kodeina stała się przecież też elementem szeroko pojętej subkultury wręcz - od lurzynów z leanem w łapie, po ludzi, którzy z krzywym uśmieszkiem proszą o thio czy antka stojąc na przeciw farmaceuty. To się na pracę jakąś nadaje ;)
A co do drugiej - no tak, masz rację, subkultura, tylko że ta subkultura w Stanach to właśnie symbol wyższości, statusu. Był o tym film dokumentalny. Oni piją lean, bo kodeina jest po pierwsze bardzo droga, więc tak jak wspomniałam - kojarzy się z wysokim statusem, a po drugie, jak to mówią: "niby coś ćpają, ale przecież to nie heroina". W oczach Amerykanów kodeina uchodzi wręcz za luksusowe opio, ciężko dostępne, drogie i nie tak poniżające jak heroina, która kojarzy się zaś z niskimi warstwami, ze swoistym upodleniem.
U nas jest trochę odwrotnie, krąży stereotyp kodeina = gimbusiarski target, dostępna w pierwszej lepszej aptece, a bez tolerki można się nią ujebać za 20 zł.
kodeina w Afryce to jeszcze inna sprawa, coś jak hel pod mostem w Kabulu. Ale to już dużo możnaby gadać.
lecz na zdrowiu ucierpiał w połowie, bo główki miał tylko pół.
Morał: doznajemy przykrości proporcjonalnie do świadomości.
13 stycznia 2021adverse pisze: Dojścia, proszę pani, dojścia. Ja se umiem morfinę ogarnąć, a wy niedorajdy życiowe i przegrywy, wpierdalajcie kodeinę. %D
Mst łatwiej niż kodeinę można ogarnąć bo sprzedawca nie ma ograniczeń do jednej paczki
Ale to droga zabawa i mocno ingeruje w życie ja wolę sobie na buprze latać a jak zezre szybciej to się przeproszę z panią kodeina żeby przeżyć jakos
A kodeina to hmm kurwa jak to nazwać huj go wie ale czuję się hujowo jako 100kg łysy gość w skórze latający po aptekach i pytający czy tylko 10tab paczki są dostępne
Nikt nie mowil o tym, ze morfiniarze czy kodeiniarze są lepsi bo potrafia ogarnac mst. Ostatecznie kazdy opiowrak to cpun i smiec jebany. To co pisalem kilka stron wczesniej kierowane bylo do typowych kindercpunow, ktorzy uwazaja sie za lepszych tylko przez pryzmat brania kodeiny a nie o normalnych cpunkach. Bylbym zreszta hipokryta bo sam jestem w czesci kodeiniarzem, moze mniejszym niz kiedys ale jestem.
Od daru bogów do codziennej ucieczki. Co antropologia mówi o naszym związku z alkoholem
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Niebezpieczny proceder na lotniskach. Tak działają przemytnicy narkotyków
Przestępcy znaleźli nowy sposób na przemyt narkotyków, wykorzystując do tego dane nieświadomych pasażerów samolotów. Proceder polegający na podmianie zawieszek bagażowych z nazwiskami klientów linii lotniczych ujawniły kanadyjskie media. O ustaleniach kanadyjskiej stacji CTV News pisze też amerykański serwis podróżniczy Travel + Leisure.
Druga poprawka i marihuana. Amerykański SN wydał ważny wyrok ws. broni
Sąd Najwyższy USA jednomyślnie orzekł w czwartek, że rząd federalny nie może pozbawiać prawa do posiadania broni osób okazjonalnie używających marihuany, uznając, że ściganie karne na tej podstawie narusza drugą poprawkę do konstytucji gwarantującej to prawo.
Jest wyrok za sprzedawanie dopalaczy. "Brak pobłażania dla sprawców tego typu przestępstw"
Dwa lata więzienia za handel dopalaczami. Taki wyrok wydał lubelski sąd ws. Jakuba G. - właściciela sklepu, w którym sprzedawano „Cząstkę Boga”. Na 1,5 roku więzienia w zawieszeniu na 4 lata została natomiast skazana ekspedientka Patrycja M.