Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 190 / / 0
@Szamanowiec - pytanie na ile to skuteczne. Dla przykładu co do żonglerki jestem pewien - bo jest przeprowadzone wiele badań i pod jej wpływem zwiększa się o +/- 5% substancja biała i szara w mózgu a jak jest z resztą ?
Uwaga! Użytkownik pride95 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 203 / / 0
Pewności, że to działa tak naprawdę nie mam żadnej :) Jednak jestem zdania, że lepiej jest coś robić i kombinować niż po prostu założyć ręce i nie robić niczego. W tv, internetach i innych mass mediach mówi się, że dzieci, które grają na jakimś instrumencie, czytają więcej książek czy starają się regularnie rozwiązywać łamigłówki są bardziej inteligentne i kreatywne od swoich rówieśników. Jednak faktycznie może to być tak, że te czynności wpływają tylko na mózgi dzieci, działa to tylko wtedy kiedy mózg się rozwija. Jak to się by odnosiło do osób dorosłych nie mam pojęcia. Na pewno nic nie stracisz :) Co najmniej to zawsze będzie to praca nad koncentracją i poprawa pamięci. Chciałem po prostu pomóc i powiązałem te wszystkie fakty ze swoimi znajomymi i z tego co zaobserwowałem, osoby które naprawdę grały/grają na jakimś instrumencie, czytały multum książek itd. są bardziej bystre, mają lepszą pamięć i koncentracje niż taki przeciętny Kowalski :)
Do odważnych trip należy :)
  • 425 / 3 / 0
Matematyka wyższa.
"Sprawdź czy to 3meopcp, o ile potrafisz zrobic to inaczej niż poprzez walnięcie iv"
  • 67 / 1 / 0
Nurikabe, gry w skojarzenia, gry pamięciowe, uczenie się na pamięć wierszy(lub piosenek, co wolisz).
Polecam też strategie turowe,szachy, warcaby. Nawet gra w karty(w tysiąca :D ). Wszystko co wymaga pomyślunku:)
"Dzień dobry." Adam Mickiewicz
  • 997 / 84 / 0
Oprócz książek i szachów mogę jeszcze polecić gry przygodowe, jeśli ktoś lubi czasem pograć w coś, naprawdę ciekawe łamigłówki plus intrygująca fabuła, ale zależy kto czego oczekuje :-)
  • 203 / / 0
Z grami przygodowymi często jest tak, że te ich łamigłówki często nie są logiczne... Myślałem też o tym, ale po dłuższym zastanowieniu się i przypomnieniu jak to nie raz się wkurwiałem i naciskałem wszystko po kolei byle by tylko nie zajrzeć do manuala postanowiłem tego nie wymieniać %-D
Do odważnych trip należy :)
  • 997 / 84 / 0
Tu się zgodzę, ale to jak ze wszystkim, bywają też miałkie w treść książki ;-) EOT
  • 200 / 3 / 0
Podawanie gier fabularnych jako sposobu na stymulację mózgu jest równie mądre, co wymienianie piwa jako źródła witamin. Stosunek bezmózgiego chodzenia i machania mieczem/kijem/kutasem do faktycznego wysiłku wkładanego w rozwiązania jakiegoś problemu jest bardzo niski.
  • 761 / 13 / 0
Z innej beczki... jakie rodzaj książek polecacie, aby nieco poszerzyć zakres słownictwa. Więcej synonimów znać. W sumie od zawsze lubiałem II wś- może coś o konkretniej bitwie/kampani poczytać?
Uwaga! Użytkownik nieobgryzampaznokci nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 67 / 1 / 0
Odnośnie słownictwa - tu nie rodzaj, a autor ma znaczenie. Choć oczywistym jest że czytając specjalistyczną książkę medyczną/techniczną siłą rzeczy trafisz na masę nowych wyrazów :D
Odnośnie nowych słów - polecam Sapkowskiego, Kossakowską, Pilipiuka(ale na odmulenie mózgu raczej unikaj opowiadań o Wędrowyczu, lepsze będą tj. "Oko Jelenia").
Być może coś z serii Świata Dysku by przykuło Twoją uwagę - bardzo fajnie pobudza wyobraźnię ponieważ autor ma niecodzienne spojrzenie na świat(określenie jajecznicy jako smażony embrion kurzy daje zagwozdkę o jakim daniu mowa).
Ogółem poleciłbym jeszcze jakieś książki o podróżach, bądź reportaże. Jak chcesz konkretne tytuły mogę podrzucić na PW.
"Dzień dobry." Adam Mickiewicz
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Brazylijska roślina jurema preta skuteczna w walce z depresją.

Brazylijska roślina jurema preta, używana od wieków w rytuałach rdzennych mieszkańców, przyciąga uwagę naukowców jako możliwy środek w leczeniu depresji. Zawiera silnie działające DMT – psychodelik, który może przynieść szybką poprawę nastroju. Choć wyniki badań są obiecujące, eksperci podkreślają, że to nie jest lek dla każdego.

Niemowlę pod wpływem kokainy. Szokujące odkrycie na terenie ogródków działkowych

Krakowscy policjanci od dłuższego czasu rozpracowywali grupy wyłudzające pieniądze od starszych osób metodą "na legendę". Przestępcy podszywali się pod funkcjonariuszy lub pracowników instytucji publicznych, by zdobyć zaufanie swoich ofiar.

Gdańsk: Chciał sprzedać policjantom narkotyki w promocyjnej cenie

- Czego potrzebujecie? - usłyszeli policjanci w cywilu od 38-latka na jednym z gdańskich parkingów. A potem padła oferta zakupu w promocyjnej cenie marihuany i amfetaminy.