Jadl ktos juz? Jak wrazenia? Jak dawkowac, jak zazywac? Kilka malych dawek w kapsulce, czy jedna duza? A moze zrobic napar? Wszystkie wskazowki sa na wage zlota.
laczony z rozencem o wiele milej dziala.
Dzisiaj spróbowałem przygotowania w blenderze. Standardowo 40gram kavy z KWK , oraz tym razem postawiłem na oliwę z oliwek.
Miksowanie w cieplej wodzie i filtracja....
Tak sie zastanawiam bo worek który używam to worek do przygotowywania mleka migdałowego z oczkami o średnicy 150 micrometrow. Może to za mało? bo faktycznie poza cieczą nic nie przepuszcza praktycznie. Ale z drugiej strony wszystko co ważne powinno być w wodzie i tłuszczu który za każdym razem dodaje.
Mam jeszcze sporo tej kawy, bede próbował.
Jest ktoś kto posiadał tolerancje na kave? po ilu próbach udało się ją przełamać?
Zaopatrzyłem się w 200 g pacific elixir w jednej z warszawskich restauracji na Pradze. Do filtrowania użyłem pończoch, jedna nogawka włożona w drugą. Za pierwszym razem wsypałem lekko ponad 40 g i miętoliłem pończochę trzykrotnie po 15 minut, za każdym razem dodając pół litra wody.
Pierwszy i trzeci rzut wypiłem tego samego dnia, drugi zaś zostawiłem na następny dzień. Po pierwszej dawce czułem się całkiem fajnie, euforia przychodziła falami, co trochę mnie denerwowało, ale ogólne odczucie było pozytywne. Po chwili wszystko minęło i czułem lekkie wkurwienie. Porównałbym to do wzięcia za słabej piguły, czyli czekamy aż wejdzie na pełnej, a tu nagle zaczyna się "zjazd". Wypiłem kolejną porcję (trzecia filtracja) i nic specjalnego się nie zadziało, poszedłem spać po jakiejś godzinie.
Następnego dnia postanowiłem spróbować z większą dawką i wsypałem 50 g, do tego miałem drugi rzut z dnia poprzedniego, w sumie wypiłem 4 "kavy". Do pierwszej filtracji użyłem ok. 500 ml wody, do następnych mniej. Po każdej filtracji piłem przygotowaną porcję. Cały proces zajął mi ok. godziny. Na początku czułem się średnio, jakbym był pijany, ale miałem trzeźwy umysł. Po godzinie zacząłem się czuć bardzo dobrze, podobnie do stanu po MDMA, tylko bez wyćpania, subtelniejsze doznanie. Pojawił się jakby speed i ogólnie dobre samopoczucie.
Następne razy będą prawdopodobnie lepsze, z racji na tolerancję zwrotną.
Polecam zalać kavke na około 30-40 minut mlekiem kokosowym, jeszcze przed wyciskaniem, moc zwiększa się znacznie - sam byłem zaskoczony.
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Pozostałości nielegalnej destylarni whisky w szkockim Highlands
Dobrze, że wcześniej nie znalazła tego skarbówka, bo zniszczyłaby ten piękny kawałek historii. Na szczęście przetrwał i dostarczył silnego dowodu, że kamienna struktura w Ben Lawers National Nature Reserve służyła do nielegalnej produkcji whisky.
Kawa - budzi i wydłuża życie
Przez dziesięciolecia ukazywały się badania, których autorzy wskazywali, że kawa ma korzystny wpływ na organizm. Jej picie łączono z dłuższym życiem i zmniejszonym ryzykiem chorób chronicznych. Jednak dokładny mechanizm tego działa nie był znany. Teraz naukowcy z Texas A&M University odkryli, że związki zawarte w kawie oddziałują na receptor białkowy NR4A1, który odgrywa istotną rolę w ochronie organizmu przed chorobami związanymi z wiekiem.
Medyczna marihuana – brak dowodów, by pomagała w zaburzeniach i uzależnieniach?
Naukowcy z Australii i Wielkiej Brytanii przejrzeli kilka baz danych, poszukując w nich recenzowanych artykułów naukowych opublikowanych pomiędzy 1 stycznia 1980 roku a 13 maja 2025 roku, w których opisano wyniki badań dotyczących przede wszystkim wpływu leczenia kannabinoidami na zaburzenia psychiczne i neurorozwojowe oraz uzależnienia. W ten sposób znaleźli i przeanalizowali wyniki 54 randomizowanych badań obejmujących blisko 2500 uczestników. Wyniki metaanalizy, opublikowane właśnie w Lancet Psychiatry, są dość rozczarowujące dla entuzjastów medycznej marihuany.