Dział służący informacji na temat zmian w prawie – proponowanych, jak i wprowadzonych w życie.
ODPOWIEDZ
  • 32 / 2 / 0
Tylko kapitalizm by nas uratowal
  • 1148 / 229 / 7
WRB pisze:
Będzie trzeba przejść na darknet co to za problem, a gimbaza niech sobie wpieprza coraz to nowsze gówna.
Chciałbym móc wychodzić z domu z substancjami psychoaktywnymi nie bojąc się że trafię do więzienia...
Życie to trip, więc dbaj o set&setting.
ENTEOGENY PRAWEM, NIE TOWAREM!
Układ nagrody kurwą jest.
  • 79 / 3 / 0
pletzturra pisze:
variable pisze:
Jednym z niewątpliwych plusów wyjebania wszystkich RCków będzie zanik stacjonarek z dopalaczami, bo co legalnego im zostanie? Kostki do kibla? :emo:
Przecież mocarz to prawdopodobnie była mieszanka AM-2201 z czymś, a ten związek jest od kilku lat nielegalny.
Nie wiem, jaki był to związek, kanna to nie moja działka, dowiedziałam się tyle, że była to substancja umieszczona na liście zeszłorocznej delegalizacji, więc wtedy była jeszcze legalna. Nie mam pojęcia ile jest w tym prawdy, ale myślę, że gdyby związek w mocarzu był nielegalny od kilku lat to podczas lipcowej burzy w mediach przewinęłoby się nie raz i nie dwa sformułowanie "NIELEGALNY". Tymczasem ja nie przypominam sobie, żeby o tym wspominali. Używano natomiast słowa "dopalacz", co samo nasuwa skojarzenie z "legalny". Ale jeśli masz stuprocentowo rzetelne źródło informacji, to przepraszam za wprowadzenie wszystkich w błąd.
  • 1889 / 72 / 3
Nie mam stuprocentowej pewności. W sumie opieram się na rozmowach ludzi stąd, bo profil przyrównywali właśnie do niego.
Jeśli możesz przekazać jedną wiadomość ludziom zażywającym narkotyki, powiedz im żeby brali mniejsze dawki.
Muszą zapamiętać słowa starego narkomana - zawsze możesz wziąć więcej, ale nigdy mniej.

~Michael Linnel
Odpisuję tylko na GG i e-mail.
  • 5074 / 870 / 0
jak rc upadnie to zacznal bardziej interesowac sie darknetem ;-)
The beautiful thing about DMT is that it makes no sense at all, but everything makes sense at the same time!
The methapor of Life

ledzeppelin2@safe-mail.net
  • 581 / 91 / 6
Nie no ludzie, wy na prawdę myślicie, że ci którzy tworzą te listy (kimkolwiek by nie byli) mają za zadanie wyeliminowanie rc-ków? Powodem "walki" z narkotykami wiatrakami jest nawijanie makaronu na uszy wyborcom, a nie walka z narkomanią. Gdyby tak było stosowano by rozwiązania, które nie wiem - DZIAŁAJĄ? Ci ludzie na 100% umieją korzystać z duckduckgo, a więcej nie trzeba żeby poszerzyć tą listę o setki substancji, które w Polsce były popularne, są popularne i takie, które jeszcze nie występowały, a popularne będą. Mogliby to zrobić, ale to sprawiłoby, że nie mogliby się pochwalić kolejną heheheroicznie wygraną bitwą o zdrowie naszych dzieci za rok. I kolejny. I znowu. I jeszcze raz...

EDIT: A co do głosów, że "każda nowa substancja RC to gówno, a surv się myli mówiąc, że powstaną nowe i ciekawe związki" powiem jedno: walka z dopalaczami nie zaczęła się w 2009 roku. Z dopalaczami wojuje się odkąd zaczęła się wojna z narkotykami Nixona. Po zdelegalizowaniu takich RC jak LSD czy STP pojawiły się dopalacze typu MDMA. Kiedy zdelegalizowano MDMA, pojawiło się pół-dobre na rave 2C-B. Długo nie było godnego zamiennika MDMA na imprezy, ale w końcu rynek dopalaczy wyrzucił mefedron. Dopiero wtedy rynek dotarł szerzej do Polski. To, że w ciągu roku nic ciekawego nie powstało to nie znaczy, że nie powstanie, bo jak pokazuje historia pewnie tak będzie. Obrazek jest większy niż polski skrawek tej historii. Coś godnego uwagi, co urośnie do miana klasyka obok mefki powstanie za 5 lat, za 10, może dłużej, a może już ktoś suszy jakiś nowo zsyntezowany obiecujący kryształ. My się dowiemy jak będą rozesłane sample, wtedy mnie obudźcie. Na razie ten rok mi minął na klasycznej piździe na MDMA, LSD, troszkę fetungu, morfiny, oksykodonu i innych... RC jeszcze wrócą, nie martwcie się.
"moja jaźń w wyniku zawirowań stereofonicznych rozbiła się na 2 różne osoby,
obie pozbawione 'ja'.
To było umiarkowanie zahaczające o nieprzeciętność."

Najpierw masa, potem kwasa
  • 1450 / 18 / 0
Są wzmianki o delegalizacji 4-FMA w tym roku?
I przychodzi czas, że odurzanie się alkoholem przestaje być interesowne

Pamiętaj człowieku młody- NIE ĆPAJ Z POWODU MODY
  • 1472 / 26 / 0
,,ustawa wchodzi w dniu jej uchwalenia'' c jak dokładniej wygląda legislacja ? ustawa trafia jeszcze do senatu itd ?
  • 361 / 12 / 0
Ogólnie to: Sejm -> Senat -> Podpis prezydenta -> Opublikowanie w Dzienniku Ustaw -> wchodzi w życie w 14 dni od tego momentu.

"Wchodzi w życie z dniem ogłoszenia", czyli bez vacatio legis: bez tych 14 dni.
Uwaga! Użytkownik 666 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1472 / 26 / 0
przepraszam za błąd

,,Uchwala a wchodzi w życie z dniem jej podjęcia. ''

więc nie ustawa a uchwała ,w tym wypadku jak wygląda proces legislacyjny ?
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Konopie w żelkach. Wszczęto dochodzenie

W Holandii w żelkach Haribo o smaku coli stwierdzono obecność konopi indyjskich. Kilka osób, w tym dzieci, zgłosiło dolegliwości po ich spożyciu. Sprawę bada holenderski Urząd do Spraw Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA).

Nowy gatunek grzyba produkującego alkaloidy sporyszu zidentyfikowany na WVU

Studentka mikrobiologii z Uniwersytetu Zachodniej Wirginii (WVU) dokonała przełomowego odkrycia, które może zrewolucjonizować rozwój farmaceutyków. Corinne Hazel, stypendystka programu Goldwater i specjalistka mikrobiologii środowiskowej, zidentyfikowała nieznany wcześniej gatunek grzyba, który produkuje związki chemiczne o działaniu zbliżonym do LSD – substancji wykorzystywanej w terapii depresji, zespołu stresu pourazowego (PTSD) i uzależnień.

Londyn: Ostrzeżenie przed supermocnym narkotykiem. Może być 500 razy silniejszy niż heroina

Londyńskie kluby nocne ostrzegają swoich bywalców przed niebezpiecznymi niebieskimi i zielonymi tabletkami sprzedawanymi jako ecstasy po tym, jak dwie osoby zmarły w zeszłym miesiącu po zażyciu tej substancji. Groźny syntetyczny opioid jest niezwykle silny i może być śmiertelny.