Dział zawierający fachową wymianę zdań na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
Regulamin forum
Uwaga!
Dyskusje w działach Psychofarmakologia i Syntezy winny mieć charakter możliwie jak najbardziej ścisły i naukowy. W trosce o realizację tego celu posty wszystkich użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez moderację.
Moderacja zastrzega sobie prawo do usuwania/nieakceptowania postów, które nie spełniają powyższych założeń, nawet jeżeli są zgodne z regulaminem!
ODPOWIEDZ
  • 749 / 86 / 0
Zauważ, że użyłem słowa "nadmiar". tytoń dla większości użytkowników jest pozbawiony znaczących efektów psychoaktywnych, a wciąż jest silnie uzależniający.

Musisz również wiedzieć, że jest różnica miedzy podobną siłą uzależnienia, a podobnym mechanizmem jego tworzenia.
  • 545 / 8 / 0
Mam spory zapas leku Cavinton. Bardzo pomaga, działania się nie zauważa, ale jednak patrząc wstecz za siebie widzę pozytywne zmiany, mam lepszą koncentrację i napady migreny występują zdecydowanie rzadziej. Polecam ten lek na "doping mózgu", chociaż nie wiem dokładnie jakie kwestie są poruszane w tym wątku. :)
  • 130 / 1 / 0
Widzę, że ładnie ogarniacie ten temat, więc się zpaytam, czy znacie jakieś leki/substancje/żywność prokognitywne nie będące agonistami dopaminy?
Druga sprawa, szukam jakiegoś stymulantu do nauki, który od czasu d czasu mógłbym zażyć (powiedzmy 1-3 razy na 2 tygodnie) Zastanawiam się nad etylofenidatem, myślę, że w dawkach 20-30mg. Co o tym sądzicie?
  • 82 / / 0
JohnyHa pisze:
Tytoń dla większości użytkowników jest pozbawiony znaczących efektów psychoaktywnych, a wciąż jest silnie uzależniający.
Chyba żartujesz. Tytoń u uzależnionych jak najbardziej ma właściwości psychoaktywne (wiem choćby po sobie). Przede wszystkim nie zażycie kolejnej dawki tytoniu powoduje szereg nieprzyjemnych efektów - niepokój, nerwowość, napady agresji, obsesyjne myślenie papierosie, bezsenność, wyraźne obniżenie nastroju. Zapalenie papierosa natychmiast wprowadza w stan świeżego rozluźnienia, zadowolenia, błogostanu. Cukier nie ma tu podejścia jeśli chodzi o siłę uzależnienia. Bez dwóch zdań.

FajnieJest pisze:
Woda i powietrze sa niezbedne do przezycia, cukier to rozrywka ktora ludzie sobie funduja.
Cukry (węglowodany) też są niezbędne do życia.
  • 3362 / 353 / 0
Tyton palony u ludzi uzaleznionych powoduje stan w jakim znajduje sie nieuzalezniony. Po prostu bez papierosa jestes na detoksie i domagasz sie tego jednego bucha, tak samo jak z opiatami.

Owszem, ale nie cukry proste. Wegle sa we wszystkim, w mniejszym lub wiekszym stopniu. Mowimy o sacharozie.
  • 749 / 86 / 0
Tyton palony u ludzi uzaleznionych powoduje stan w jakim znajduje sie nieuzalezniony. Po prostu bez papierosa jestes na detoksie i domagasz sie tego jednego bucha, tak samo jak z opiatami.
Tytoń u osób uzależnionych ma efekty psychoaktywne, ale są one bardzo słabe. W przypadku opioidów dojście do stanu w którym normalna dawka daje stan zbliżony do stanu trzeźwości sprzed nałogu potrzeba wielu lat nałogu.
6x1200mg lecytyny 3x500mg ALC, 3x300mg choliny to nie będzie za dużo?
Zależne to jest od twojej diety, aktywności fizycznej, osobniczych uwarunkowań i tego czy bierzesz inne substancje cholinergiczne. Substancje cholinergiczne dają bardzo indywidualne efekty.
Sądzę, że niewiele wiesz o etylofenidacie, gdyż on przede wszystkim jest antagonistą dopaminy co poważnie narusza Twoje elementarne kryterium.
Sądzę, że coś ci się popierdoliło. EP jest antagonistą DAT, co czyni go pośrednim agonistą rec. dopaminowych.
W pewnym, niewielkim stopniu, serotonina i noradrenalina również poprawiają funkcje kognitywne.
Serotonina mam wiele receptorów, które mają przeciwne do siebie działanie. Tak naprawdę podniesienie ogólnego poziomu serotoniny może dać zupełnie różne efekty. Noradrenalina ma prokognitywne rec. alfa-1 i antykognitywne alfa-2. Agoniści rec. alfa-adrenergicznych 2 są depresantami i anestetykami.
  • 1252 / 4 / 0
Czy ktoś z was stosował witaminę B15 ? (dimetyloglicyna Calcium Pangamat)

Jaki okres, jakie dawki, jakie efekty?
  • 1252 / 4 / 0
Witaminy B15 nie ma w zestawach b-complex....

Poza tym mowimy tu o konkretnych dawkach terapeutycznych rzedu 3x 125mg.
  • 199 / 8 / 0
działa ,na swój sposób - mogę porównać ją do Mg ,choć zupełnie inny mechanizm za nią stoi
  • 1252 / 4 / 0
Po jakim czasie widocznie sa rezultaty? Jakie dawki stosujesz?

B15 przypisuje się tyle funkcji, że aż nie chce mi się wierzyć w jej magiczne działanie.

Kolejny ciekawy preparat do przetestowania - NADH. Słyszeliście coś o tym, próbowaliście?
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Palenie marihuany trzykrotnie zwiększa ryzyko raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego pokazują, że osoby z zaburzeniami związanymi z używaniem marihuany (CUD) mają ponad trzykrotnie wyższe ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat. Związek ten utrzymuje się nawet po uwzględnieniu takich czynników jak palenie tytoniu czy wiek. Wyniki rzucają nowe światło na potencjalne zagrożenia zdrowotne związane z długotrwałym i intensywnym używaniem konopi.

Milion dawek heroiny w jednym bagażu na lotnisku w Lizbonie. "Niezwykle starannie ukryte"

Milion indywidualnych dawek heroiny zarekwirowali funkcjonariusze portugalskiej policji w porcie lotniczym im. Humberto Delgado w Lizbonie. Narkotyki znaleziono w bagażu jednej z pasażerek.

Właściciele sklepów z marihuaną pozywają stan. Urzędnicy pomylili się przyznając im licencję

Grupa kilkunastu punktów sprzedaży marihuany w Nowym Jorku wniosła w piątek pozew przeciwko stanowi. Właściciele domagają się uznania, że lokalizacje ich sklepów są zgodne z prawem pomimo błędu urzędników, którzy przyznali, że przez lata źle interpretowali przepisy dotyczące minimalnej odległości od szkół. Sprawa trafiła do stanowego sądu najwyższego w Albany.