Dyskusja na temat różnych odmian maku i ich działaniu psychoaktywnym.
Więcej informacji: Mak lekarski w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 1053 / 75 / 0
Wg marokanca byl to giet.

Co do doswiadczenia to pare razy oxy i bupra. koda moze raz albo dwa zadziala w ogole jakkolwiek, a tramal ktory dostalem na bole karku mi sie nie podobal.
Uwaga! Użytkownik zioloziolo jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2538 / 215 / 0
Piękny kamyczek , szkoda że takie się nie walają po drodze :(
Mogłeś spróbować to spalić bez haszu. Lub podać p.r może było by ciekawiej.
Takiego postu jeszcze nie było , ożywiłeś wątek.
Ech , narobiłeś mi smaka :D Byle tylko do lata... będzie maku cała chata.
  • 1997 / 120 / 0
wygląda trochę jak bursztyn, ładne ;]
Zastanawiam się, jak oniuzyskują taką ładną konsystencję i kolor, dawno dawno temu, jak się jeszcze w to bawiłem, to zawsze opium wychodziło mi mętne i dużo jaśniejsze, takie przyschnięte wióry, za nic nie przypominające tego czegoś. Już nie mówiąc o konsystencji - rozumiem, że taka jak hasz?
Może nie wolno opium suszyć w łyżce nad ogniem, tylko trzeba by zostawić, żeby samo stężało?
  • 2878 / 21 / 0
Oczywiście - w kamionce. Tak słyszałem, niestety od Fiesty.
Masz gdzieś cały temat (na pewno w tym dziale) o suszeniu opium.
And I guess that I just don't know.
*                       *                      *
Kiedy spoglądam wstecz, widzę siebie pozostającego za mną daleko w tyle.
  • 6 / / 0
Mam do Was pytanie. Kilka lat temu (z tego co pamiętam to post z roku ok.2005-2007, bo wtedy się udzielałam) na tym forum ktoś napisał, że opium nie można rozpuszczać w soli fizjologicznej, a powinno się to robić w zwykłej wodzie (np. do iniekcji). Czy ktoś mógłby to potwierdzić i ewentualnie wytłumaczyć przyczynę? Efekt solny? Nie wiem, strzelam, bo jakoś nie mogę znaleźć racjonalnego wytłumaczenia dla tej tezy. Ma ktoś może jakiś pomysł, co autor miał na myśli?
  • 1997 / 120 / 0
To chyba wynik dawnego przekonania, że opium trzeba zakwaszać mocno. Sól fizjologiczna niby delikatnie zasadowa jest (chyba). Ale w sumie, skoro większość alkaloidów w opium jest w postaci soli, to nie powinno mieć znaczenia. Możesz w każdym bądź razie użyć śmiało soli fizjologicznej.
  • 5299 / 104 / 0
1. Wprowadzenie

Mianem alkaloidów oznacza się szereg związków organicznych, głównie pochodzenia
roślinnego, odznaczających się dwiema zasadniczymi cechami: zawierają w cząsteczce atom (lub atomy) azotu nadający im charakter zasadowy (obecnie znane są też alkaloidy o charakterze obojętnym lub lekko kwaśnym) i wykazują silne działanie fizjologiczne na organizmy ludzkie i zwierzęce
http://www.staff.amu.edu.pl/~psorg/c_s2c.pdf

Alkaloidy to substancje zasadowe, a z drugiej strony bardzo często ludzie piszą, że alkaloidy opiumowe są w postaci soli. Po jakiemu to jest?
Spokój jest najwyższym szczęściem :*) Czanga tak bardzo
  • 1997 / 120 / 0
wróć! chyba masz rację, alkaloidy to z reguły wolne zasady/ ale w przypadku opium/maku większość tych związków jest w postaci soli kwasu choćby mekonowego(?), długo to ostatnio sprawdzałem i jednak raczej nie wolne zasady.

Nie wiem, czy mówienie w takim wypadku o "alkaloidach opium w postaci soli" jest poprawne semantycznie/syntaktycznie. Whatever.
  • 1525 / 197 / 0
@jacok, poprawnie, tak jest napisane np. w "Farmakognozji" i faktem jest że i alkaloidy fenantrenowe i izochinolinowe występują w makowcu w postaci soli kilku kwasów.
  • 143 / 1 / 0
Słuchajcie, czy mogę wysuszyc to opium nad zwykla zapalniczka? I jeszcze jedno-czy łyżeczka wypełniona na pół z drugą osobą na pierwszy raz bedzie ok przy p.r. ? Dzieki.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
W marcu wyraźne odbicie. 88 tys. recept z receptomatów na medyczną marihuanę i opioidy

Ostatni kwartał przyniósł spadek liczby recept wypisywanych na leki kontrolowane, choć w marcu odnotowano odbicie, wyraźne zwłaszcza w przypadku medycznej marihuany - informuje w środowym wydaniu "Dziennik Gazeta Prawna".

CBŚP uderza w gang powiązany z pseudokibicami. Zabezpieczono ponad 100 kg narkotyków

Policjanci CBŚP z Rzeszowa po raz kolejny uderzyli w zorganizowaną grupę przestępczą wywodzącą się ze środowiska pseudokibiców. W trakcie akcji przeprowadzonej na terenie Rzeszowa zatrzymano dwóch 30-latków, powiązanych z jednym z lokalnych klubów piłkarskich.

Terapeuta uzależnień: Zielsko ma konsekwencje w następnym pokoleniu

Na oczach Roberta Rutkowskiego, terapeuty uzależnień, zmieniła się rzeczywistość wokół substancji psychoaktywnych w Polsce. Ekspert opowiedział, co działo się za kulisami tej zmiany. - To miało swoją cenę, która mnie wtedy przeraziła - powiedział wprost.