Wszystko o kaktusach - metody przyrządzania, uprawa, odmiany, opisy działania
ODPOWIEDZ
  • 2 / / 0
Nieprzeczytany post autor: enaten »
Peyote Cacti Lophophora Williamsii - wiecie coś o tym kaktusie? czy w polskich warunkach można go jakos wyhodować? mam pod nosem sklep z nasionami i isę tak zastanawiam (San Pedro nie mają).
Uwaga! Użytkownik enaten nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 261 / 7 / 0
Nieprzeczytany post autor: che »
Jeśli jesteś na tyle cierpliwy by zaczekać jakieś 8 lat na konsumpcję to kupuj i siej. Jeśli nie to także kup i siej, to świetna zabawa ;)
mam w tej chwili 2 kaktusy Lophophora williamsii, na razie ledwo wystają nad ziemią, wystają takie kuleczki, wielkości paznokcia. Na razie stoją na oknie, delikatnie je podlewam co jakiś czas. Czy za 3 lata bedą mogły posłużyć na meskalonowego tripa? czy nie dadza rade w naszych warunkach i szkoda czasu? Prosze o jakieś wskazówki. Z góry dzieki!
Ostatnio zmieniony 23 lutego 2010 przez stonedrider, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 666 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: slim »
jak beda mialy sporo slonca i na koniec je przystresujesz to moze cos z tego bedzie ale imo 2 sztuki to MAŁO.

a nie bedzie Ci szkoda po takim czasie je ojebac?? toz to takie sliczne hehe
Kto zrezygnuje z pewnego i podąży za niepewnym, straci pewne i niepewnego także nie dosięgnie.
  • 256 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: noor »
przecie pejotlki nabieraja magicznych wlasciwosci duuuzo pozniej niz trochocereusy, konsumuje sie je gdzies po min. 10 latach(jak sie mysle to ktos madry niech mnie porpawi;p). jesli w maire szybko chcesz miec kaktusiego tripa to zainwestuj w trichocereusy (pacahnoi i peruvianus juz nielegalne, ale bridgesii sa jeszcze dostepne w polszy i wcale nie odstaja moca od swych kuzynow;))
  • 357 / 3 / 0
Chyba tak zrobie, kupie cereusa, a te bede na mnie czekały na kiedyś kiedyś;)

Bridgesii - gdzie najlepiej nabyć sadzonke?

co myslisz o tym - http://www.allegro.pl/item932641457_kak ... liwia.html ??

Dzieki za odp.
Ostatnio zmieniony 24 lutego 2010 przez stonedrider, łącznie zmieniany 2 razy.
  • 261 / 7 / 0
Nieprzeczytany post autor: che »
mam w tej chwili 2 kaktusy Lophophora williamsii, na razie ledwo wystają nad ziemią, wystają takie kuleczki, wielkości paznokcia. Na razie stoją na oknie, delikatnie je podlewam co jakiś czas. Czy za 3 lata bedą mogły posłużyć na meskalonowego tripa? czy nie dadza rade w naszych warunkach i szkoda czasu? Prosze o jakieś wskazówki. Z góry dzieki!
Jeśli wielkości paznokcia (którego palca?), to rośliny mają około 2 lat, przy odpowiedniej uprawie, a podlewanie w okresie spoczynku taką nie jest, tymi lofkami naćpasz się za jakieś 5-8lat. O ile oczywiście nie zgniją wcześniej...
A trichocereus z linka jakiś takiś dziwny. Kto szczepi szybkorosnące kolumnowce na innych kolumnowacach? Początkowo może i można osiągnąć szybszy wzrost, ale po roku masa problemów będzie z tym kaktusem. No i wciskanie kitów w opisie
"Warto wiedzieć że trichocereusy rosną wolno tylko w okresie młodym.Po uzyskaniu rozmiarów 6-7 cm,w roku następnym przyrost wynosi już 50-70 cm a w kolejnym nawet metr o ile są uprawiane w obiekcie.Bez osłon rośliny rosną wolniej ale na dobrym naświetleniu można osiągnąc niewiele gorszy wynik"
Albo:
wstawka
Co to jest wstawka?

Jeśli nie tam z tego linku, to skąd zamówić jakiegoś triocereusa?
  • 256 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: noor »
chcialem dac linka do sadzonek z magicznego ogrodu, ale tam juz ich nie ma..

osobiscie zamawialem nasionka z usa - przesylka nie jest juz az taka droga;p
kielkowalnosc dla bridgesii jest bardzo przyzwoita, u mnie wyniosla az 80%+ (przy innych ok. 50/60%)
jak bedziesz uprawial kaktusiki od nasion to moge zapewnic, ze tak sie do nich przyzwyczaisz, ze ciezko ci bedzie ich niepodlewac na zimie a co opiero scinac i przerabiac na papke;D
  • 1951 / 15 / 0
Nieprzeczytany post autor: 69plateau »
jak dużo pejotlów takich o rozmiarach 7-9cm potrzeba dla jednej osoby na jedną podróż? bo mam możliwość zakupić takie no i nie wiem ile brać. A kaktusy sześcioletnie o średnicy 4,5cm zawierają już w sobie meskalinę czy jeszcze za młode?
Uwaga! Użytkownik 69plateau jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Polak zatrzymany na granicy. Próbował wwieźć do Rosji 40 kg haszyszu

Na przejściu granicznym w Grzechotkach polskie służby zatrzymały mężczyznę, który próbował wjechać do Rosji z ponad 40 kg haszyszu o czarnorynkowej wartości ponad 2 mln zł - poinformowała Krajowa Administracja Skarbowa w Olsztynie.

Marihuana a metabolizm. Naukowcy odkryli zaskakujący wpływ konopi na organizm

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że związki zawarte w konopiach mogą wpływać na wagę i metabolizm w sposób bardziej złożony, niż dotąd przypuszczano. Eksperymenty na myszach sugerują, że za potencjalne korzyści metaboliczne mogą odpowiadać nie tylko THC, ale również inne substancje obecne w marihuanie.

Kofeina może pomóc w diagnozowaniu Alzheimera. Nawet umiarkowana dawka może mieć wpływ

Kofeina może wpływać nie tylko na koncentrację i poziom energii, ale także na wyniki badań neurologicznych. Włoscy naukowcy wykazali, że dawka odpowiadająca około dwóm filiżankom kawy wyraźnie zmienia sposób, w jaki mózg tłumi sygnały odpowiedzialne za ruch. Odkrycie może mieć znaczenie dla przyszłej diagnostyki choroby Alzheimera i innych zaburzeń neurodegeneracyjnych.