Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 70 / 10 / 0
Próbowałam ograniczyć ilość snu, bo szkoda mi było czasu. Przez parę lat się udawało, tylko z czasem musiałam odpowiednio zwiększać podaż stymulantów. Teraz mam szalone problemy ze snem. Odradzam :)
Lepiej zadbać o jakość snu (czyli mantra pod postacią dieta, aktywność fizyczna, zdrowie) niż bawić się w jego skracanie. Naturę długoterminowo ciężko oszukać.
Myślisz, że jak nie robisz nic, to nie robisz nic złego?
  • 78 / 4 / 0
Może jeszcze się ktoś wypowie.

Niewiele znalazłem na ten temat nawet w angielskojęzycznym internecie.

Jeśli już coś jest na temat skrócenia snu to opisywany jest tylko sen polifazowy.

Czy Modafinil lub inne nootropy skracają długość potrzebnego snu (również w małych dawkach)?

Jak z melatoniną i cynamomem?
  • 14 / 1 / 0
Biorę regularnie melatoninę 3mg i nie zaobserwowałem skróconego snu, jedynie szybsze zasypianie. Do tego biorę ZMA bo nie zaszkodzi ale spektakularnej różnicy nie zaobserwowałem. U mnie zmieniło się dużo gdy zacząłem brać witaminę b3 tak zwany niacin . Tylko ze ja biorę duże dawki. Ale myślę ze powinieneś zaobserwować pozytywne zmiany przy 1-3g dziennie. Sen polifazowy to głupota moim zdaniem, kiedyś sledziłem na youtubie pare osob ktore chiały sie przestawić na takie funkcjonowanie i kazdy wkońcu rezygnował.
  • 18 / / 0
Mam pytanie.Czy jak bym zaczął przyjmował 1. 1. 0. 50mg sulpirydu to czy mógłbym wieczorem brac coś jeszcze od psychiatry na spanie?I co to mogłoby być bo na pewno nie drugi neuroleptyk
  • 3455 / 564 / 2
Sengita świetny opis co się dzieje podczas niedoboru snu. U mnie rekord wynosił cztery doby, później już musiałem się położyć.
02 czerwca 2017Alexsuperdog pisze:
Mam pytanie.Czy jak bym zaczął przyjmował 1. 1. 0. 50mg sulpirydu to czy mógłbym wieczorem brac coś jeszcze od psychiatry na spanie?I co to mogłoby być bo na pewno nie drugi neuroleptyk
Spokojnie mógłby przepisać Ci hydroksyzynę (słabszy środek nasenny), oba specyfiki nawzajem dobrze by się uzupełniały, rano wstawałbyś wypoczęty.

Z reguły zauważyłem, iż problemy ze snem mają z reguły osoby nie pracujące fizycznie, a intelektualnie. Jak długo i ciężko pracujesz, podobnie jak po uprawianiu sportów, szybko zaśniesz. Osobiście polecam dobrze się zmęczyć przed snem (przysiady, pompki, ew. masturbacja, seks z partnerem).
Uwaga! Użytkownik Mefistofeles1945 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 145 / 1 / 0
Co polecacie na sen z łatwo dostepnych srodków? Wypiłem wczoraj 2 napary łacznie z 3 torebek melisy i tak miałem problem by zasnąć przez co spałem 5h. Codziennie śpie po około6h. mam 22 lata. Czy to za mało? Chciałem zwiększyć ilość snu ale prawie codziennie budzę się raz w nocy a jak rano wstane np. po 6h to już nie zasnę.
terapia dla dorosłych gdańsk wrzeszcz
  • 6 / 1 / 0
Re: Sen
Nieprzeczytany post autor: sinn »
Z ziołowych (łatwo dostępnych) mogę polecić Labofarm - tabletki uspokajające. Kiedyś je brałam, to było dawno, ale nadal mają bardzo dobrą opinie. Niestety moje stare problemy ze snem nie były do załatwienia tabletkami ziołowymi tylko całkowitą zmianą stylu życia i rytmu dobowego.
Albo jeśli masz możliwość i czas to polecam wdrożyć w swój plan dnia uprawianie jakiegoś sportu. Jak człowiek da sobie wycisk to nie dość że jest zdrowszy ale i też bardzo dobrze się potem śpi.
  • 78 / 4 / 0
Czy ktoś z zażywających regularnie DMAE zauważył skrócenie długości snu?
  • 9696 / 1908 / 2
27 grudnia 2016HVdude pisze:
Biorę regularnie melatoninę 3mg i nie zaobserwowałem skróconego snu, jedynie szybsze zasypianie. Do tego biorę ZMA bo nie zaszkodzi ale spektakularnej różnicy nie zaobserwowałem. U mnie zmieniło się dużo gdy zacząłem brać witaminę b3 tak zwany niacin . Tylko ze ja biorę duże dawki. Ale myślę ze powinieneś zaobserwować pozytywne zmiany przy 1-3g dziennie. Sen polifazowy to głupota moim zdaniem, kiedyś sledziłem na youtubie pare osob ktore chiały sie przestawić na takie funkcjonowanie i kazdy wkońcu rezygnował.
Niacyna ma pare przeciwwskazan.
Uwazaj zwlaszcza na cholesterol.
Najlepiej isc za ciosem i ogarnac reszte witamin B.

(Wiem stary post)

[mention]AntonSpakara[/mention] zaloz temat w dziale detoxu czy jak on sie nazywa (bodaj opisz swoj przypadek).

Skup sie na ustaleniu co sie zepsulo, bo rozumiem, ze w najwiekszym stopniu chodzi o to, ze spisz ugo a nie wysypiasz sie?
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 9 / 1 / 0
Hmm, a mnie z kolei męczy co innego, nie tyle ilość snu (około 6 - 7 godzin), co jego jakość. Pomimo w miarę zdrowego jak na studentkę trybu życia i sporej aktywności fizycznej, śpię płytko, często się budzę albo mam koszmary. A jakiegoś stresu czy większych problemów też nie zauważyłam... W każdym razie, wygooglowałam ten cynamon, o którym parę osób wspomniało, a tu takie cudo: https://krokdozdrowia.com/bezsennosc-na ... -i-banana/

Ktoś skomentuje, wyśmieje albo poleci? Już widzę minę współlokatorów, jak będę te banany gotować :rolleyes:
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Naukowcy ostrzegają: „pożycza energię” kosztem nocnej regeneracji i napędza błędne koło

Kofeina wpływa na jakość nocnego wypoczynku i może skracać sen lub utrudniać zasypianie - wynika z badań. Jednak nawet przy pozornie prawidłowej długości snu może zmniejszać aktywność wolnofalową i przesuwać obraz EEG w stronę bardziej czuwającego mózgu – oceniła ekspert prof. Donata Kurpas.

Jest wyrok za sprzedawanie dopalaczy. "Brak pobłażania dla sprawców tego typu przestępstw"

Dwa lata więzienia za handel dopalaczami. Taki wyrok wydał lubelski sąd ws. Jakuba G. - właściciela sklepu, w którym sprzedawano „Cząstkę Boga”. Na 1,5 roku więzienia w zawieszeniu na 4 lata została natomiast skazana ekspedientka Patrycja M.

Marihuana medyczna w wywiadzie stomatologicznym. Pytanie, którego nie warto pomijać

Jeszcze kilka lat temu marihuana medyczna kojarzyła się przede wszystkim z leczeniem przewlekłego bólu lub łagodzeniem dolegliwości u pacjentów onkologicznych. Dziś coraz częściej mówi się o jej stosowaniu także w depresji, zaburzeniach lękowych czy zespole stresu pourazowego. Nie oznacza to jednak, że skuteczność takiego postępowania została potwierdzona. Wyniki najnowszej metaanalizy wskazują, że dowody naukowe są w tym zakresie ograniczone, a w przypadku depresji brakuje dowodów z randomizowanych badań klinicznych.