Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 234 / 39 / 0
Mam pewna teorię co do ustawienia nasionka tak jak na zdjęciu płaską stroną do dołu i nasiono musi być widoczne.
Drugie nasiono które kiełkował bez zapraw poryło się białym osadem czyli choroba grzybowa i przestało kiełkować
to kiełkujące wystawiłem dopiero teraz na chwilę na słońce ziemia już tam jest wyschnięta nie wiem jak to podlewać teraz
  • 2879 / 622 / 0
na pewno bardzo delikatnie, lepiej lekko przesuszyć niż zalać, w końcu ephedra to roślina pustynna.
A co do ustawienia nasion to dzięki za tipa, poprawiłem swoje
Jeszcze jedno, @Ilmostro, pomyślałem że mogę też kupić sobie taką zaprawę fungicydową, która jest najlepsza? Miło by było gdybyś podesłał link tu albo na PW do konkretnego źródła z którego kupiłeś, bo na allegro tego dużo i nie wiem które brać. Dzięki
KONTAKT PW + PRIVNOTE.COM
  • 234 / 39 / 0
Ja kupuję od przedstawiceli handlowych konretnych firm na gospodarstwo rolne i mi do domu przywożą ale możesz stąd kupić najmniejsze opaowanie wytłumacze Ci jak bd to już miał ja to zaprawić
https://www.sklepfarmera.pl/zaprawa-fun ... ws-synthos
/
  • 234 / 39 / 0
Nie długo się okaże czy jest jedno czy dwuliścienna
ep1.jpg
Tutaj widać pęknięte już nasionke zniszczone przez choroby grzybowe można też zrobić sterylizację ziemi w piearniku jak by ktoś się nie chciał bawić w zaprawiane nasion bo te grzyby to jest masakra w tych roślinach
ep2.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 2879 / 622 / 0
Całkiem dobrze wygląda to na pierwszym zdjęciu.
Co do drugiego ja mam taki problem z prawie każdymi nasionami, ostatnio nawet jak krwawnik kiełkowałem to masakra jakaś, przy Ipomoea Tricolor podobnie, choć mniej.
Złożyłem zamówienie tam, wziąłem opakowanie 0,45kg bo różnica 8zł od 0,3kg.
Fajną ofertę ma sklep, ale naczytałem się że mają w dupie klienta i czasami nie wysyłają zamówień dopóki nie zagrozi się psami, to wziąłem za pobraniem i zamówienie na 100 ziko tylko. Się okaże.
A co do samej ephedry, nie wiem czy o tym pisałem gdzieś ale lekkie okazjonalne przycinanie w fazie wegetacji stymuluje wzrost według różnych moich źródeł.
Zastanawiam się jak wyglądałby rozwój takiej ephedry po potraktowaniu jej tytanem.
Ta zaprawa stawiam że będzie albo w przyszły piątek albo w jeszcze kolejnym tygodniu patrząc po tym sklepie, ale w sumie mógłbyś już to wytłumaczyć. dzięki
  • 234 / 39 / 0
Tebukonazol to taka najtańsza substancja ale mam ją przetestowane że działa i nie jest fitotoksyczna dla ephedry tak że chyba innych już nie trzeba testować, następną chciałem wziąć Vitavax-200 fs to jest już dwuskładniowa zaprawa i jest zarejestrowana nie tylko do zbóż ale i do roślin motylkowych i kukurydzy i napewno jest bardziej suteczne i pewnie bezpieczniejsza dla innych rośliń.
Wracając do tego funabenu to 150g w 900ml wody sie daje na 100kg ziarna tak że to Ci starczy na bardzo ja chcesz możesz to jakoś obliczyć ja zrobiłem tak że do kieliszka wsypałem szczypne na końcówce łyżeczki tej zaprawy i wodę przegotowaną wymieszać ephedrę wziąć na tależyć i po kropelce na ziarenko albo pęsetą całą zamoczyć w kieliszu i zostawić na chwilę i zasiać.

Tytan jest konkretny, napewno stosowanie mikroelemaentów wpłynie na zawartość ephedryny w roślinie obczaj ten produkt - Asahi SL zastosować go po przycięciu to by był konkret
  • 2879 / 622 / 0
Asahi SL naprawde działa aż tak dobrze?
Nie jesteś pierwszą ani drugą osobą która mi o tym preparacie mówi, na testowe zamówienie to to trochę drogie jest. Testowałeś sam?
Jeśli byłoby naprawdę tak dobre jak mówią to w sumie mógłbym zamówić.
A przy ephedrze na pewno byłoby mega, ale raczej sinica lub nevadensis niż distachya, bo ta ostatnia jest stosunkowo niska, więc myślę że sinica bardziej wykorzystałaby potencjał tego preparatu.
Chociaż gdyby się fajnie rozkrzaczyla taka distachya..
  • 234 / 39 / 0
Czytałem kiedyś że jak są uszodzenie przez sytuacje stresowe jak temperatura itp to widać konkretne efekty czyli po przycinaniu by pasowało to zastosować i to jedyny biostymulator który należy do ŚOR czy musiał przejść testy i spełniać normy ja testowałem tytanit z intermagu na zbożach to byłem w szoku rekord plonu.
Zanim zaczniemy dolistnie dokarmiać nasze efedry to minie z miesiąć pewnie, jak się bd widział z doradcą agrotechnicznym to go podpytam może mi coś podpowie jeszcze.
  • 2879 / 622 / 0
U mnie na razie zupełnie nic, ale mam taki ukorzeniacz z Substralu do sadzonek i nasion, także w oczekiwaniu na przyjście tamtych zapraw mogę sprawdzić to na 1/2 nasionkach.
Bo z tamtymi na razie zupełna lipa, no ale to jeszcze w sumie nie czas na kiełkowanie, minęło dopiero parę dni.
  • 234 / 39 / 0
Ciężko powiedzieć czy to jedno czy dwuliścienna roślina podniosła się już z 2 liściami
EPH1.jpg
Tu widać też biały kiełek ta sama odmiana co wyżej tylko zaprawione samym funabenem
EPH2.jpg
A tu ta bez zaprawy zaatawana przez grzyby widać że walczy, kiełek widać że jest brązowy wygląda mi to na zgorzel siewki czyli grzyby fuzaryjne które często sa w gleby ale mogę się mylić
EPH3.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Alkohol ma zniknąć z pola widzenia? Jest petycja do resortu zdrowia

Polska Organizacja Przemysłu i Handlu Naftowego (POPiHN) złożyła w Ministerstwie Zdrowia petycję, w której proponuje wprowadzenie jednolitych zasad tzw. sprzedaży bezwitrynowej alkoholu. To rozwiązanie nie polega na zakazie sprzedaży ani na ograniczaniu konkretnych kanałów dystrybucji. Chodzi o to, by alkohol nie był eksponowany wprost w przestrzeni zakupowej.

Fałszywy narkotest, prawdziwe konsekwencje. Jak policyjna procedura zniszczyła życie 20-latka

W teorii miał to być rutynowy patrol drogówki. W praktyce - początek koszmaru, który na wiele tygodni wywrócił życie młodego człowieka do góry nogami. Fałszywie dodatni wynik policyjnego narkotestu, medialny rozgłos i społeczny ostracyzm okazały się silniejsze niż późniejsze, prawdziwe wyniki badań krwi. Bo gdy prawda w końcu wyszła na jaw, szkody były już nieodwracalne.

Medyczna marihuana legalna w Bośni. "Pod ścisłym nadzorem lekarzy"

Rada Ministrów Bośni i Hercegowiny podjęła w poniedziałek decyzję legalizującą używanie konopi indyjskich w celach medycznych - przekazał portal Klix.