Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 1591 / 254 / 0
Też miałem na duloksetynie problem z orgazmem i sprzętem ogólnie, nie wiem ile dokładnie to trwało ale z czasem się poprawiło, jakoś po kilku miesiącach.
Na tego typu problemy za każdym razem pomaga mi dodanie trazodonu. Obecnie biorę aż 450 mg wenlafaksyny ale od kiedy wjechał trazodon 150 mg zrobiłem się sprawniejszy wyraźnie, od lat nie byłem w takiej formie, a przez pewien czas byłem praktycznie impotentem.
  • 4 / / 0
A wystarczy doraźnie? Np 2 h przed figlami? Bo mam coś takiego w apteczce.
  • 1876 / 194 / 0
Od ponad miesiąca jestem ponownie na sertralinie 50mg. Wcześniej byłem prawie rok na niej, kilka lat wcześniej na Escitalopramie 10mg, miałem chwilowy kontakt z Dulo ale o tym zaraz

Decyzja o wejściu ponownie na antydepy spowodowana checią ogarnięcia się oraz w większości bezradnością co do odczuwanej anhedonii wywołanej głównie najpewniej 3 letnim ciągiem na amfetaminie (W sumie to 2.5, bo udało się raz prawie 6 miesięcy nie brać. Ale tak poza tym mógłbym z czystym sumieniem powiedzieć, że 90-95% pozostałego czasu byłem nafurany dzień i noc)

Suplementacja i odżywanie dobre, spacery, regularna aktywność fizyczna (Siłownia), afirmacje, ćwiczenia oddechowe, zimne prysznice, książki, ogólnie praca nad sobą - W pewnym sensie jednocześnie chce to robić jednakowoż zmuszam się do tego wszystkiego, bo po prostu wiem, że to jest dobre. Nie poprawia to jednak mojego stanu w kwestii odczuwania przyjemności z rzeczy nawet stricte rekreacyjnych. Zero chęci czy motywacji, byleby odjebać pastiż. Równie dobrze moje życie mogłoby się składać tylko z roboty i spania, bo mam wyjebane/nie chce mi się. Ale chce, żeby mi się chciało

Dlatego tu myśl moja się pojawia nad spróbowaniem Dulo jeszcze raz (Przy pierwszym podejściu szybko zrezygnowałem bo trochę był niepokój i odczuwalny dla mnie dosyć przyśpieszony puls, ale teraz już lepiej sobie z tym radzę, chyba %-D)

Warto zagadać z tym do psychiatry? Generalnie i tak mu przedstawię jak sytuacja wygląda, ale jeśli by się zdecydował to czy można w Dulo pokładać nadzieje? I czy mocno zaburza funkcje seksualne w porównaniu właśnie do Serty czy Esci (U mnie przy dobrej higienie życia ew pojedyncze epizody z niemożnością dojścia/długim dochodzeniem)
Zakonnik Wielu Zakonów
Tak zwany Wielozakonnik
Z tytułem Zakonnego Doktorka
  • 186 / 67 / 0
@LiquidStranger SSRI/SNRI na anhedonię to raczej kiepska opcja, bo leki z tej grupy często same ją powodują/wzmacniają, podobnież z motywacją.

Nie lepiej celować w bupropion ewentualnie moklobemid? Według mnie lepiej by się nadawały jako wsparcie po odstawieniu włada.
  • 813 / 194 / 0
@halowpierdol

Sertra też może pomóc, tylko mam nadzieje, że kolega wyżej będzie zwiększał dawkę by też inhibitowała wychwyt zwrotny dopaminy. A co do moklobemidu to pewnie i masz rację. Problem w tym, że mało który lekarz się odważy go przepisać. W sumie u narkomana ma to sens.
  • 3237 / 551 / 0
Setralina na początku zażywania rusza lekko dopaminę i noradrenalinę jednak efekt ten jest tymczasowy można nazwać uboczny, potem zostaje typowo SSRI’owe działanie.
Nie wiem do końca skąd bierze się taki efekt ale nie był przyjemny ciągle chciało się coś robić nosiło ale jednocześnie nie dało się tej energii rozładować.

Spróbuj buproprion jest on stricte NDRI jak metylofenidat tylko znacznie słabszy (co nie znaczy gorszy wręcz lepszy, MPH jest na adhd i może być za silny dla innych)
Niestety u nie których na początku wywołuje lęki co może zniechęcić.
Z samych SNRI wenlafaksyna też robi dobrą robotę na dawkach 150+.

Co do sprawności seksualnej, każdy serotoninowiec będzie ją upośledzał w większym lub mniejszym stopniu i jest to całkowicie zależne od osoby.

U mnie np paroksetyna to całkowita kastracja, dopiero stymulacja uruchamia zasoby jednak wymaga większego nakładu czasu i dochodzi prawidłowo.
Z kolei np. po sertralinie miałem duży popęd seksualny, ale nie dało się wogole dojść do orgazmu. Pojawiał się tzw przedwczesny wytrysk. Czyli bez orgazmu. Najważniejsze jeśli masz partnerkę to żeby nie przejmować sie tym za bardzo tylko ciesz się z samej bliskości.
https://youtu.be/XJPAk9ctb-Q

"Mówiłem nigdy więcej, a czas mi przyniósł plaster
Zagoiło się nieźle skoro goiło z otwartej
Zasypiam w pół do pierwszej, zasypiam w pół do czwartej
Albo znów kurwa nie śpię przez co jeszcze nim zasnę..."
  • 1591 / 254 / 0
@Ardekosqk nie bardzo, po trazodonie człowiek jest mocno senny i bierze się go na noc. Mnie kiedyś ścinał z nóg, teraz tak nie jest bo biorę jeszcze dupną dawkę wenlafaksyny.

@LiquidStranger u mnie sprzęt po dulo był bardziej niesprawny niż po esci/sertrze. Ale u ciebie nie musi tak być, wiadomo, te wszystkie leki są pojebane, niektórych dulo zamula i tylko by spali a ja byłem kurewsko pobudzony.
Dla mnie to był najlepszy antydepresant obok wenli, miałem w opór energii, dużo się chciało, zajebista pewność siebie i nastrój, a przy tym zero lęku. Spałem po 4h na dobę ale zupełnie mi nie brakowało sił żeby zapierdalać w robocie, tylko w weekendy sporo leżałem i łapałem takie dziwne, sztuczne niby drzemki.

Dulo tak jak wenlafaksyna przyśpiesza puls i zwiększa ciśnienie ale to raczej w granicach normy, ja miałem to w dupie bo cała reszta była git.
  • 1876 / 194 / 0
Dziękuję forumowiczom bardzo ładnie za odpowiedzi 🙏

Generalnie moja pierwsza myśl to też był bupropion (I mam wrażenie/przeczucie że z sertraliną mógłby to być dobry mix). Choć mając na uwadze, że z NFZ perypetie mogą być różne, nie nastawiam się na niego w pierwszej kolejności, toteż rozważam opcje. Na przestrzeni lat nie wspominałem nigdy o epizodach z używkami, choć w sumie też wtedy to nie one były bezpośrednio przyczyną moich wizyt. W kwestii uzyskania bupry powinienem o relacjach z fetą powiedzieć? Oraz do jakiego stopnia patologii to zakroić, a może raczej okroić, tak zgadując :D

Co do Duloksetyny, czy tam co do grupy SNRI w ogóle, na trampku retard przykładowo dzień mi potrafił minąć zajebiście. Może nie tak jak po fecie, i oczywiste, że to nie to samo co stricte SNRI, ale takie działanie mniej więcej też mu przypisywano, chyba? Albo coś pojebałem, ale no nic, mała dygresja %-D
Zakonnik Wielu Zakonów
Tak zwany Wielozakonnik
  • 1591 / 254 / 0
@LiquidStranger zdecydowanie nie wspominaj o żadnej fecie i używkach, nawet alkohol mów że spożywasz okazjonalnie, w weekendy. W tym przypadku szczerość może ci tylko zaszkodzić, nie wiesz na jaki typ lekarza trafisz, tym bardziej że to NFZ, po co ryzykować że cię oleje.

Wspomniałeś o trampku, tutaj musisz się liczyć z tym że na SNRI może on działać o wiele słabiej jak nie wcale. Ja biorę wenlę i tramadolu nic nie czuję, podobnie kodeiny.
  • 1876 / 194 / 0
@zburzony o interakcjach trampka z antydepresantami wiem, zapomniałem dopisać że miałem na myśli branie go solo

W każdym razie dzięki ponownie, nie będzie o używkach wspominane. Bóg tak chciał dla mnie anhedonie i chuj %-D
Zakonnik Wielu Zakonów
Tak zwany Wielozakonnik
ODPOWIEDZ
Newsy
Skandaliczne sceny na SOR-ach w wakacje. Pacjenci pod wpływem alkoholu i narkotyków

Skaczą po łóżkach, demolują sufit, są agresywni i niebezpieczni – a to wszystko dzieje się na oddziałach ratunkowych, gdzie inni pacjenci czekają na pomoc. W wakacje SOR-y pękają w szwach, a liczba pacjentów pod wpływem alkoholu i narkotyków lawinowo rośnie.

Betel jest używany od co najmniej 4000 lat

Betel to po kofeinie, alkoholu i nikotynie najbardziej popularna używka na świecie. Jest używany od dawna i głęboko zakorzeniony w kulturze Azji. Chociaż żucie betelu wiąże się z zabarwieniem zębów, brak takie zabarwienia nie oznacza, że człowiek betelu nie żuł. Dlatego też stwierdzenie jego użycia w przeszłości wymaga specjalistycznych badań. Taki, jakich podjęli się naukowcy z Tajlandii, Australii i USA.

Wystarczy sekunda i kolor się zmienia. Ten tatuaż wykrywa groźną pigułkę w twoim napoju

Chociaż dużo mówi się o zagrożeniu, jakie niosą ze sobą tzw. pigułki gwałtu, rozpoznanie ich na imprezie wciąż bywa trudne. Właśnie dlatego naukowcy z Korei Południowej zaprezentowali nowatorskie rozwiązanie, które działa błyskawicznie i jest niemal niewidoczne.