Heterocykliczne substancje modulujące potencjał neurotransmisji GABA, będące pochodnymi dwuazepiny – np. diazepam, czy klonazepam.
Więcej informacji: Benzodiazepiny w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 92 / 5 / 0
Witam chciałbym się kogoś kto trochę się zna dopytać ? Jak to jest przy odstawieniu benzo stosując pregalabine ? Czy po odstawieniu benzo te receptory Gaba się regeneruja - skoro stosuje pregabaline  przecież  Ona też chyba działa na te same receptory co benzo ? Czy to ma sens odstawić benzodiazepiny a brać pregabaline ? 
​​​​​​​z góry dziękuję za odpowiedź 
  • 1744 / 581 / 0
Pregabalina blokuje podjednostkę NMDA, a benzodiazepiny łapią GABA z innej strony niż naturalny ligand i zwiększają jego powinowactwo do jednostki. Ani jedno ani drugie nie jest agonistą GABA. Nie ucz się wiedzy z tego forum ani uproszczonych mechanizmów z polskiej Wikipedii, bo potem powielane są mylne informacje. Napisz co chcesz osiągnąć swoimi słowami tą "regeneracją receptorów", bo ile ludzi, tyle znaczeń, niestety.
Uwaga! Użytkownik WladyslawWygiello jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3244 / 553 / 0
Bardzo pomaga odstawić benzo niestety jej odstawienie również jest trudne więc trzeba będzie pocierpieć.
Ofc Jedno nie zastępuje drugiego tylko pomaga zmniejszyć dyskomfort.
https://youtu.be/XJPAk9ctb-Q

"Mówiłem nigdy więcej, a czas mi przyniósł plaster
Zagoiło się nieźle skoro goiło z otwartej
Zasypiam w pół do pierwszej, zasypiam w pół do czwartej
Albo znów kurwa nie śpię przez co jeszcze nim zasnę..."
  • 92 / 5 / 0
25 stycznia 2025TymekDymek pisze:
Pregabalina blokuje podjednostkę NMDA, a benzodiazepiny łapią GABA z innej strony niż naturalny ligand i zwiększają jego powinowactwo do jednostki. Ani jedno ani drugie nie jest agonistą GABA. Nie ucz się wiedzy z tego forum ani uproszczonych mechanizmów z polskiej Wikipedii, bo potem powielane są mylne informacje. Napisz co chcesz osiągnąć swoimi słowami tą "regeneracją receptorów", bo ile ludzi, tyle znaczeń, niestety.

Nie mam lęków ani nic tego rodzaju jakiś fobi , tylko mam takie napięcie psychiczne brak możliwości relaksu - leczę się ssri Escitalopram i pregabalina ale to słabo działa , brałem też długo nasenne tabletki zolpidem i mam wrażenie że od tego może być te napięcie psychiczne bo mam straszne problemy ze snem . Długo brałem zolpidem i dalej z tym walczę tydzień wytrzymam biore trittico ale później znów biore zolpidem , xanax okazjonalnie i mam wrażenie ze przyczyna tu leży w gaba u mnie od tego napięcia a nie serotonina - musze zagryźć zęby i z dwa miesiące nie brać nic co działa na gaba czyli zolpidem i xanax relanium itp . Wczoraj np tez do 2 w nocy nie mogłem spać zdenerwowałem się i wziolem 10 mg relanium i dziś znów mam zwalę i większe napięcie . Jak myslisz czy pregabaline mogę dalej przyjmować a odstawić definitywnie zolpidem i xanaxy bo boję się jeszcze odstawiać tej pregabaliny . Nie wszystko na raz .
Co o tym myślisz ?
  • 1744 / 581 / 0
Zdecydowanie dla regeneracji w tym wypadku lepiej prega i odstawienie benzo, jednym z mechanizmów jej działania w konsekwencji jest zwiększenie stężenia GABA i w uproszczeniu działasz na siebie bardziej naturalnie, niż wyginając białka benzodiazepinami. Ale to też jest zwodnicza substancja, można się fajnie zfazować itd., więc staraj się brać tylko kiedy to konieczne i najmniej jak to możliwe. Nie pozwalaj sobie przenigdy na poranne wrzucanie na rozruch czy profilaktycznie. Jak masz możliwość to się przemęcz w domu i nie bierz, dopóki nie musisz nic załatwiać poza domem. Widzę, że masz wolę odstawienia tego i bardzo dobrze. Jeśli nie masz problemu z alkoholem, ja bym na Twoim miejscu poszedł w krople walerianowe. Bierz sobie łyżkę czy dwie z rana, drugą w południe na przykład. To wbrew pozorom dobrze działa, tylko nie chodzi o wyjebanie całej butelki, bo poczujesz tylko działanie alko. Więcej ekstraktu waleriany nie da Ci pożądanego działania i nie będzie "lepiej" niż po małej dawce, bo tu działanie pojawia się po tygodniu jakoś dopiero regularnego brania. Zwalczaj też źródła lęków i napięcia, starając się racjonalizować te bezpodstawne oraz nie uciekając przed emocjami i drążąc, co tak naprawdę Cię nęka. Zazwyczaj będzie to pewnie sama zależność od substancji, ale jakieś nieuświadomione rzeczy w psychice tak czy siak to zwielokratniają. W jakimś tam stopniu pomoże też nieraz pierdolnąć się na glebę w trudnej sytuacji i robić pompki do upadłego. Jasne, to są malutkie rzeczy, o których mówię, ale zbierz to wszystko do kupy i dzięki synergii ulgi będziesz miał dużo. Jak masz jakieś rzeczy do załatwienia, hobby, porządki, trening, rób to od razu po wstaniu bez opierdalania się, sam rzucam alkohol po wielu latach teraz i codziennie mam podobne stany. Mało co mi tak pomaga, jak odjebać 100% swojej roboty jak najszybciej i mieć ten luz psychiczny resztę dnia bez prokrastynacji i wkurwu na nią, bo przecież wszystko już zrobione i essa. Oprócz kropli walerianowych kup sobie ziołowe nasenne i melatoninę jakąś porządną, ona Cię nie uśpi sama w sobie, ale jak się zmusisz, żeby się położyć, to zobaczysz, że usniesz w pewnym momencie. Połącz to wszystko i jak już musisz bierz te pręgę, byleby stopniowo jej dawki zmniejszać i nie ruszać już benzo. I pisz śmiało jakby coś było nie tak.
Uwaga! Użytkownik WladyslawWygiello jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 92 / 5 / 0
@TymekDymek
Ja biorę Escitalopram od roku teraz zwiększyłem dawkę do 30 mg , pręgę 150 mg rano na wieczór 200 mg i trittico dostałem teraz na sen , nie chce też z pręgi szybko schodzić jak ona mniej szkodliwa jak tak mówisz . Ustabilizuje się bez benzo i zolpidemu przynajmniej miesiąc i wtedy powolutku będę ciol dawki pregi , bo nie chce wszystkiego robić na hura . Jak myslisz czy to dobry plan ? Dzieki za polecajke krople walerianowe se kupię . Nie ma lęków ani nic tylko te pierdolone napięcie psychiczne które schodzi jak wezmę xanax albo zolpidem . Zauważyłem jak wytrzyma tydzień bez zolpidemu to się poprawia , czyli przyczyną pewnie leży w gaba a nie serotoninie . Jeżeli po miesiącu abstynencji od benzo i zolpidemu poczuje się lepiej wtedy będę miał klarowną sytuację że to od tego . I powolutku se zejdę z tej pręgi i escitaliprsmu bo to myślę że mniejsze zło i łatwiej będzie odstawić . Myślisz że to dobry plan ?
  • 3244 / 553 / 0
Ustabilizuje się na luzie, grunt że wiesz żeby z prega uważać bo gdybyś zaczął po odstawce benzo ją natychmiast ciąć organizm dostałby solidnego erroru.
A tak to można spokojnie co 37,5mg co tydzień ale dopiero jakiś czas bez benzodiazepin. Mozg po nich regeneruje się chyba nawet miesiącami
https://youtu.be/XJPAk9ctb-Q

"Mówiłem nigdy więcej, a czas mi przyniósł plaster
Zagoiło się nieźle skoro goiło z otwartej
Zasypiam w pół do pierwszej, zasypiam w pół do czwartej
Albo znów kurwa nie śpię przez co jeszcze nim zasnę..."
  • 92 / 5 / 0
@pomasujplecki

No właśnie dlatego chcę że dwa miesiące być czysty od benzo i zolpidemu i wtedy zacząć powoli ucinać pręgę .
  • 42 / 3 / 0
Ostatecznie tyle wystarczyło, otruć się nie miałem zamiaru tylko iść spać. Kilka ładnych godzin odespane i dziś już bez żadnych uboków po amph. Uspokajacze zwolniły trochę tętno, zolpidem uśpił, także summa summarum koktajl zadziałał
Dobry ćpun, podobnie jak saper, myli się tylko raz.
floralkeyz
  • / / 0
Sorry, że piszę w tym temacie, próbowałem założyć 3 razy konto, na żaden email nie przychodzi e-mail aktywacyjny, proszę bardzo moda o przeniesienie jeśli to konieczne.

Brałem rolki przez okres około 3tyg. dawki ok. 15-20mg dziennie i chce je odstawić, ciężko będzie zrobić to cold-turkey? Zostało mi tylko jakieś 50mg, da się zrobić z tych resztek jakiś tapering? Z racji długiego okresu półtrwania po jakim czasie oczekiwać withdrawali? Próbowałem już z 3 dni zmniejszyć do 10mg i w nocy budzę się zapocony, 3-4 w nocy i koniec spania, w dzień przestraszony i zlękniony, łeb napierdala, ogólnie nastrój strasznie chujowy i depresyjny, możliwe że tak szybko łapią skutki odstawienne mimo tak długiego half-life leku czy to wszystko siedzi w mojej głowie? Co ewentualnie może pomóc, jakiś Phenibut?
Z góry dzięki za pomoc

przeniesiono do odpowiedniego tematu. lady
ODPOWIEDZ
Newsy
Ekstrakty z konopi poprawiają funkcje poznawcze u chorych na Alzheimera – nowe badanie kliniczne

Według nowych danych z kontrolowanego placebo badania klinicznego, opublikowanego w „Journal of Alzheimer’s Disease”, długotrwałe stosowanie roślinnych ekstraktów kannabinoidowych poprawia funkcje poznawcze u pacjentów z demencją związaną z chorobą Alzheimera (AD).

Publikacja: ręczny system do wykrywania MDMA

Komunikat Instytutu Ekspertyz Sądowych im. Prof. dra Jana Sehna w Krakowie.

Konopie i tytoń: niebezpieczne połączenie dla mózgu

Naukowcy z McGill University w Kanadzie odkryli, że używanie zarówno marihuany, jak i tytoniu, prowadzi do wyraźnych zmian w mózgu. Badania wskazują, że osoby korzystające z obu tych substancji częściej doświadczają depresji i lęku. Wyniki badań opublikowano w magazynie „Drug and Alcohol Dependence Reports”.