Ćpanie przecież zdarza się tylko w filmach lub książkach typu "pamiętnik narkomanki" czy inny shit... Ludzie nie mają o tym zielonego pojęcia. Dokładając do tego medialny szum mamy to co mamy...
Co do postów powyżej, też nie rozumiałam jej wniosków, ale no cóż...
@kodeinaddict pewnie wychodziła z założenia, że i tak dostaną środki, których chcą w innej aptece, także dla niej to był jeden chuj i bezcelowa walka, ale może tak musiała i chciała sobie pogadać dla uspokojenia własnego sumienia? Cholera wie ;)
@adverse
Pamietnik narkomanki szit? Nie zgadzam się kompletnie. To bdb książka, chyba najlepszy opis narkomanii z jakim sie spotkalem.
Falszywy obraz narkomanii to tworzą zagraniczne filmy typu Requiem dla snu. Human Traffic albo Trainspotting tez lubię, ale to bajeczki. A w pamiętniku opis tych wszystkich substancji, zlotów, wyjazdów na maki - bardzo mnie to zajarało jak bylem gnojarzem.
Chociaz takie filmy jak Pantarej/Czas dojrzewania tez byly swietne.
Z polskich widzialem tez bardzo dobry film o narkomanie, akcja na poczatku toczyla sie na jakichs mazurach, poznal dziewczyne, ale ostatecznie zerwali i ostatnia scena jest jak chlopak chyba w okolicy wisly bierze i wraca. Bodaj byly 2 odcinki. Ktos pamięta?
@badzingla
wiesz po tym co piszesz wydaje mi się, ze psychicznie juz sie uzalezniłaś (łeś?)
To ostatni moment, zebys jeszcze w miarę prosto i bezstresowo mogla skonczyc te zabawę. Następny krok to już ciąg, a wtedy zrezygnowac znacznie trudniej. Na razie jeszcze nic nie straciłaś, nie obejrzysz się a bez tabletki nie bedziesz w stanie się nawet umyc. Mnie to juz kurwa kompletnie sie nic nie chce, nawet po maku zadnej weny. Kiedys po thio czlowiek malowal, a teraz to nawet po wzieciu nie ma nawet sily i ochoty otworzyc ksiazki, do wszystkiego trzeba się zmuszać. Zycie cpuna jest przykre i nudne.
ile masz lat z ciekawosci?
Za to w "Trainspotting" nie wiem co było bajką. Solidnie oddane życie ćpunów, trzeba tylko brać poprawkę na czas i miejsce gdzie rozgrywa się akcja, to nie to co teraz że takimi degeneratami żyjącymi głównie na melinach jest malutki procent grzejników. jasne że pokazanie jak wygląda odstawka i skręt było przegięte, ale takie coś naprawdę ciężko wiernie przedstawić. Chyba że chodzi ci o coś innego to napisz. Niestety nie wiem co to za film podzielony na 2 odcinki o którym piszesz, ale mnie zainteresował. Z innych filmów ćpuńskich zajebiste było "Oslo, 31 sierpnia" chociaż według mnie tematyka narkotyków i uzależnienia jest tam drugaplanowa i film jest raczej o relacjach między ludźmi i problemach z odnalezieniem się w społeczeństwie. Mimo to polecam, krótki, bez poplątanej fabuły czy przerysowanych postaci, ba nawet dialogi są proste i dosyć ubogie - a mimo to film bardzo mocny.
Dobra, koniec offtopu. Myślicie że teraz kodeiniarze będą mieć ciężej przez wirusa? Jasne że są kolejki i po 2-3 osoby naraz w aptece mogą być, ale to nie jest taki problem jeszcze. Ktoś wrzucał na forum że mają być teraz bardziej kontrolowane leki, te OTC też i możliwe że naprawdę będą się trzymać ograniczenia 1 paczki na osobę. Do tego pewnie jacyś świętobliwi farmaceuci w "trosce o zdrowie" będą odmawiać wydania leku co jeszcze bardziej skomplikuje sytuację. Możliwe że będą problemy z uzupełnianiem zapasów przez apteki bo przecież ludzie w panice łapią wszystko co się nawinie, leki na sraczkę, kaszel, przeciwzapalne, przeciwbólowe, witaminy, nasenne, uspokajające. Widziałem już typów z torbami obładowanymi tak że na kilka miesięcy im pewnie tego starczy.
Nie bierzcie moich rad poważnie, konsultujcie to z bardziej obeznanymi osobami a najlepiej lekarzem. Słuchacie mnie na własną odpowiedzialność.
Oslo 31 swietne. Klimat nastroj tego filmu jest swietny. Trainspotting tak jak napisalem lubie, sa prawdziwe elementy, ale i takie od czapy. Plywanie za jakimis czopkami, stereotypowe albo przerysowane elementy typu zycie z jakims kompletnym swirem, rozmowa o prace itd.
Nie bierzcie moich rad poważnie, konsultujcie to z bardziej obeznanymi osobami a najlepiej lekarzem. Słuchacie mnie na własną odpowiedzialność.
24 marca 2020lol pisze: @badzingla
wiesz po tym co piszesz wydaje mi się, ze psychicznie juz sie uzalezniłaś (łeś?)
To ostatni moment, zebys jeszcze w miarę prosto i bezstresowo mogla skonczyc te zabawę. Następny krok to już ciąg, a wtedy zrezygnowac znacznie trudniej. Na razie jeszcze nic nie straciłaś, nie obejrzysz się a bez tabletki nie bedziesz w stanie się nawet umyc. Mnie to juz kurwa kompletnie sie nic nie chce, nawet po maku zadnej weny. Kiedys po thio czlowiek malowal, a teraz to nawet po wzieciu nie ma nawet sily i ochoty otworzyc ksiazki, do wszystkiego trzeba się zmuszać. Zycie cpuna jest przykre i nudne.
Rozumiem jednak i widzę, że uzależnienie od opio może przynieść straszliwe efekty i nie jest na pewno kodeina zabawką (chociaż przy morfinie, oksykodonie i fencie trochę jednak jest) i że nie można żadnego opio lekceważyć, nie szanować i uznawać, że nam nic nie zrobi.
24 marca 2020lol pisze: ile masz lat z ciekawosci?
Mnie się nie podobał w Trainspotting ten psychodeliczny klimat, moim zdaniem nie pasuje taki klimat do opio; bardziej mi odpowiada taka mroczna otoczka, jak z filmu "Wolność jest darem Boga", mimo że technicznie z tego co pamiętam coś mi tam przeszkadzało, no i pokazuje ten film skrajne przypadki. Ale sporo prawdziwszy od "Trainspotting", a Requiem dla snu też ma swój urok, chociaż oglądałam go już dawno temu i bardzo niewiele pamiętam. Ale w każdym razie na pewno muzyka zajebista.
You will always be in my dreams
The last and final moment is yours
My agony is your triumph
Dlaczego legalizacja marihuany jest lepsza od depenalizacji czy dekryminalizacji?
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Psychoaktywny kameleon. Dlaczego marihuana to nie psychodelik?
Niebezpieczny proceder na lotniskach. Tak działają przemytnicy narkotyków
Przestępcy znaleźli nowy sposób na przemyt narkotyków, wykorzystując do tego dane nieświadomych pasażerów samolotów. Proceder polegający na podmianie zawieszek bagażowych z nazwiskami klientów linii lotniczych ujawniły kanadyjskie media. O ustaleniach kanadyjskiej stacji CTV News pisze też amerykański serwis podróżniczy Travel + Leisure.
Jedna dawka i tygodnie ulgi. "Magiczne grzybki" dają nadzieję na nowe leczenie bólu
Psylocybina
Wolne Konopie: Mamy dowód, że policyjna machina działa dla statystyk
WK: Pamiętacie nasz niedawny tekst o KPP w Głogowie, która wydała ponad 1000 zł publicznych pieniędzy i zmarnowała 13 godzin pracy systemu na ściganie 0,06 grama marihuany? Wtedy zastanawialiśmy się, czy te kosztowne, absurdalne procedury prowadzą do wykrywania jakichkolwiek poważnych przestępstw. Policja nie potrafiła nam odpowiedzieć. Wysłaliśmy więc kolejny wniosek UIP. I właśnie dostaliśmy odpowiedź, która potwierdza całkowity bezsens tej polityki. Komendant Powiatowy Policji w Głogowie oficjalnie przyznał, że ta cała „walka z dilerami” to fikcja, a system produkuje puste zatrzymania.