Szałwia wieszcza (Salvia divinorum) - dyskusja o ekstrakcji, paleniu i uprawie
Więcej informacji: Salvia Divinorum w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 210 / 23 / 6
Nieprzeczytany post autor: inmda »
Czy wlasciwie rozumuje majac w planach podlanie szalwi wywarem z tytoniu (z 3 papierosow na litr wody) w celu zabicja skoczogonkow? Czy moze sa lepsze metody?

Z gory dziekuje za odpowiedz.
"Jeśli potrafisz o tym marzyć, to potrafisz także tego dokonać." - Walt Disney.
[url=http://chomikuj.pl/mac.pp/Dokumenty]backup[/url]
  • 178 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: marcin »
moja też podupadła, tak samo jak u was liście czernieją, niektóre odpadły. Jaką ziemie używać ? do przesadzania. Jaki nawóz ?
Uwaga! Użytkownik marcin nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 166 / / 0
Ja powiem, co u mnie pomogło:
Żadnych inwazyjnych środków a'la tytoń. IMHO lepiej przesadzić roślinki i dokładnie wypłukać korzenie, później potrzymać troszkę w wodzie.

Zwykła ziemia uniwersalna (można dodawać perlit itd, ale bez tego też ładnie rośnie). Żadnego nawożenia po przesadzeniu! Przynajmniej przez pierwszy miesiąc - dwa. Później oszczędnie biohumus albo jakiś florovit.
"Na wszystko, co się zdarzy, masz gotowy, przywieziony z Ziemi schemat.
Jeżeli jakiś szczegół nie pasuje, to go po prostu odrzucasz."

- Doktor do Chemika
  • 13 / / 0
mam problem poniewaz jakies 3 dni temu pojawily mi sie na listkach od szczytu jakies dziwne szkodniki i przez to odnoga na ktorej sie pojawily sie pogorszyla a mianowicie listki sie wywinely a nowo rosnacy szczyt lekko zaczal czeriec i przestl rosnac.z tego co poczytalem tu to sa chyba to "przędziorki" poniewaz wygladaja jak male zielone pajaczki.JAK SIE TEGO POZBYC?http://img137.imageshack.us/img137/2882 ... 4.jpg?skad to sie wzielo?prosze o pomoc bo nie chce zeby mi sie na reszte zdrowej rosliny to przezucilo.wczoraj wieczorej zdjalem wszystkie widoczne z lisci a dzis rano juz byly 2 nowe;/ dolaczam foty na ktorych widac jednego i szczyt ktory o ktorym wspominalem.z gory dziekuje za pomoc :)
[ external image ]
[ external image ]
  • 168 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Rob-D-Mistyk »
Zwalczył ktoś kompletnie przędziorka? Jeśli tak to jakimi sposobami?
Dobrało się to to dziadostwo do dwóch z pięciu moich szałwi. Nie są silnie zaatakowane i głównie widać szkodniki przy ziemi i na obrzerzach doniczki choć pojawiają się na liściach też czasem.
Uwaga! Użytkownik Rob-D-Mistyk nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 46 / / 0
Nieprzeczytany post autor: ogion »
Moja Szałwia, zrzuciła wszystkie liście, po czym zaczęła usychac. Podejrzewałem że zmiana temperatury miała coś z tym wspólnego, więc ją przeniosłem do domu, poprawy brak. Wiecie może jak pomóc?
  • 585 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: hitori »
wywar z czosnku? poważnie; miałem podobny problem z trzema rośłinami. dwie pierwsze umarły pomimo prób ratowania. Ta trzecia, większa odżyła gdy potraktowałem ją czosnkiem z lawendą
Czosnek odstrasza wampiry
.
  • 2244 / 23 / 0
Nieprzeczytany post autor: borrasca »
Na pewno nie psychiczne.

Odnośnie przędziorka. Świństwo jakich mało. Ciężko spostrzec pierwszą fazę ataku a kiedy już się dostrzeże, jest zwykle za późno. Dosyć szybko atakują całą roślinę.

Szkodniki przestają się rozmnażać, gdy wilgotność powietrza wynosi ponad 90%. Poza tym możesz smarować wodą z rozpuszczonym szarym mydłem lub (podobno) płynem do mycia naczyń spodnie części liści (tak ich najwięcej znajdziesz) lub poświęcić jakiś spryskiwacz i wlać do niego to samo, co wyżej i spryskiwać co jakiś czas. Można też rośliny traktować dużą ilością wody, która zwyczajnie topi te france. Atak dosyć szybko postępuje i kiedy jest ich już bardzo dużo jest zwykle po ptakach, chyba że zastosujesz akarycydy, czyli tzw. środki roztoczobójcze. Dosyć skuteczne ale zawsze to jednak chemia.

Rośliny trzymasz razem czy osobno? Jeśli razem to natychmiast zabieraj zdrowe w inne miejsce i obserwuj. Szałwia jest akurat taką rośliną, którą przędziorki uwielbiają. Niestety.
Uwaga! Użytkownik borrasca jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 68 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Yimari »
Wiedzą co dobre %-D
Uwaga! Użytkownik Yimari nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2244 / 23 / 0
Nieprzeczytany post autor: borrasca »
Nie chodzi o to, co szałwia ma w sobie ale o budowę rośliny. Bieluń jest przez nie wręcz uwielbiany. Cholerne emokinderrobale.
Uwaga! Użytkownik borrasca jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Palenie marihuany trzykrotnie zwiększa ryzyko raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego pokazują, że osoby z zaburzeniami związanymi z używaniem marihuany (CUD) mają ponad trzykrotnie wyższe ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat. Związek ten utrzymuje się nawet po uwzględnieniu takich czynników jak palenie tytoniu czy wiek. Wyniki rzucają nowe światło na potencjalne zagrożenia zdrowotne związane z długotrwałym i intensywnym używaniem konopi.

Milion dawek heroiny w jednym bagażu na lotnisku w Lizbonie. "Niezwykle starannie ukryte"

Milion indywidualnych dawek heroiny zarekwirowali funkcjonariusze portugalskiej policji w porcie lotniczym im. Humberto Delgado w Lizbonie. Narkotyki znaleziono w bagażu jednej z pasażerek.

Właściciele sklepów z marihuaną pozywają stan. Urzędnicy pomylili się przyznając im licencję

Grupa kilkunastu punktów sprzedaży marihuany w Nowym Jorku wniosła w piątek pozew przeciwko stanowi. Właściciele domagają się uznania, że lokalizacje ich sklepów są zgodne z prawem pomimo błędu urzędników, którzy przyznali, że przez lata źle interpretowali przepisy dotyczące minimalnej odległości od szkół. Sprawa trafiła do stanowego sądu najwyższego w Albany.