...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 989 / 35 / 0
Monar. Poradnia Profilaktyki i Terapii Uzależnień
0 71 321 05 52
Trzebnicka 17
50-245 Wrocław,
monarwro@wp.pl
– godziny otwarcia - pn. - pt.: 9-17

Pogotowie Makowe -
Telefon Zaufania Towarzystwa Rodzin i Przyjaciół Dzieci Uzależnionych "Powrót z U",
poradnictwo dla rodziców dzieci narkotyzujących się oraz dla osób uzależnionych od narkotyków,
pn.-pt g 18-20

Wojewódzki Ośrodek Terapii Uzależnienia i Współuzależnienia
Wyb. J.C. Korzeniowskiego 18,
50-226 Wrocław,
www.wotuw.dfx.pl
e-mail: wotuw@wotuw.dfx.pl
sekretariat tel. 071/ 329-26-71,

Całodobowy Oddział Terapii Uzależnień - tel.329-14-60 w. 279, 276, 289
Dzienny Oddział Terapii Uzależnień - 329-14-60 w. 280
Wojewódzka Przychodnia Uzależnień tel.329-14-60 w. 300
Oddział Leczenia Alkoholowych Zespołów Abstynencyjnych 329-14-60 w. 282

Poradnia Odwykowa
Pabianicka 25
53-339 Wrocław
tel. 0-71/ 367-70-31 wew. 223

Poradnia Terapii Uzależnień i Współuzależnienia
ul. Reymonta 8, 50-225 Wrocław
tel. 326-67-30 do -35

Poradnia Odwykowa
53-676 Wrocław
Podwale 13
tel. 0-71/ 355-69-32

Młodzieżowy Telefon Zaufania "Kontakt"
786-70-00
Wrocław

Duszpasterski Telefon Zaufania
ul. Katedralna 4, 50-328 Wrocław,
tel. (071)321-35-46
dyżur - dni powszednie 18.00 – 21.00
Duszpasterstwo trzeźwości:
Ks. dr Wojciech TOKARZ,
50-221 Wrocław, pl. Staszica 4,
tel. (071) 328 95 17.

Zadzwoń do którejś poradni i umów się na spotkanie.
Na miejscu ustalisz z terapeutą jaka terapia będzie najlepsza dla Ciebie.
Ostatnio zmieniony 11 stycznia 2010 przez Warszawski Cpun, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pokonasz kobiety w kłótni, to niemożliwe. Nie wygracie, bo jeśli chodzi o kłótnię, to my mamy pod górkę. Bo my musimy mówić z sensem.

xzx
  • 13 / / 0
Nieprzeczytany post autor: gagakrk »
czesc nie wiem czy ktos ci odpisal ,wiec ja to robie :-D awiec jestesmy w podobnym wieku i mysle ze mniej wiecej cie rozumiem :-p . jesli mialabym ci cokolwiek polecac to Zbicko k/Opola (ktos go tu juz opisywal) ale ja mam info z pierwszej reki bo go ukonczylam < i z tego co wiem dalej jest ten sam lider (notabene spox gosc) jesli chcesz wiecej info lub masz konkretne pytania pisz na maila :-D pozd
"SMIERC TO MINIMUM (....) "
  • 58 / / 0
Nieprzeczytany post autor: czarnula »
dobra, sory, że tutaj o to pytam, ale chciałam zapytać o jedną rzecz. Czy w każdym ośrodku odwykowym jest tak, że jesli jest program przewidziany np na 12 miechów i jest tam oczywiście prgram tak zwanych 12 kroków, czy coś w tym stylu, to czy jesli ktoś niezrealizuje według uznania społeczności danego zadania, kroku, roli czy jak to się gdzieś tam nazywa to robi go jeszcze raz przez co czas pobytu się przełuża??
Dzieki z góry za info
  • 802 / 29 / 0
Nieprzeczytany post autor: wisior »
w wielu osrodkach(nie wiem czy wszystkich) masz tkz kontrakty.przypuscmy osrodek 12 miesiecy w tym 4 kontrakty.kazdy wymaga jakis celow zadan jesli nie wykonasz tego co zalozyles w kontralkcie to nie przejdziesz dalej. czyli mozesz siedziec duzo duzo wiecej niz 12 miechow.

ale jak mowilam wiem ze w niektorych tak jest ,niewiem czy wszedzie.
uʍoƿ-əƿɪsdn ƿəuɹnʇ uəəq sɐɥ ƿɿɹoʍ əɿoɥʍ ʎɯ əʞɪɿ ɿəəɟ ɪ
Trzeźwość narko od 11 wrzesznia 2006

http://www.feta.blog.onet.pl

-...wie ze musi wejść na wieżę,od tego zależy jego życie i nie może,dotknięty lękiem wysokości...
  • 1179 / 124 / 0
Nieprzeczytany post autor: mniemanolog »
Obecnie zastanawiam się nad ośrodkami monarowskimi w Różnowicach albo w Zbicku. Ktoś, kiedyś opisywał monarowskie ośrodki mniej więcej w ten sposób:
"...Wiesz co, mam akurat porównanie choć sam nigdy nie byłem, to wielu znajomych których poznałem w DOREN`ie było wcześniej w innych ośrodkach - głównie monarowskich. Zdania były podzielone co do skuteczności terapii monarowskiej - czyli maksymalne dojechanie na początku, zgnojenie, gnębienie, dociążenia, zgolenie się na łyso(jako symbol nowego początku/startu dot. również dziewczyn), poniżanie, ostra i ciężka praca - także nad sobą, a wszystko to po to aby ćpun doznał szoku dotknął dna i się od niego odbił. Niektórym taka forma terapii pasowała - wszystko Ci mówią jak i co masz robić, jesteś prowadzony jak po sznurku...."

Czy nadal tak wygląda leczenie w tego typu ośrodkach?
EjeMqv63qzcBDbheXUtQcmcMHaCGGXk8cCS
  • 989 / 35 / 0
Tam nie ma żadnego, gnojenia gnębienie czy poniżania. W takim ośrodku chodzi o to żeby podnieść samoocene, poczucie wartości ćpunowi, a wątpie żeby poprzez gnojenie to się udało. Ćpuny to przewrażliwione piczki i każdą negatywną informacje na swój temat odbierają jako atak, a atakiem to nie jest.
Nie pokonasz kobiety w kłótni, to niemożliwe. Nie wygracie, bo jeśli chodzi o kłótnię, to my mamy pod górkę. Bo my musimy mówić z sensem.

xzx
  • 570 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: mac »
ta, jasne.
jedz do zbicka- w roznowicach jest zmieniona kadra, osrodek zaczyna przypominac nowolipsk. czesc kadry/ kierowniczka jest z tego osrodka.

terapia jest zupelnie inna niz to bylo jakis czas temu- zmienil sie lider, a ze satrej kadry zostala jedna osoba podobno. matki i dziecki, las, konie, smutny budynek, silownia, bebny, bas itd. chuj, wielki ;].

zbicko- zajebisty dworek, lider ten co byl w roznowicach, kadra spoko bez dociazen od jakiegos czasu. w roznowicach sa jeszcze, ale juz nie bedzie. jak dla mnie sprawa prosta: zbicko. kadra to duzo, kadra to to co z ludzi wyrasta po terapii a R.H. to zajebisty terapeuta.
talk.macreal.info
Rozmowy acreal
  • 3 / / 0
DOREN
Nieprzeczytany post autor: barbarka »
Witajcie,
jeśli potrzebujecie szerszych informacji o DORENie to pytajcie. Pracuje w ośrodku i zajmuję się przyjęciami. Pozdrawiam, Basia
  • 58 / / 0
Nieprzeczytany post autor: czarnula »
czy w takim razie możesz powiedzieć coś więcej o waszym programie. Jak wyglada, na ile czasu się przyjmuje, jakie są zakazy, kontrakty itp ??
z góry dzięki za info
  • 3 / / 0
Nieprzeczytany post autor: barbarka »
Pewnie nie ujmę wszytskiego w jednym poście, ale spróbuję:)
W ośrodku jest ok 40 osób, a cała społęcznośc podzielona jest na 2 mniejsze. Podstawowy program trwa 12 miesięcy, później jest tak zwany 3 etap, czyli opuszczenie ośrodka, znalezienie pracy , ale jednoczesnie uczestniczenie w zyciu ośrodka - osoby z 3 etapu mają swojego terapeutę do którego przyjeźżdzają na rozmowy i zebrania.
Tydzień składa się z pracy, zebrań społeczności, zajęć poświęconych nawrtomom, przemocy, mechanizmy, destrukcji, itp. )
Praca jest od 8 do 13.30, oobiad, zajęcia, społecznośc do 19 i kolacja. Nie ma dociążeń, jest informacja zwrotna. Nie ma kar, tylko wnioski w celu pomocy, aby dana osoba zauważyła problem i się nad nim zastanowi. Jak w każdym ośrodku jest utrzymywana abstynencja alko, narko, seksualna, zakaz przemocy fizycznej i psyhicznej, a także autoagresji.
Jest raz w tygodniu terapia indywidualna, ale zawsze każdy może liczyć na rozmowę z terapeutą dyżurnym. jest lekarz chirurg i psychiatra na konsultacje, osoby, które muszą być leczone farmakologicznie mają mozliwość przyjmowania leków - oczywiście zleconych przez lekarza. Jest kontrakt, który nie jest straszny do przestrzeganie - abstynencja, szacunek do drugiej osoby, czynne uczestniczenie w terapii, zebraniach i pracy.
Od zeszłego roku mamy w trakcie realizacji projekt unijny - kursy zawodowe (tynkarz, brukarz, prawo jazdy, magazynier) dla osób, które ukończyły terapię lub są pod jej koniec.
Nie wiem co jeszcze Was interesujecie, piszcie to odpowiem.
ODPOWIEDZ
Newsy
Endometrioza, opioidy i droga do macierzyństwa

Kamila mówi wprost, że gdyby nie terapia konopna, prawdopodobnie zdecydowałaby się na histerektomię (usunięcie macicy) jako ostateczne rozwiązanie. W jej ocenie poprawa jakości życia pozwoliła jej podjąć inne decyzje terapeutyczne i odzyskać nadzieję. Dziś uważa, że bez tej zmiany nie byłoby ciąży i nie byłoby Gabrysia.

Prawie 60% rynku e-papierosów w Polsce to szara strefa

Prawie 60 proc. polskiego rynku e-papierosów funkcjonuje poza jakąkolwiek kontrolą państwa. Nowy raport Fraunhofer IIS pokazuje, że Polska jest jednym z europejskich liderów nielegalnego obrotu produktami do waporyzacji, a skala problemu może rosnąć jeszcze szybciej niż dotychczas.

Sposób studentów na problemy psychiczne: melisa i marihuana

Aż 96 proc. studentów deklaruje, że stosuje przynajmniej jedną metodę samodzielnego radzenia sobie z problemami psychicznymi. Najczęściej wybierają aktywność fizyczną lub techniki relaksacyjne, ale część sięga także po preparaty roślinne, a nawet marihuanę – wynika z badań wrocławskich naukowców.