Ma wejść prawo, według którego do substytucji będą mogły kwalifikować się osoby poniżej 18 r.ż., oczywiście za zgodą rodziców.
Substytucja będzie traktowana jako jedna z pierwszych form pomocy osobie uzależnionej od opiatów, a nie tak jk obecnie, jako ostatnia deska ratunku.
I kolejna rzecz, są plany wprowadzenia w życie 3 i 5 progu.
3- będąc na programie niemożna przyjmować niczego dożylnie, zabronione są opiaty, ale pacjent nie musi rezygnować z innych substancji. Coś takiego na niektórych programach jest, ale nie według prawa tylko nieoficjalnie.
5 - substytut będzie wydawany na receptę, raz na 3 miesiące, i co 3 miesiące wymagana będzie wizyta u lekarza i terapeuty.
Do tej pory wszystkie 5 progów występuje w innych krajach lecz nie w Polsce. U nas dostępny jest teoretycznie próg 1 i 4.
Through the ages she's heading West
From far away
Stays for a day
Never a frown with golden brown
13 maja 2018Opiotrek pisze: Witam, pytanie z innej beczki. Jesli dostane sie na program ale mieszkam 50 km od poradni to da sie jakos zalatwic z nimi bupre na pare dni ? Widzę w programie jedyną droge wyjścia, bardzo mi zalezy na trzezwym życiu. Babka z przychodni przez telefon powiedziala tak- " 50 km od nas.. hmm.. niech pan sie nie martwi, cos wymyslimy, prosze przyjechać" ps. Jestem uzalezniony od Tramalu kody maku/morfiny.
No a dopiero 12/12 mam termin na kwalifikacje do kolejki programu, także jak się domyślam jest masa wjebanych i masa chętnych
12 opakowań Bunondolu 0.4 mg za ~10 zł paczka, to już atrakcyjna cena.
[mention]jezus_chytrus[/mention] no tylko boje się tych niskich dawek na bunondolu
Ja bym kombinował tak - znalazł lekarza, który będzie skory wypisać Bunondol. Po miesiącu (czy kiedy tam zacznie się kończyć - na kolejnej wizycie) powiedzieć, że bardzo dobrze działa, nie ma głodu itp, ale trzeba brać aż X tabletek, żeby osiągnąć zamierzony efekt. Wtedy dopiero zasugerować zmianę na Bunorfin / Suboxone (choć na cholerę Ci Naloxon). Moim zdaniem szansa dużo większa, niż gdybyś prosił o Rpw na starcie.
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Farmaceuta skazany za pomoc w produkcji narkotyków
Właściciel apteki został skazany na 3,5 roku więzienia za sprzedaż leków służących do produkcji metaamfetaminy i pomoc w jej wytworzeniu. W produkcji i handlu nie działał sam. Według prokuratury leki posłużyły do produkcji narkotyków o wartości niemal 7,5 miliona złotych.
Lepsza dostępność do terapii dla osób uzależnionych od opioidów
Rada Ministrów przyjęła nowelizację ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii oraz niektórych innych ustaw. Nowe rozwiązania zwiększają dostęp do leczenia osób uzależnionych, upraszczają procedury dla instytucji publicznych oraz umożliwiają skuteczniejsze udzielanie pomocy medycznej.
Mnisi szmuglowali narkotyki. Ukryli je za fałszywymi ściankami
22 buddyjskich mnichów zostało aresztowanych na międzynarodowym lotnisku w Kolombo w Sri Lance. W ich bagażach znaleziono łącznie około 110 kilogramów marihuany.