Więcej informacji: Dekstrometorfan w Narkopedii [H]yperreala
chocoholic pisze:Great depression pisze: Ale czy nie myślałeś, kedyś nad tym jak niesamowicie skomplikowany jest wszechswiat i jak wielkiej precyzji trzeba aby utrzymac go w rownowadze, czy nie zastanawia sama ta rownowaga wszechswiata, albo przyrody na Ziemi. Człowiek. Prawa fizyki. Mozna wymieniac bez konca. Napewno nad tym myslales. I nie podejrzewasz ze musi za tym ktos stac, aby to wszystko dzialalo i trzymalo sie kupy ?
Owszem mozna podejsc od strony ze umysl ludzki jest zbyt maly i pierwotny aby pojac wszechswiat wiec tlumaczy to istnieniem Boga, ale czy aby napewno... ?
Dwa slowa nie zalatwia wszystkiego.... Przekaz potoki swych myśli ! :) :)
Rozwin, rozwin...
Wiesz jak to powinno byc: wstęp, rozwiniecie, zakonczenie.
Cytatowanie mnie moze byc wstepem :) (mozesz mi uwierzyc w koncu 63% matury z polaka :) ajjj musialem sie pochwalic tym "wspanialym" wynikiem :-P)
Pozdrawiam
Ja umrę
Ja umrę...
Cytatowanie mnie moze byc wstepem :) (mozesz mi uwierzyc w koncu 63% matury z polaka (...)
Great depression pisze: Cytatowanie
Ed. Nie wywołuje oobe, wywołuje stan podobny do oobe, tak sądze.
:)
Ja bardziej myslalem o twierdzeniu Godla, czyli o zalozeniu w ktore trzeba wierzyc, nawet bedac scientysta. Inaczej mozna powiedziec, ze nauka i wiara sa nierozlaczne i wzjemnie musza sie uzupelniac.
Wolnosc? Nawet jestem niewolnikiem liter probujac sie porozumiec, (=to tylko niechaotyczne zaczernienie) wiec chyba jestem daleko.
[url=http://chomikuj.pl/mac.pp/Dokumenty]backup[/url]
Great depression pisze: Dwa slowa nie zalatwia wszystkiego.... Przekaz potoki swych myśli ! ]
Zaraz przekażę potoki mych myśli w sposób możliwie najprostszy- choć nie wiem czy mi się to uda, bo to dosyć trudne i w zasadzie wypadałoby się rozpisać tak jak radzisz, ale mi się nie chce, a poza tym nie lubię pisać wypracowań :)
Great depression pisze: Cytatowanie mnie moze byc wstepem ]
LOL:D fajne słowo
Great depression pisze: Ale czy nie myślałeś, kedyś nad tym jak niesamowicie skomplikowany jest wszechswiat i jak wielkiej precyzji trzeba aby utrzymac go w rownowadze, czy nie zastanawia sama ta rownowaga wszechswiata, albo przyrody na Ziemi. Człowiek. Prawa fizyki. Mozna wymieniac bez konca. Napewno nad tym myslales. I nie podejrzewasz ze musi za tym ktos stac, aby to wszystko dzialalo i trzymalo sie kupy ?
Nie jest więc przypadkiem, że stałe fizyczne umożliwiają powstanie życia-w rzeczywistości współistniejemy z mnóstwem martwych wszechświatów, w których stałe fizyczne mają wartości nie dające się pogodzić z istnieniem stabilnych cząsteczek DNA.
Jedna z zasad kosmologii kwantowej mówi, że Wszechświat należy traktować jak cząstkę kwantową, a najprostszą cząstką jest elektron.Gdy zatem potraktujemy Wszechświat jak elektron, musimy dojść do wniosku, że może on istnieć równocześnie w kilku różnych stanach, czyli w postaci wszechświatów równoległych.
Nasz Wszechświat może więc być po prostu kwantowym dziesięciowymiarowym* pęcherzykiem, powstałym w wyniku fluktuacji kwantowej (chwilowa zmiana ilości energii w pewnym punkcie przestrzeni :D) w nieskończonym oceanie z wieloma innymi wszechświatami zwanym wieloświatem, w którym ciągle powstają w próżni nowe wszechświaty.
*wg teorii superstrun, która ogranicza liczbę wymiarów przestrzeni i czasu do dziesięciu,gdyż w innym przypadku nie da się obliczyć wielkości fluktuacji kwantowych
Jednak dziesięciowymiarowe pęcherzyki-wszechświaty są niestabilne. Nasz pęcherzyk wkrótce po powstaniu podzielił się na dwie części: cztero- i sześciowymiarowy wszechświat. Wszechświat sześciowymiarowy zapadł się i te wymiary uległy takiemu skręceniu że nie możemy ich zobaczyć. Jednak zapadnięcie się sześciowymiarowego wszechświata umożliwiło ekspansję naszego czterowymiarowego Wszechświata, dając w efekcie rozszerzający się kosmos, który obserwujemy dzisiaj.
Enjoy :)
No,więc właśnie-rzeczywiście jest to niezwykły zbieg okoliczności: podstawowe stałe przyrody przyjmują wartości umożliwiające zaistnienie życia.
{...}
ale (zawsze jest jakieś ale ) kosmologia kwantowa oferuje inne "proste" wyjaśnienie: być może istnieje nieskończona liczba możliwych wszechświatów o różnych stałych fizycznych. Żyjemy po prostu w tym, w którym życie mogło powstać.
a teraz drugi wątek :D
poza tym jak powstał człowiek? z kilku teorii najprawdopodobniejsza jest że żyjemy dzięki promieniowaniu rowu afrykańskiego, które zmutowało dna. ale czemu tylko kilku osobnikom? tu opowieść o prarodzicach (Adam i Ewa na ten przykład) nabiera sensu. Bóg istnieje i wszelkie inteligentniejsze istoty potrafią to dostrzec. Nawet małpy wykazują pierwociny zachowań religijnych. Więc chyba człowiek jest homo religiosus bo ma to w genach... jezu ale mam natłok myśi,,za dużo wypaliłam i chyba nikt nie będzie w stanie zrozumieć co chciałam wyrazić..;/ :/ powodzienia w każdym razie heheh :P
Czy hipoteza "prawdopodobienstwa i mozliwosci" odpowiada na pytanie dlaczego powstalo zycie?
Moim zdaniem bardzo ladnie opisalas to wszysko, podziwiam Twoja wiedze, jednak wydaje mi sie, ze nie zauwazasz jednej zasadniczej kwestii. Mozna jedynie w to wierzyc (nic tu nie mozna udowodnic) tak jak w Boga i to jest Twoj Bog.
pilleater
Te same pytania mnie nurtuja, w sumie kazdego, ale dobrze to ujoles. :)
Ren
To zakrawa na teorie nadistot.
--------------------------------------------
Dodam jeszcze co moze pobudzi dalej ta ciekawa dyskusje od siebie nastepujace zdanie:
Wszelkie poglady parapsychologii o uzywaniu jedynie 1% mozgu sa marzeniem, wydaje sie, ze uklady z nadmiarem jakiejs funkcji sa niestabilne, wiec to doprowadza nas do wniosku ze nigdy nie poznamy w 100% rzeczywistosci, dlatego nigdy nie zwerfikujemy istnienia Boga.
Pozostaje wierzyc.
[url=http://chomikuj.pl/mac.pp/Dokumenty]backup[/url]
GIF: Nielegalny handel w sieci lekami narkotycznymi zaczyna się od legalnej recepty [WYWIAD]
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Od operacji do legislacji – CBŚP kształtuje prawo UE w walce z narkotykami syntetycznymi
Polska inicjatywa przerodziła się w konkretne regulacje UE – nowe przepisy ograniczające dostęp do kluczowych prekursorów narkotykowych to bezpośredni efekt działań Centralnego Biura Śledczego Policji.
Mnisi szmuglowali narkotyki. Ukryli je za fałszywymi ściankami
22 buddyjskich mnichów zostało aresztowanych na międzynarodowym lotnisku w Kolombo w Sri Lance. W ich bagażach znaleziono łącznie około 110 kilogramów marihuany.
CBZC uderza w narkobiznes. Zatrzymano 27 osób
Funkcjonariusze Centralnego Biura Zwalczania Cyberprzestępczości zatrzymali 27 osób podejrzanych m.in. o wprowadzanie na terenie województwa opolskiego znacznych ilości środków odurzających i substancji psychotropowych. Z ustaleń śledczych wynika, że grupa zajmowała się dystrybucją marihuany oraz mefedronu, czerpiąc z tego procederu stałe korzyści majątkowe.