Wszystko o kaktusach - metody przyrządzania, uprawa, odmiany, opisy działania
ODPOWIEDZ
  • 10 / / 0
ma ktos jakis dostep do nasion? bo cos znalezc nie moge
  • 380 / 87 / 0
Nasiona T. Bridgesii były swego czasu na polskim allegro. Teraz patrząc to nie ma tej oferty. San Pedro raczej nie dostaniesz, chyba że jest jakiś hodowca o którym nie wiem a się chętnie dowiem.
Musisz szukać na zagranicznych stronach.
  • 10 / / 0
Czy kaktusy naswietlane swiatlem led beda rosly szybciej? Mam grow boxa z oswietleniem led 300w i czy moge tam wrzucic bridgessi i San Pedro? Jak tak to ile godzin naswietlac oraz czy odleglosc 30cm pomiedzy lampa a kaktusami jak to bylo u konopi bedzie dobra opcja?
  • 1444 / 76 / 0
Pewnie, że mając więcej godzin światła i mocniejsze światło będą rosły szybciej :)
LSD - Piękna i Bestia
  • 1444 / 76 / 0
08 maja 2020pawoleh666 pisze:
Kiełkowanie na waciku to dobra metoda w przypadku t. peruvianus i innych trichocereusów?
Wiem że potrzebują światła by wykiełkować, no z tym luz raczej, najwyżej przykryję butelką żeby utrzymać wilgoć.
Tak, ja kiełkowałem San Pedro na wacikach w pojemnikach na mocz. Odkryciem było to, że położenie ich na kaloryferze bardzo przyspieszyło proces (ale uważaj, żeby nie wyschły).
LSD - Piękna i Bestia
  • 1444 / 76 / 0
Czy jest jakieś dobre kupne podłoże? Pisaliście, że ziemia do kaktusów jedt lipna.
Nie chce mi się pieprzyć z noszeniem brudnego piasku z piaskownicy, wypażaniem tego wszystkiego z ziemią w piekarniku, myciem pojemnika itp.
LSD - Piękna i Bestia
  • 1 / / 0
ziemia do uprawy nie musi być jakaś specjalna. kup w sklepie ogrodniczym tyle ile potrzebujesz i sadzić, urośnie na 100%
  • 380 / 87 / 0
Na aledrogo jest dobra gotowa mieszanka. Taką mam ale i tak dodałem jeszcze perlitu, piasku i keramzytu. Ważne żeby był dobry drenaż.
Nie wiem jakie masz sklepy ogrodnicze u siebie ale u mnie gotowa ziemia do kaktusów to był torf.
  • 2941 / 634 / 0
Ja testowałem "ziemie do kaktusów" od 4 różnych producentów i wszystkie były torfem z małym dodatkiem piasku. Śmieszne. A drenaż był słabszy niż w przypadku torfu odkwaszonego.
serotoninowy pisze:
a może ankieta powinna brzmieć czy vetulani po kolejenej dawce odłączy swój mózg od ciała i już na zawsze będzie frywolnie dryfowal na latającym dywanie i odbywac podróże międzygwiezdne zapięty w pasy na oddziale psychiatrii dożywotnio.
  • 234 / 39 / 0
T. Bridgesii najlepiej rośnie i najszybciej kiełuje w torfie ale nie w jakimś tanim z biedry tylko najdroższym z ogrodniczego
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Jak kawa wpływa na oś jelita-mózg?

Naukowcy z University College Cork postanowili dogłębnie zbadać mechanizmy stojące za pozytywnym wpływem kawy na oś jelita-mózg. Wyniki badań, opublikowane na łamach Nature Communications pokazują, w jaki sposób regularne picie kawy i kawy bezkofeinowej wpływa na mikrobiom jelit, a co za tym idzie, na nasze zachowanie oraz poziom stresu.

Trump podpisuje nakaz przyspieszenia badań nad lekami psychodelicznymi

Trump podpisał w sobotę rozporządzenie wykonawcze mające na celu złagodzenie ograniczeń badawczych dotyczących leków psychodelicznych, takich jak psylocybina i LSD, dążąc do przyspieszenia badań nad ich potencjałem w leczeniu chorób psychicznych.

Marihuana może pomóc zwalczyć chorobę Alzheimera

Nowe badania sugerują, że w chorobie Alzheimera równie ważne jak nagromadzenie białek (amyloidu i tau) może być zwalczanie stanu zapalnego w mózgu.