Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 457 / 59 / 0
02 października 2020hydroksy pisze:
09 września 2020awonor pisze:
(...) dawki 400mg srednio na noc, czvasem usypiam sie po fecie/ketonach tym i rowniez jest w porzadku - po krysztale rano czuje sie po prostu normalnie, bez typowego dołka.

zdaje sobie rowniez sprawe ze nie jest to na pewno zdrowe, ale robie to na wlasna odpowiedzialnosc i licze sie z tym ze moge zalowac zmian powstalych przez takie zachowanie
Taka suplementacja po fecie czy ketonach jest zdrowa, ale nie do końca bezpieczna (taki paradoks, chodzi o to że jeżeli w danej sytuacji jest bezpieczna to będzie zdrowa). Pół biedy z fetą której oddziaływanie na serotoninę nie jest duże, ale jeżeli bierzesz kryształ który nie wiesz czym jest to raz możesz trafić na hexen któremu 5-HTP w drogę nie wchodzi i miło się uzupełni i uśpi, a innym razem na powiedzmy 3/4-M/CMC albo coś bardziej egzotycznego (aminorex? piperazynę?) których mieszanie z 5-HTP grozi zespołem serotoninowym. Mieszanie. Jeżeli masz absolutną pewność że substancja zakończyła swoje działanie to suplementacja 5-HTP jest wskazana (i zdrowa).

Dlaczego suplementacja 5-HTP po releaserach serotoniny jest zdrowa?
Po wyczerpaniu serotoniny, wychwyty zwrotne są wolne. Bywa więc, że korzysta z nich dopamina której ilość zwiększyła się pod wpływem XTC. Nie jest to normalna sytuacja, ponieważ okazuje się że dopamina, a dokładniej produkty jej rozpadu - tzw metabolity, mają toksyczne działanie na błony komórkowe.
https://hyperreal.info/info/bhp-ekstazy ... -od-srodka
osobiście wiem zawsze co za keton zażywam, najczesciej metaklefke, jej dzialanie po max godzinie od ostatniej wrzuty po nocce sie konczy i gdy juz czuje sie smutny to zazywam - to w kwestii bezpieczenstwa, bo obawialbym sie ZS w sumie w tym polaczeniu

na drugi dzien, gdy walne htp przed snem po ketonie, jestem duzo mniej wyprany z serotoniny, nie jest mi tak smutno i nijako - w zasadzie jest normalnie
  • 1174 / 222 / 23
Więcej tego nie biore. Nasilone szumy uszne, szczekosciski i oglupienie przy dawkach 200-300mg
  • 7 / 1 / 0
Efekty 5htp sa juz odczuwalne od pierwszej tabletki?
  • 1174 / 222 / 23
@jacob345
Tak (jezeli bierzesz z 200mg to powinienes poczuc subtelna pluszowosc i lekka sennosc)
  • 7 / / 0
Spotkał się ktoś z sytuacją, że 5htp producenta A działało fantastycznie, a producenta B nie działało wcale? Mimo tego, że producent B według informacji na opakowaniu ma rzekomo 2 razy więcej 5htp w każdej kapsułce? Na pewno nie była to kwestia toleracji. Na co zwracać uwagę, żeby mieć pewność, że zakupione 5htp będzie dobre? Pytam, ponieważ w "polskim internecie" nie mogę znaleźć nigdzie 5htp producenta od którego wcześniej kupowałem i od którego zawsze działało wyśmienicie, a import zza granicy nie bardzo mnie interesuje. Chętnie powiedziałbym o których producentów mówię, ale regulamin forum na to pozwala.
  • 26 / 1 / 0
Czy 5-htp koliduje z ssri? Mozna bezpiecznie dolaczyc do 10mg fluoksetyny?
I can't
keep calm
because
I'm Borderline
(and probably much more :heart: )
  • 139 / 8 / 0
Ogólnie można 5 htp porównywać do ssri czy ma podobne działanie i czy może np działać silniej od najsłabszych ssri ?
  • 9298 / 1807 / 2
22 grudnia 2020alexxandria pisze:
Czy 5-htp koliduje z ssri? Mozna bezpiecznie dolaczyc do 10mg fluoksetyny?
Nie. 5htp + SSRI i będzie kuku.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 462 / 7 / 0
Jak już to 50mg 5HTP dziennie, nie więcej. IMO to strata czasu na co dzień, efekty są totalnie nieobliczalne. Brakuje sero, to SSRI/detoks/terapia/sport/ogarnianie życia.
  • 15 / 1 / 0
29 października 2020jacob345 pisze:
Efekty 5htp sa juz odczuwalne od pierwszej tabletki?
Na mnie zadziałało od razu.

U mnie wystarczy jedna tabletka 100mg, rano, na pusty żołądek. Praktycznie całkowicie blokuje mi to apetyt na conajmniej kilka godzin - później jestem w stanie zjeść tylko trochę.
W zasadzie to takiego efektu oczekiwałam, więc spełnia swoje zadanie. Na podbicie nastroju bardzo dobrze sprawdza mi się dziurawiec. Ale trzeba uważać ze słońcem.
Pierwszy raz jak wzięłam i się naczytałam o dawkach to wzięłam od razu 300mg jakoś godzinę po posiłku na wieczór... nudności były tak ogromne, że tylko sen mi pomógł.

Nie wiem czy to zdrowe i bezpieczne ale teraz robię tak, że jedna tabletka 5-htp rano, później dziurawiec do próby zjedzenia śniadania i dziurawiec wieczorem i wszystko śmiga.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
1,3 tony kokainy przejęte dzięki współpracy służb z Polski, Hiszpanii i Francji

Efektem działań CBŚP, francuskiej Służby Celnej i hiszpańskiej Policji Narodowej, we współpracy z Europolem, było przejęcie ogromnej ilości kokainy na terenie Francji i Hiszpanii, która docelowo miała trafić na czarny rynek Niemiec, Polski, Niderlandów i Wielkiej Brytanii. W ramach działań skontrolowano dwie ciężarówki z Polski i zatrzymano polskiego obywatela.

Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.

Największa w historii analiza potwierdza: marihuana skuteczna w leczeniu objawów nowotworowych

W ciągu ostatnich miesięcy świat nauki zyskał dostęp do największej metaanalizy dotyczącej zastosowania marihuany w terapii nowotworów, przeprowadzonej przez Whole Health Oncology Institute we współpracy z The Chopra Foundation i opublikowanej w prestiżowym czasopiśmie Frontiers in Oncology. Wyniki są jednoznaczne – istnieje przytłaczający konsensus naukowy, że medyczna marihuana skutecznie łagodzi objawy choroby nowotworowej i poprawia jakość życia pacjentów.