...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 228 / 53 / 0
Co do przełomu w substytucji.
Ma wejść prawo, według którego do substytucji będą mogły kwalifikować się osoby poniżej 18 r.ż., oczywiście za zgodą rodziców.
Substytucja będzie traktowana jako jedna z pierwszych form pomocy osobie uzależnionej od opiatów, a nie tak jk obecnie, jako ostatnia deska ratunku.
I kolejna rzecz, są plany wprowadzenia w życie 3 i 5 progu.
3- będąc na programie niemożna przyjmować niczego dożylnie, zabronione są opiaty, ale pacjent nie musi rezygnować z innych substancji. Coś takiego na niektórych programach jest, ale nie według prawa tylko nieoficjalnie.
5 - substytut będzie wydawany na receptę, raz na 3 miesiące, i co 3 miesiące wymagana będzie wizyta u lekarza i terapeuty.
Do tej pory wszystkie 5 progów występuje w innych krajach lecz nie w Polsce. U nas dostępny jest teoretycznie próg 1 i 4.
Golden brown finer temptress
Through the ages she's heading West
From far away
Stays for a day
Never a frown with golden brow
n
  • 134 / 6 / 0
Witam, pytanie z innej beczki. Jesli dostane sie na program ale mieszkam 50 km od poradni to da sie jakos zalatwic z nimi bupre na pare dni ? Widzę w programie jedyną droge wyjścia, bardzo mi zalezy na trzezwym życiu. Babka z przychodni przez telefon powiedziala tak- " 50 km od nas.. hmm.. niech pan sie nie martwi, cos wymyslimy, prosze przyjechać" ps. Jestem uzalezniony od Tramalu kody maku/morfiny.
  • 7 / / 0
mysle ze warto jechac i negocjowac z nimi
  • 1931 / 318 / 0
13 maja 2018Opiotrek pisze:
Witam, pytanie z innej beczki. Jesli dostane sie na program ale mieszkam 50 km od poradni to da sie jakos zalatwic z nimi bupre na pare dni ? Widzę w programie jedyną droge wyjścia, bardzo mi zalezy na trzezwym życiu. Babka z przychodni przez telefon powiedziala tak- " 50 km od nas.. hmm.. niech pan sie nie martwi, cos wymyslimy, prosze przyjechać" ps. Jestem uzalezniony od Tramalu kody maku/morfiny.
mam podobną sytuacje i również 50 km od poradni, gdzie realizują program substytucyjny (kostrzyn nad odrą). Do tego też skontaktowałem się z ludźmi z monaru, którzy pomagają mi znaleźć psychiatre który by mi ew. wypisał bupre - bo jak w lokalnej poradni uzależnien u psychiatry wspomniałem o np. suboxone to facet mnie wyśmiał i powiedział, że chce się naćpać (idiota).

No a dopiero 12/12 mam termin na kwalifikacje do kolejki programu, także jak się domyślam jest masa wjebanych i masa chętnych
Uwaga! Użytkownik GG Allin nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 12717 / 2460 / 0
Chłop pewnie sprawdził w wykazie leków, wyszło że jest na Rpw i tak zareagował. Jeśli kołować buprenorfinę na własną rękę, to tylko Bunondol. Wychodzi drożej, choć ja dostawałem na zniżkę i płaciłem 30% - nie mam pojęcia z jakiej okazji. Myślałem, że mój magik nieświadomie nie wypisywał odpłatności i stąd zniżka, ale ostatnio okazało się, że jednak świadomie - NFZ wysłał mu pismo w mojej sprawie, że były brane leki na zniżkę, a przez 2 miesiące brak ubezpieczenia. Ja napisałem do nich, że faktycznie tak było i te prawie 6 stów zapłacę z własnej kieszeni, ale oni zadzwonili tylko do magika z pytaniem "czy to była ciągłość leczenia" - on odparł że tak i sprawa się zakończyła. Nie śmiałem pytać go, dlaczego wypisywał mi recki "na 30%". Wiedział dokładnie, jaka była sytuacja i po co mi to...
12 opakowań Bunondolu 0.4 mg za ~10 zł paczka, to już atrakcyjna cena.
  • 134 / 6 / 0
Gg Allin - ja pojechalem i odrazu nnie przyjeli, lekarz mowil ze mozemy spro owac na buprze alle bedzie ciezko stwierdzil... mowil ze bedzie bolec. Odrazu wlecialem na metadon ktory mi pasuje zabija gloda, tylkojest chetka zeby docpac jak juz metadon nie dziala tak euforycznie. Pozniej czuc tylko ze jest sie pod wplywem ale nie ma euforii, glodu tez nie ma. Jak jestes oszczedny to da sie zachomikowac troche mietka i raz na tydzien przycpac wieksza ilosc. Pozdrawiam
  • 1931 / 318 / 0
[mention]Opiotrek[/mention], ale to rozumiem że byłeś wpierw w szpitalu tydzień nasączany metadonem? metadon to z poradni dostajesz czy od lekarza? Bo wiem, że od lekarza też się da - ale to rakowcy raczej dostaja

[mention]jezus_chytrus[/mention] no tylko boje się tych niskich dawek na bunondolu
Uwaga! Użytkownik GG Allin nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 134 / 6 / 0
Gg allin, tego samego dnia w przychodni mnie szybko nasaczyli, i przez kilka dni dopasowalem sobie dawke, nie zdradze miasta. Ale jest tokameralny program
  • 134 / 6 / 0
metadon z poradni raz na tydzien
  • 12717 / 2460 / 0
@GG Allin
Ja bym kombinował tak - znalazł lekarza, który będzie skory wypisać Bunondol. Po miesiącu (czy kiedy tam zacznie się kończyć - na kolejnej wizycie) powiedzieć, że bardzo dobrze działa, nie ma głodu itp, ale trzeba brać aż X tabletek, żeby osiągnąć zamierzony efekt. Wtedy dopiero zasugerować zmianę na Bunorfin / Suboxone (choć na cholerę Ci Naloxon). Moim zdaniem szansa dużo większa, niż gdybyś prosił o Rpw na starcie.
ODPOWIEDZ
Newsy
Funkcjonariusze zagarnęli ponad 60 kg narkotyków

Ponad 60 kg narkotyków - marihuany, kokainy i haszyszu, a także przedmioty przypominające broń, amunicję i ponad 16 tysięcy sztuk papierosów bez polskich znaków akcyzowych, nie trafi na rynek. To efekt intensywnej pracy policjantów z Wydziału Dochodzeniowo-Śledczego, dw. z Przestępczością Narkotykową Komendy Wojewódzkiej Policji w Rzeszowie, których wspierali funkcjonariusze KAS i CBŚP. Śledztwo w sprawie wewnątrzwspólnotowego obrotu narkotykami nadzorowane jest przez Prokuraturę Okręgową w Rzeszowie. Czarnorynkowa wartość zabezpieczonych substancji to ponad 3 miliony złotych.

Badanie naukowe, które porządkuje temat kiełkowania konopi

Wolne Konopie: "Od lat powtarzamy jedno, że wiedza jest lepsza niż strach, a odpowiedzialność lepsza niż czarny rynek. Nasze hasła „Zmień dilera na farmera” i „Nie kupuj jej, tylko siej” nigdy nie były zwykłą prowokacją. Chodziło nam o zmianę myślenia i w wielu przypadkach ta zmiana naprawdę się dokonała. Uważamy, że jeśli ktoś interesuje się konopiami, powinien robić to świadomie, rozumiejąc podstawową biologię rośliny, procesy jej wzrostu i mechanizmy funkcjonowania, zamiast opierać się na mitach czy czarnorynkowych schematach."

Endometrioza, opioidy i droga do macierzyństwa

Kamila mówi wprost, że gdyby nie terapia konopna, prawdopodobnie zdecydowałaby się na histerektomię (usunięcie macicy) jako ostateczne rozwiązanie. W jej ocenie poprawa jakości życia pozwoliła jej podjąć inne decyzje terapeutyczne i odzyskać nadzieję. Dziś uważa, że bez tej zmiany nie byłoby ciąży i nie byłoby Gabrysia.