Pochodna kwasu gamma-aminomasłowego, o działaniu podobnym do modulatorów GABA (lecz nie działająca w ten sposób).
Więcej informacji: Pregabalina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 361 / 15 / 0
Po 11 dniach regularnego stosowania już jakieś pierwsze wnioski mam. Wydaje mi się, że redukuje poziom lęku uogólnionego, natomiast depresja i niechęć do robienia czegokolwiek są jakby jeszcze większe niż przedtem. To takie moje subiektywne odczucie.
  • 1599 / 47 / 0
23 marca 2018Aurion pisze:
Po 11 dniach regularnego stosowania już jakieś pierwsze wnioski mam. Wydaje mi się, że redukuje poziom lęku uogólnionego, natomiast depresja i niechęć do robienia czegokolwiek są jakby jeszcze większe niż przedtem. To takie moje subiektywne odczucie.
No to sobie dorzuć fluoksetynę.
  • 361 / 15 / 0
Niestety odstawka, bardzo duża senność już na niewielkich dawkach (150 mg/d), która nie mija po kilku dniach. Działa fajnie, ale branie 4f-mph, żeby nie usnąć na pregabie - nie tędy chyba droga.
  • 1070 / 137 / 0
  • 172 / 12 / 0
nie zdziwiłbym sie gdyby to była prawda. Po dużych dawkach czuć, że ostro ryje banie i na drugi dzień jest zjazd, ogólne rozchwianie Pytanie na ile jest to szkodliwe gdy np średnio biorę co dwa tygodnie?
  • 440 / 32 / 0
czuć zjazd na drugi dzien nawet po jednym razie? w takim układzie to tak samo jak po baklo
  • 172 / 12 / 0
na poczatku nie czułem ale nie miałem tolerancji to i 150mg starczyło. Teraz po 450mg bądź 600mg jest wyczuwalny ale da się wytrzymać.
  • 1070 / 137 / 0
Jesli chodzi o ten artykuł, który zapostowałem wyżej to jest to jednak trochę przesadzone.

Tutaj ładnie gość wyjaśnił (post dotyczy gabapentyny, ale mechanizm działania pregabaliny jest taki sam):

TL;TR: Pregabalina może wpływać na powstawanie nowych synaps w mógzu. Dlatego może być niebezpieczna dla osób poniżej 25 roku życia oraz kobiet w ciąży. Dorośli powyżej 25 lat z ukształtowaną w pełni mózgownicą mogą odetchnąć. ;-)
So he is kinda right - and kinda wrong....

Yes gabapentin works by binding to a calcium protein on the neuron that ultimately binds to another protein called thrombospondin which prevents the formation of new synapses. But gabapentin does NOT deteriorate already established synapses. Which is why this drug is relatively safe for adults and very harmful to children and pregnant moms.

Yes, some neurons are plastic, meaning they have the ability to make more of themselves for the life of a person. But the activity is not a lot and mostly in the eye, in addition astrocytes (type of neuron) in adults produce little amounts of thrombospondin because after 25 yrs old the brain is fully developed and new synapses are not needed.

So is he correct in that gabapentin mechanism of action is inhibiting calcium channel subunit that plays a role in new synapse formation. Yes, that is true. But to say its a death sentence and terribly dangerous is not true at all.

It is also true that doctors prescribe drugs off label all the time and thats bad- especially neurologists cause they often have no idea why the nervous system is acting up and from experience gabapentin has alleviated their patients symptom. When a patient comes to you over and over and over complaining of pain and you don't know how to help them they prescribe them gabapentin cause at least that stops the patient from having chronic pain all the time.

Its also important to remember we are finding out new and important biology constantly, and the medical community has been wrong about "facts" countless times. Any drug you ingest, no matter what, is a risk. That holds especially true for drugs that work on the nervous system, the system we know the least about and is the hardest to study.

I'd say keep your eye out for pain blockers that are in clinical trail. you just duckduckgo it. There are lots of pain meds in study at the moment. Then you have to track the study over years and see if it ever makes it to market- 95% dont.
  • 6 / / 0
Jakie mogą być objawy odstawienia 75mg pregabaliny branej rok ?
  • 468 / 25 / 0
Np. Sztywność mięśni, psychiczne rozbicie, zawroty głowy.
W klipach możesz kurwa palić stuzłotówki
Z pożyczonym złotem i przy cudzych Mercedesach
Możesz pusty być i gasić te stylówki
Mnie to obojętne dzieciak.
ODPOWIEDZ
Newsy
Wystarczy sekunda i kolor się zmienia. Ten tatuaż wykrywa groźną pigułkę w twoim napoju

Chociaż dużo mówi się o zagrożeniu, jakie niosą ze sobą tzw. pigułki gwałtu, rozpoznanie ich na imprezie wciąż bywa trudne. Właśnie dlatego naukowcy z Korei Południowej zaprezentowali nowatorskie rozwiązanie, które działa błyskawicznie i jest niemal niewidoczne.

Marihuana i psychodeliki oceniane najwyżej w leczeniu zaburzeń odżywiania

Czy marihuana i psychodeliki mogą zrewolucjonizować leczenie anoreksji i bulimii? Nowe badanie opublikowane przez Amerykańskie Towarzystwo Medyczne (AMA) wskazuje, że pacjenci oceniają konopie i klasyczne psychodeliki jako najskuteczniejsze substancje w łagodzeniu ich objawów.

19-latek po narkotykach zadzwonił na policję. Wydawało mu się, że ktoś chce się włamać do jego domu

Rudzcy policjanci podczas interwencji w jednym z mieszkań w Wirku ujawnili marihuanę i metamfetaminę. 19-letni rudzianin został zatrzymany, usłyszał zarzut posiadania narkotyków i objęto go policyjnym dozorem.