Dyskusja o głównym alkaloidzie opium, oraz jego półsyntetycznej pochodnej.
Więcej informacji: Morfina w Narkopedii [H]yperreala,Heroina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 494 / 134 / 0
19 sierpnia 2021DexPL pisze:
Dlatego, że zawartością tabletki nie jest czysty siarczan morfiny, a mieszanka dająca "zmodyfikowane uwalnianie".
Jest też drugi element, jakim jest szybkość przeprowadzenia reakcji chemicznej. Temperatura znacząco ją przyśpiesza. Podobnie jak intensywne potrząsanie, bądź mieszanie. Jak zalejesz wodą, reakcja na pewno nie przeprowadzi się całkowicie. Trzeba dodać element ją przyśpieszaczy. Podgrzanie jest najlepszym, bo rozpuszcza się wszystko i to natychmiast. Oczywiście najlepiej użyć łaźni wodnej/olejowej, ale praktyka jest taka, że grzeje się w cookerze lub na łyżce.
Dziękuję.

Wiem o czym mówisz, jako że sam jestem blisko związany z chemią, ale przecież czynników wpływających na kinetykę reakcji jest sporo, choćby pH. Stąd moje 'zdziwienie' tym, że manipulujemy tylko temperaturą, zostawiając inne czynniki w spokoju - no ale widocznie nic lepszego nie wymyślono.

@zgienty

Mam przeczucie graniczące z pewnością, że było to skierowane w moją stronę, więc potwierdza się przysłowie, że nie ma głupich pytań, a jedynie głupie odpowiedzi.

PS: Wzrost temperatury jest katalizatorem w tej reakcji. Nie katalizą.
PW - pamiętaj o privnote.com
WickrMe m0rningzolpi
mail little.liar@hush.ai

w przypadku kontaktu mailowego bądź przez Wickr - proszę o przedstawienie się nickiem z [H] w pierwszej wiadomości
  • 4603 / 2207 / 1
Proces przyspieszenia reakcji to kataliza. Katalizatorem przy rozpuszczaniu jest w tym przypadku temperatura. Z tym, ze mamy w tym przypadku najprostszą możliwą, czyli zmianę formy stanu skupienia. Ze stałej w płynną.
  • 494 / 134 / 0
Tak, wiem o tym. Nie wiem natomiast dlaczego w przypadku morfiny podgrzewamy roztwór, a w przypadku dziesiątek innych substancji nie.
WickrMe m0rningzolpi
mail little.liar@hush.ai

w przypadku kontaktu mailowego bądź przez Wickr - proszę o przedstawienie się nickiem z [H] w pierwszej wiadomości
  • 3901 / 562 / 0
Temperatura nie moze byc chyba nazywana katalizatorem, skoro w definicji katalizatora jest, ze to subsancja chemiczna
  • 1 / / 0
Czy może ktoś miał tak jak ja kiedyś, tolerka na 150 majki, a waląc 400mg nie czułem wjazdu. Faza była jedyna z najbardziej srogich jakich miałem, ale wjazdu nie poczułem kompletnie
  • 4603 / 2207 / 1
@lol Chodzi o temperaturę wody (innego rozpuszczalnika) którym rozrabiamy tabletkę. To chyba oczywiste. Bez podgrzania (zmiany energii) proces jest dużo wolniejszy i wręcz w wielu przypadkach niekompletny. Staram się pisać jak najprościej, żeby nie komplikować rzeczy, które i tak są nikomu niepotrzebne na etapie rozpuszczania i walenia po kablu;)
  • 494 / 134 / 0
20 sierpnia 2021lol pisze:
Temperatura nie moze byc chyba nazywana katalizatorem, skoro w definicji katalizatora jest, ze to subsancja chemiczna
Równania w kinetyce chemicznej zapisuje się ciut inaczej - już w liceum temperaturę traktujemy umownie jako substancję/substyt/produkt.
WickrMe m0rningzolpi
mail little.liar@hush.ai

• 2807 / 364 / 0
15 sierpnia 2021Fiery255 pisze:
11 sierpnia 2021sclero2014 pisze:
Tabletki o natychmiastowym uwalnianiu morfiny to jedynie Sevredol
Pozostałe to
MST CONTINUS
DOLTARD
VENDAL RETARD
I Ampółki :
Morphini Sulfas WZF 10mg/1ml i 20mg/1ml
I to wszystko , najlepsze oczywiście są ampółki, ale jak MST przerobisz do roztworu to jest ok
Ale sevredol ma tabl. o zmodyfikowanym uwalnianiu. Modyfikowane uwalnianie tabletki to nie jest chyba natychmiastowe uwalnianie, ale mogę się mylić. Proszę wyjaśnij jeśli możesz :) Czym się różnią tabletki o przedłużonym uwalnianiu od zmodyfikowanym uwalnianiu ?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Yoo :)
Czyli sevredol działa natychmiast po zażyciu może nie w minutę ale w 20-30min po zażyciu, a tabletki o zmodyfikowanym uwalnianiu działają po dłuższym czasie od zażycia i działają o wiele dłużej nawet 8h ..
  • 683 / 133 / 0
połączyłem 400mg morfiny iv + 10mg clonazepamu (to akurat robię często i po za przysypianiem i noddem wszystko działa ok i jak powinno) ale do zestawu w nocy jakoś o 1 dodałem 750mg pregabaliny z wyzerowaną tolerką na nią i mam ostre halucynacje i urojenia, tzn te halucynacje wygladaja tak, ze przymykam oko na chwile i jakby mnie odcinalo dziewczyna obok mnie lezy ja np mowie jej cos o niedzwiedziach po chwili mowie do niej co ja mowie albo co tak chodzisz do kibla a nigdzie sie nie ruszala albo uwazaj przypale Cię a fajki w rece nie miałem pisze to o 8 i nadal mnie trzyma bo o 5 poszedłem siku, a ze po morfinie mi ciezko to sikam na siedziąco, to ze spie na kiblu to juz klasyka ktos kto bierze opio w dosc duzych dawkach pewnie tez sika na siedząco no i zwykle konczy sie tym ze na kiblu mnie odcina zamiast sie wysikać usne na tym kiblu, moje pytaie brzmi, co się odjebało z tym miksem z pregabaliną, skoro z samo morfina + clonazepam to mój ulubiony mix, dodałem do tego pregabaline i mi odpierdala na bani. Dodam, ze jeszcze na ten zestaw wypiłem 2 piwa
  • 514 / 110 / 7
morfina to definitywnie najprzyjemniejsze opio przebija nawet profilem działania oksykodon i mówię tu o podaniu doustnym szkoda tylko że robi dość długie zaparcia i zatrzymanie moczu bez tego byłoby idealnie
ODPOWIEDZ
Newsy
Największa europejska imprezownia tonie. Karetki błagają o pomoc – jeżdżą tylko do nocnych klubów

Ibiza – symbol beztroskiej zabawy, dźwięków techno i drinków za 25 euro – pęka w szwach. Ale, co ciekawe, nie z powodu tłumu turystów. Pęka system ratownictwa medycznego. Jak podaje lokalny związek zawodowy służby zdrowia, nawet jedna trzecia wszystkich interwencji karetek dotyczy klubów nocnych, gdzie dochodzi do… „bad tripów” po wiadomych zakazanych używkach.

Nie wiedzieli, że zatrzymują kolegę. Pijany policjant szalał na hulajnodze

Już jego „styl jazdy” zwracał uwagę, ale okazało się, że to dopiero początek problemów mężczyzny. Policjanci z Gniezna zatrzymali kierowcę hulajnogi. Miłośnik szaleństw na elektrycznym jednośladzie nie tylko był pijany, ale też miał przy sobie narkotyki. Lekkomyślny kierowca to... policjant.

Budowali z kostki brukowej... schowek na amfetaminę. Policjanci zatrzymali 27-latka z narkotykami

W niedzielę, 13 lipca br., gostynińscy policjanci zatrzymali 27-letniego mieszkańca powiatu gostynińskiego, który posiadał przy sobie amfetaminę. Narkotyki odnaleziono w prowizorycznej budowli z kostki brukowej. Za popełnione przestępstwo grozi mu kara do 3 lat pozbawienia wolności.