Lepiej zadbać o jakość snu (czyli mantra pod postacią dieta, aktywność fizyczna, zdrowie) niż bawić się w jego skracanie. Naturę długoterminowo ciężko oszukać.
Niewiele znalazłem na ten temat nawet w angielskojęzycznym internecie.
Jeśli już coś jest na temat skrócenia snu to opisywany jest tylko sen polifazowy.
Czy Modafinil lub inne nootropy skracają długość potrzebnego snu (również w małych dawkach)?
Jak z melatoniną i cynamomem?
02 czerwca 2017Alexsuperdog pisze: Mam pytanie.Czy jak bym zaczął przyjmował 1. 1. 0. 50mg sulpirydu to czy mógłbym wieczorem brac coś jeszcze od psychiatry na spanie?I co to mogłoby być bo na pewno nie drugi neuroleptyk
Z reguły zauważyłem, iż problemy ze snem mają z reguły osoby nie pracujące fizycznie, a intelektualnie. Jak długo i ciężko pracujesz, podobnie jak po uprawianiu sportów, szybko zaśniesz. Osobiście polecam dobrze się zmęczyć przed snem (przysiady, pompki, ew. masturbacja, seks z partnerem).
Albo jeśli masz możliwość i czas to polecam wdrożyć w swój plan dnia uprawianie jakiegoś sportu. Jak człowiek da sobie wycisk to nie dość że jest zdrowszy ale i też bardzo dobrze się potem śpi.
27 grudnia 2016HVdude pisze: Biorę regularnie melatoninę 3mg i nie zaobserwowałem skróconego snu, jedynie szybsze zasypianie. Do tego biorę ZMA bo nie zaszkodzi ale spektakularnej różnicy nie zaobserwowałem. U mnie zmieniło się dużo gdy zacząłem brać witaminę b3 tak zwany niacin . Tylko ze ja biorę duże dawki. Ale myślę ze powinieneś zaobserwować pozytywne zmiany przy 1-3g dziennie. Sen polifazowy to głupota moim zdaniem, kiedyś sledziłem na youtubie pare osob ktore chiały sie przestawić na takie funkcjonowanie i kazdy wkońcu rezygnował.
Uwazaj zwlaszcza na cholesterol.
Najlepiej isc za ciosem i ogarnac reszte witamin B.
(Wiem stary post)
[mention]AntonSpakara[/mention] zaloz temat w dziale detoxu czy jak on sie nazywa (bodaj opisz swoj przypadek).
Skup sie na ustaleniu co sie zepsulo, bo rozumiem, ze w najwiekszym stopniu chodzi o to, ze spisz ugo a nie wysypiasz sie?
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
Ktoś skomentuje, wyśmieje albo poleci? Już widzę minę współlokatorów, jak będę te banany gotować :rolleyes:
Raport: w Europie pojawiają się nowe narkotyki o większej sile działania
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Od daru bogów do codziennej ucieczki. Co antropologia mówi o naszym związku z alkoholem
Naukowcy ostrzegają: „pożycza energię” kosztem nocnej regeneracji i napędza błędne koło
Kofeina wpływa na jakość nocnego wypoczynku i może skracać sen lub utrudniać zasypianie - wynika z badań. Jednak nawet przy pozornie prawidłowej długości snu może zmniejszać aktywność wolnofalową i przesuwać obraz EEG w stronę bardziej czuwającego mózgu – oceniła ekspert prof. Donata Kurpas.
Jest wyrok za sprzedawanie dopalaczy. "Brak pobłażania dla sprawców tego typu przestępstw"
Dwa lata więzienia za handel dopalaczami. Taki wyrok wydał lubelski sąd ws. Jakuba G. - właściciela sklepu, w którym sprzedawano „Cząstkę Boga”. Na 1,5 roku więzienia w zawieszeniu na 4 lata została natomiast skazana ekspedientka Patrycja M.
Marihuana medyczna w wywiadzie stomatologicznym. Pytanie, którego nie warto pomijać
Jeszcze kilka lat temu marihuana medyczna kojarzyła się przede wszystkim z leczeniem przewlekłego bólu lub łagodzeniem dolegliwości u pacjentów onkologicznych. Dziś coraz częściej mówi się o jej stosowaniu także w depresji, zaburzeniach lękowych czy zespole stresu pourazowego. Nie oznacza to jednak, że skuteczność takiego postępowania została potwierdzona. Wyniki najnowszej metaanalizy wskazują, że dowody naukowe są w tym zakresie ograniczone, a w przypadku depresji brakuje dowodów z randomizowanych badań klinicznych.