Dane każdego listu poleconego są wprowadzane do systemu informatycznego. Dla celników nie jest żadnym problemem odpowiednie zaopiekowanie się takimi danymi, w ramach uprawnień do korzystania z "urządzeń technicznych" w celu wykrywania przestępstw.
* * *
Kiedy spoglądam wstecz, widzę siebie pozostającego za mną daleko w tyle.
idontknow pisze:Zagraniczne są sprawdzane, zresztą co z tego, że ktoś dostaje dużo listów? Dla kogo to ma być mniej widoczne? I po co Poste Restante, jeśli i tak musi być imię i nazwisko na liście, a na poczcie Cię legitymują, bo inaczej nie wydadzą.
Opia pisze:Po to poste restante, żeby list nie przychodził do domu, jeśli ktoś sobie tego nie życzy, bo np nie mieszka sam. Albo jeśli dana osoba nie ma ochoty podawać swojego adresu. U mnie na poczcie nie legitymują - czy to list zwykły, czy polecony.idontknow pisze:Zagraniczne są sprawdzane, zresztą co z tego, że ktoś dostaje dużo listów? Dla kogo to ma być mniej widoczne? I po co Poste Restante, jeśli i tak musi być imię i nazwisko na liście, a na poczcie Cię legitymują, bo inaczej nie wydadzą.
A Opia, jeśli chodzi o to, że ktoś mieszka z kimś, to można załatwić legalnie na poczcie, że tylko Ty masz prawo do odbioru swoich przesyłek i żaden inny domownik nie może ich odbierać.
Jeśli jednak boisz podejrzeń ze strony lokatorów, to można to po prostu załatwić z listonoszem, by nawet nic nie wspominał o żadnej przesyłce, bo można mu powiedzieć, że robisz komuś prezent niespodziankę.
* * *
Kiedy spoglądam wstecz, widzę siebie pozostającego za mną daleko w tyle.
Ja mam pytanie dot. wysylki zagranicznej (z Polski)
Zamawiajac np. MEXe ktora jest w PL jjak i u mnie (BE) legalna, celnicy otwieraja list i widza bialy proszek. Co wtedy? Jak im udowodnie ze to MEXE a nie koks ?
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
„Król dopalaczy” poszukiwany listem gończym. NIEOFICJALNIE: Dawid B. przebywa na Zanzibarze
Dawid B., łódzki „król dopalaczy” jest poszukiwany listem gończym. Mimo prawomocnego wyroku z 2023 roku nie spędził ani jednego dnia w więzieniu. Jak udało się nieoficjalnie ustalić reporterce Radia Łódź, mężczyzna obecnie przebywa na Zanzibarze w Tanzanii.
USA. Takiej zmiany w kwestii marihuany nie było od dekad
Ministerstwo sprawiedliwości USA zmieniło w czwartek klasyfikację produktów z marihuany. To najdalej idąca zmiana polityki w tej sprawie od dekad. Marihuana znalazła się w "koszyku" substancji o umiarkowanym lub niskim potencjale uzależnienia, takie jak ketamina, paracetamol z kodeiną i sterydy anaboliczne.
Farmaceuta skazany za pomoc w produkcji narkotyków
Właściciel apteki został skazany na 3,5 roku więzienia za sprzedaż leków służących do produkcji metaamfetaminy i pomoc w jej wytworzeniu. W produkcji i handlu nie działał sam. Według prokuratury leki posłużyły do produkcji narkotyków o wartości niemal 7,5 miliona złotych.