Tutaj post3621538.html#p3621538 opisałem, co zrobiłem w kwestii ślimaków, które dojadły resztki przez noc.
Generalnie błędem było stawianie smart potów na kopcach z kamieni, bo ślimaki urządziły sobie tam schronienie ze szwedzkim stołem na piętrze.
Zajebałem dziś każdego, którego znalazłem. Do tego 2 pułapki piwne + 2 piwa (Żubr) na zapas i kupiłem też 2 kg soli do fosy, którą okrążyłem odwrócone wiadra jako podstawki na poty.
Blue Shaman wyszedł już z ziemi (w podwójnym kubeczku bardzo ułatwiającym przesadzanie) i właśnie zrzuca z siebie łuskę. Dałem mu tam takiej bardzo drobnej i suchej ziemi do wysiewu z kokosem - bardzo lekka. Mogłem wziąć jeszcze perlit, ale nie pomyślałem. Wziąłem dziś. Zmieszałem tą ziemię do wysiewu z taką bardziej tłustą w proporcji 3:1 na korzyść tej pierwszej i sypnąłem 2 garści perlitu - będzie na 2-3 kubeczki.
Na ręczniku papierowym od rana jest pestka outdoor Afghan'a. Na wodzie pływała tylko jakieś 3 godziny - w tym sezonie tak właśnie robię i póki co skuteczność 100%. Ręcznik wkładam do plastikowego opakowania i zamykam. Najdłużej na kiełek czekałem bodaj 36 - 48 h.
3 automaty wystartuję tak, żeby były gotowe na koniec sierpnia, bo wtedy dopiero będę mógł suszyć. Większość z nich ma deklarowany czas 8 tygodni / 65 dni więc na outdoorze można liczyć 70 dni jak nic. Planuję zatem poczekać jeszcze kilka dni.
Teraz ziemia na spocie się suszy. Zaskoczyła mnie ta w smart potach - dużo mniej wilgotna, niż ta w doniczce plastikowej (była wprawdzie wkopana). A deszczu spadło naprawdę sporo. Korzenie będą miały dużo więcej tlenu, a ja podlewania, jak nadejdą susze (a będą na pewno).
Dziś lub jutro pozamawiam różne bajery. Mikoryzę i nawozy. Wybiorę chyba uniwersalną Biopon, bo dla mnie grzyb to grzyb. Ten White Shark jest podobno najlepszy, ale dawka dla 1 krzaka to koszt 50 zł. Gdyby to był indoor, kupiłbym bez zastanawiania się.
Ten White Shark jest podobno najlepszy, ale dawka dla 1 krzaka to koszt 50 zł. Gdyby to był indoor, kupiłbym bez zastanawiania się.
max. 7g na 1L ziemi / kokosu (w zależności od rozmiaru donicy) wykonać zagłębienie, w które włożymy młodą roślinę, a następnie rozsypać dodatkowo odpowiednią ilośc równomiernie w zagłębieniu.
15 L * 7g = 105 g, czyli prawie całe opakowanie. No chyba że w opisie są jakieś kocopoły (ale ten opis powtarza się w kilku sklepach, które sprawdziłem), albo ja to źle rozumiem (też możliwe :))
A dziś rano zastałem w kubeczku Blue Shaman'a z małym problemem - mianowicie nie mógł zrzucić łuski po pestce więc trzeba było działać. Jako że miałem już taki przypadek, wiedziałem, co robić. Nałożyłem kropelkę wody na tą łuskę, która w słońcu natychmiast zaczęła schodzić. Potem tylko pomogłem igłą i liścienie już otwarte.
Gdyby ktoś miał taki przypadek, to kropelka wody i ew. jakieś precyzyjne narzędzie typu igła / pęseta. Nie należy tego bagatelizować, bo w najgorszym wypadku może być po roślince.
Jeszua , mea culpa - zapomniałem choć miałem dokładnie taką samą sytuację. Plant Success produkuje rekina w równych formach , nie wszystkie są w formie przewidzianej i przeliczonej do podania w mieszaninie z wodą podczas podlewania ( np. granulat )
Mówiłem o tym produkcie ( jest sprzedawany w różnych pojemnościach )
https://allegro.pl/oferta/mikoryza-w-pr ... z0QAvD_BwE
Blue Shaman ładnie się dziś rozwinął. Obliczyłem, że aktualnie ma +/- 7.5 h bezpośredniego słońca na tym parapecie (od 6:30 do 14:00) więc nie jest tak źle. Na kilka pierwszych dni życia wystarczy, a wolę go mieć na oku.
Pestka Afghan'a wciąż jeszcze nie wykiełkowała, ale poprzedniej zabrało to 48 h więc dopiero rano zacznę się niepokoić.
Byłem na spocie, żeby przygotować wszystko jak najlepiej. Już wiem, że z tymi smart potami będzie bardzo dużo kursowania celem podlania, bo ziemia była już praktycznie sucha. Z jednej strony to zajebista sprawa, bo przelanie jest praktycznie niemożliwe, ale te wycieczki mnie wykończą. Jednak czego się nie zrobi dla lepszych plonów. Podobno korzenie są zachwycone tlenem, niższą temperaturą ziemi no i rozwijają się w sposób, który lepiej wykorzystuje przestrzeń (air pruning).
Sezony zacznę w bodaj litrowych doniczkach, a potem się zobaczy. W tej po afganie ziemia wciąż była jeszcze wilgotna, a to 15 x mniej. Była wprawdzie wkopana więc porównanie nie jest miarodajne, ale na pewno woda siedzi dłużej. Być może kupię im 30 L szmaciaki, choć zdecydowanie lepiej byłoby 40 L.
Myślałem dziś nad tym, żeby posadzić w tych smart potach jakąś roślinę towarzyszącą. Zrobiłem małe rozeznanie i mam kilku kandydatów. Bazylia, kolendra, lucerna, czarnuszka... coś niewysokiego. Będzie dobra ściółka i podobno inne korzyści. Polecane rośliny często przyciągają drapieżne owady, które są naturalnymi wrogami wielu szkodników oraz nie konkurują z konopiami o wodę i pokarm. Nasiona to wydatek kilku zł więc co mi szkodzi. Poczytam jeszcze o tym.
Obczaiłem też te tabletki BioTabs, z którymi wystartowałem zjedzone automaty. Były takie już rozpuszczone, ale nadal w 1 bryle więc tego pokarmu tak dużo się do ziemi raczej nie przedostało. Myślę, że można przesadzać bez ryzyka. Na wszelki wypadek zakryłem ziemię folią, żeby deszcz (jutro ma przejść burza) nie rozpuszczał bardziej.
Za chwilę zacznę zakupy - mikoryza, nawozy, miernik pH, nasiona rośliny do towarzystwa.
Niedługo desant (środa).
Za chwilę zacznę zakupy - mikoryza, nawozy, miernik pH, nasiona rośliny do towarzystwa.
A jaki polecasz? Generalnie fajnie byłoby kupić wszystko w 1 sklepie, ale będzie ciężko.
Mały update. Dziś Blue Shaman wygrzewał się i "modlił" na parapecie. Potem przeszły potężne burze, ale słońce miał od 6:30 do 14 z hakiem. W kubeczku wylądował kiełek Afghan'a.
Odpaliłem też 2 auto pestki - auto big gelato oraz auto gorilla coockies. Trzeciej nie odpaliłem, bo nie mogłem się zdecydować...
Jeśli je chcesz uprawiać w podobnym do indoor reżimie i korzystając z tego że są w donicach mierzyć wypływ to polecić mogę Adwa ad12 ( nie ad11 - niewielka bądź żadna różnica cenowa a w jakości i klasie duża ) Możesz też kupić chiński "mazak" ale polecić nie mogę. Za dużo gówna z takim właśnie przeżyłem dawno dawno temu.Sam używam miernika bluelab.
Jeśli indoor-like - Ja bym kupił miernik doglebowy aby móc sprawdzać też ewentualne spoty oraz tani flamaster. Przy outdoorze byłby potrzebny tak naprawdę ze dwa-trzy razy więc jest szansa że się nie rozsypie aż tak szybko.
Jeśli jednak masz zamiar bawić się w doniczkowy "grow" to moja rada - kup miernik ec/tds . To prosta technologia ( elektroda ) więc te tanie mierniki mogą być. Ten miernik EC/TDS to moja najlepsza sprzętowa inwestycja w grow w relacji wydatek/zysk . A zyskiem jest wiedza i płynący z niej wpływ i kontrola nad grow. Trochę nauki , miernik i wiesz co się dzieje w korzeniach. Będziesz np. wiedział która roślina niedojada, która jest przejedzona zanim w ogóle powstanie problem który w innym przypadku zobaczyłbyś dopiero na liściach.
A dziś po niecałych 24 h auto big gelato ma już kiełek. GC jeszcze nie.
Efekty terapii wspomaganej psychodelikami są zachwycające
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Mąż polskiej noblistki myślał, że "popadł w szaleństwo". Badania nad psychodelikami w PRL
Premie za alkohol w Biedronce. Związki zawodowe są oburzone
Związki zawodowe alarmują w sprawie nowego programu motywacyjnego w sieci Biedronka. Jak wynika z wewnętrznego dokumentu, pracownicy najlepszych sklepów mają otrzymać premie finansowe za najwyższe wyniki w sprzedaży alkoholu. Sprawa — zdaniem związkowców — budzi poważne wątpliwości prawne i etyczne, dlatego zamierzają oni podjąc poważne kroki.
CBŚP rozbiło międzynarodową grupę produkującą marihuanę
Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji zatrzymali pięciu obywateli Serbii i zlikwidowali dwie profesjonalne plantacje konopi innych niż włókniste. Zabezpieczono ponad pół tysiąca roślin oraz 55 kilogramów gotowego suszu. Sprawa ma charakter międzynarodowy.
Rodacy odstawiają alkohol i papierosy. Sklepy na osiedlach już liczą straty
Jak podaje Polska Izba Handlu i CMR, w listopadzie 2025 r. całkowita wartość sprzedaży w sklepach małoformatowych spadła o 1 proc., natomiast łączna liczba transakcji w tym formacie sklepów obniżyła się o 4,6 proc. w porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej.