Dyskusja na temat różnych odmian maku i ich działaniu psychoaktywnym.
Więcej informacji: Mak lekarski w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 744 / 29 / 0
No z tego rozdziału nr 2 to już raczej nic nie będzie. Najładniejsze fotografie są na rozdziale pierwszym, jeszcze nie przeczytałem go całego, tylko o parę stron dalej zerknąłem i jest różnica. Może za tydzień lub dwa zrobię skany albo fotografię. Jeszcze muszę zobaczyć jak to u sąsiada wygląda u którego co roku odniego pożyczam jego wszystkie atlasy, dawno u niego nie byłem a to byłby rozdział 3. %-D Tak, dość późno ten atlas 1 i 2 trafił do mnie gdzieś pod koniec marca, może początek kwietnia, reszta nie wypaliła choć startowałem od początku marca. No ale jeszcze do lipca-sierpnia liczę na nowy piękny "Gigantyczny Album"

Wiem, że wschodnie już przekwitły u mnie i sterczą małe łepki ale ich ozdobne właściwości już minęły, może to o tych mówisz?

Już tak szybko ten atlas z kwiatami się u Ciebie pojawił? Szok i gratulacje. ;-)
Spoiler:
Maybe the Chinese were using second class citizens as guinea pigs for the initial human trials of their new drugs.
Kwiecień plecień co przeplata trochę kwasa, trochę lata
  • 691 / 54 / 0
Dziś jest u mnie ulewny dzień od rana i tak myślę czy by jutro, albo nawet dziś nie wysiać maku. I tu jest ten problem, że nijak nie wiem który się nada do wysiania i czy nie jest już za późno. Miejscówke mam zajebistą ale problem w tym, że nie wiem jaki mak kupić i ile :(
Where is your god, where is your god, where is your fuckin GOD!?
  • 742 / 12 / 0
Za późno, moje nawet nie zakwitły a co dopiero jakbyś teraz wysiał.
  • 744 / 29 / 0
Jest za późno, mógłby wykiełkować ale po 3-4 dniach padły by i uschły. Możesz się przygotować na przyszły rok i startować z czytaniem atlasu na początku marca.
Spoiler:
Maybe the Chinese were using second class citizens as guinea pigs for the initial human trials of their new drugs.
Kwiecień plecień co przeplata trochę kwasa, trochę lata
  • 189 / 3 / 0
mak scięty kosa na wysokosci ok 25 cm ma szanse odrosnąć?? Dzisiaj w tv trwam widzialem film jak ktoś pole tak potraktował, ze niby chwasty. Na szczescie nie wszystkie
  • 451 / 4 / 0
wstawisz zdjecia kartek Twojego albumu? Jakoś w mojej bliliotece nic nowego.. :C
"Jebać trzynastkę powiedział odwracając się na pięcie, trzymając pompkę w ręce..."
  • 2538 / 215 / 0
Ostatnio ciekawą historię usłyszałem, trochę mnie zaniepokoiła: pewien farmer szedł zobaczyć swoje plony spotkał samotny rosnąca z dala od innych kwiat, niestety farmer przypadkiem na niego wdpeną i złamał. Z pod ułamanego Kwiatu wypłyną biały nektar. Ogrodnik wziął krople na język i aż mu dech w piersiach zaparło, nektar był gorzki i palił żywym ogniem. Ogrodnik spróbował nektaru z innego niedużego kwiatu z grupy rosnącej w pięknym dużym rabacie ( jeszcze bez pąków), nektar z tego kwiatu był gorzkawy ale nie piekący. Nawet z jednej malej główki malutka kropelka nie piekła w ogrodnika w język... Może jeszcze kwiaty za małe i mało w nich cukru? Szkoda jak by kwiaty były brzydkie gdyż ogrodnik miał ich dużo...

Zaiste ciekawa to historia, czy ogrodnikowi będzie miał dobre plony? Resztę histori dopowiem za jakiś czas jak znajdę zakończenie.
Pozdrawiam :D

Sorry za posta zroślaka (wybaczam ;)) @PT
Lipa chyba będzie z analizy znalezionej w necie wyszło tak : obok powyżej wspomnianego kwiatu zostały znalezione 2 małe kwiaty. Po ułamaniu poniżej kwiatostanu wypłyną nektar gorzki i wyraźnie piekący mimo niewielkiej ilości analizowanej próbki. Kwiaty z rabatu po ułamaniu ( w połowie ) nie były piekące tylko gorzkie. Ponowna próba ułamanie w połowie 2 piekących kwiatów, tym razem nie było specjalnie czuć pieczenia, czyżby to miejsce ułamania miało wpływ na smak? Zawartość alkaloidów w górnych partiach łodygi jest wyższa niż w dolnych? W suchym materiale wiadomo ale w nektarze? hmmm.... Z tego co pisało w danych analitycznych piekące prawdopodobnie siane były z jakiegoś Tescowego maku który nie chciał kiełkować nielicznym nasionom się to udalo. Pozostałe z Bakallino niedziałającego. Jak to jakiś pierdolony przemko to ktoś się namęczył z czytaniem i wgl. :/
  • 634 / 16 / 0
Wiem, że stare narkomany brały cały krzak, jeśli był świeży. Dopiero po zakwitnięciu stopniowo opium idzie do góry.

I teraz pytanie z cyklu urban legenda. Koleś był na mega skręcie, zero kasy, zero pomysłów. Przypomniał sobie jednak, że ma wysiany spot, koniec maja jakoś był. Zapierdalał rowerkiem jak dziki po te biedne roślinki i stwierdził, że ujebał się jak świnia jedząc same liście. Możliwe?
Literatura nie daje mi jednoznacznej odpowiedzi, czy możliwe
  • 742 / 12 / 0
Widziałem dzisiaj w moim atlasie piękne maki które zakwitły na jednej stronie lekarski biały/fioletowe kropki na drugiej różowy peoniowy. Dobrze że takie rzeczy to teraz tylko w atlasach, CHWAŁA WIELKIEJ POLSCE WOLNEJ OD NARKOMAŃSKIEGO ŚCIERWA %-D .
  • 634 / 16 / 0
Przecież każdy mało rozgarnięty down zauważy różnicę między lekarskim i każdym innym ścierwem. Może nie za pierwszym razem, ale się nauczy. Bardziej rozgarnięty down nawet odpau zacznie robić.

Tylko po co downom zapieprzać po polach jak dil sam do nich pisze, że super piegus w kości, Tylko dla Ciebie 5 w cenie czterech.

Teraz uprawa maków i zabawa z nimi jest jedynie dla takich, których rusza nostalgia i tęskni im się stary dobry odpał, albo dla takich, którzy nie mają dojścia nawet do 4krotnie żenionej brązowej brei po 50 za ćwiarę.
ODPOWIEDZ
Newsy
Premie za alkohol w Biedronce. Związki zawodowe są oburzone

Związki zawodowe alarmują w sprawie nowego programu motywacyjnego w sieci Biedronka. Jak wynika z wewnętrznego dokumentu, pracownicy najlepszych sklepów mają otrzymać premie finansowe za najwyższe wyniki w sprzedaży alkoholu. Sprawa — zdaniem związkowców — budzi poważne wątpliwości prawne i etyczne, dlatego zamierzają oni podjąc poważne kroki.

Rodacy odstawiają alkohol i papierosy. Sklepy na osiedlach już liczą straty

Jak podaje Polska Izba Handlu i CMR, w listopadzie 2025 r. całkowita wartość sprzedaży w sklepach małoformatowych spadła o 1 proc., natomiast łączna liczba transakcji w tym formacie sklepów obniżyła się o 4,6 proc. w porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej.

Trump uznał fentanyl za broń masowego rażenia. „Używają go, by zabijać Amerykanów”

Prezydent USA Donald Trump podpisał w poniedziałek rozporządzenie uznające fentanyl za broń masowego rażenia. W uzasadnieniu stwierdził, że „wrogowie USA używają go, by zabijać Amerykanów”. Oświadczył zarazem, że rozważa złagodzenie federalnych restrykcji obejmujących marihuanę.