Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
Czy preparaty z Sertralina pomogly Ci w leczeniu twoich zaburzen?
Tak, bardzo pozytywnie
369
36%
Tak, ale mialem przy niej problemy
333
32%
Nie, to straszny syf, opoznia orgazm!
129
13%
Nie, nie dziala.
198
19%

Liczba głosów: 1029

ODPOWIEDZ
  • 4 / / 0
Moja przygoda z sertrą zaczęła się od 25mg w pierwszy miesiąc, następnie 50, w kolejnym 100 i tak miałem zwiększane dawki do 200mg, obecnie jestem na redukcji dawek(prowadzenie pod okiem psychiatry) biorę 100mg. Teraz o efektach, to jest lek dla cierpliwych, u mnie poprawa nastroju/zmniejszone lęki wystąpiła dopiero po 7 miesiącach regularnego brania, ale podczas kuracji nie utrzymałem trzeźwości(ostre chlanie i walenie koksu). Podsumowując, jest to bardzo dobry lek, myślę że gdybym był trzeźwy podczas kuracji to lek zadziałał szybciej. Z minusów to na początku, uciążliwe skutki uboczne do 1 miesiąca oraz obniżone libido. Z plusów to kuracja ustabilizowała mi nastrój, drobne lęki już przeszły, ułatwiła mi codzienne obowiązki/załatwianie spraw.
  • 85 / 5 / 0
Biorę setraline od prawie miesiąca (25przez 4 dni 50 tydzień 75 tydzień) teraz w dawce 100mg od 9 dni i nie wiem czy jest sens jeszcze zwiększać do 150mg żeby lepiej zadziałała na lęki ? Czy może ta setka jeszcze się nie rozkręciła na dobre ? A może 150 wiele nie da względem 100 . Ktoś doradzi ?? Setra chyba lepsza na depresję niż stany lękowe ?
Przeczytałem wiele stron i sporo osób pisało że niby na lęki dobrze działa ale w dawce +100 ??
Pozdrawiam 💪
  • 39 / 3 / 0
na mnie od 100 w górę dobrze przeciwlękowo działało ale to u każdego inaczej.
Jak wchodziłam z 75 na 100mg, to się zatrzymałam na równy miesiąc z tą dawką zanim zwiększyłam na 150, żeby stwierdzić czy mi odpowiada ta dawka, mieć pewność że dałam minimum czasu żeby się działanie tej dawki zdążyło rozwinąć. Wg mnie lepiej poczekać miesiąc zanim zwiększysz, bo może nie musisz wcale być na wyższej, a schodzenie to nieprzyjemności wiec po co tracić czas.
  • 5 / / 0
Można łączyć sertaline z 2cb?
  • 22 / / 0
Mogę się napić jednego piwa? Na sertraline 3 miesiące, pare dni temu zwiększyłam dawke do 75mg
  • 1014 / 313 / 5
@auuix Jeżeli sertralina pomaga to bym się powstrzymał. A jeżeli nie pomaga to jedno piwo nie powinno sprawić, że gorzej się poczujesz, ale faktycznie musisz być pewien, że nie pomogła sertralina ani trochę. Bo SSRI działają poprzez tworzenie nowych sieci neuronowych w naszym mózgu, te nowe połączenia odpowiadają ze terapeutyczne działanie ssri/snri/sari i wszystkich innych praktycznie.
A pijąc alkohol możesz całe 3 miesiące budowania nowych leczniczych połączeń w mózgu wyrzucić do kosza.
I to jest moja prawda i moja relacja zdania z rzeczywistością, której nikt mi nie odbierze. I wierzę w słońce, bo ono zawsze jest i nikt mi go nie odbierze. "Żona kocha, warto żyć!"
"Do mniejszych dawek trzeba dorosnąć"
  • 287 / 90 / 0
sertralina jest zajebista zarówno antydepresyjnie, jak i przeciwlękowo. Lecę na 200mg samej sertry i nic więcej mi nie potrzeba do szczęścia. Długo się rozkręca i stabilizuje, na początku jest cholernie kapryśna ale jak się przez to przebrnie to potem już jest dobrze.

Moja rada: jeśli zaczynacie brać sertrę i co jakiś czas pojawia się dobre samopoczucie, tzn. że jest duża szansa na zaskoczenie leku. Te pojedyncze chwile potem będą zamieniać się w pojedyncze dni, stopniowo będzie ich coraz więcej, a tych gorszych coraz mniej. Po 2-3 miesiącach na jednej dawce już powinna trybić jak należy. Zalecam też, żeby nie mieszać jej z żadnymi innymi lekami a tym bardziej dragami, bo działanie nie będzie pełne, o ile w ogóle zaskoczy. Miałem do sertry łącznie 3 podejścia: pierwsze 2 razy jadłem ją z innymi lekami i ćpałem, sertralina zakończyła swoje działanie na tych pojedynczych podrygach lepszego nastroju, nie rozkręcając się w pełni. Za 3 podejściem postawiłem w pełni jedynie na nią i dopiero wtedy pokazała swoje prawdziwe oblicze.

Bądźcie cierpliwi a będzie wam dane, powodzenia sertralinowcy!
Ostatnio zmieniony 09 marca 2024 przez halowpierdol, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 85 / 5 / 0
Witam . Czeka mnie impreza w piątek, na której będę pił wódkę 🤷😅 wiem że nie powinno się pić na lekach bo może zniszczyć kurację.. no ale napije się ten jeden raz bo wymaga tego sytuacja .. czy w ten dzień lepiej ominąć wzięcie tabletki czy normalnie wziąć ? Chyba nie grozi mi nic poważnego ?? Nie umrę ? 🤔🤪
Nie będę pił do odcinki na pewno ale trochę wypije
  • 1014 / 313 / 5
@Szelest1 Jak se chcesz ale jest to twoja decyzja.
Możesz wziąć sertalinę normalnie. Nie umrzesz, generalnie nic spektakularnego się nie stanie. alkohol może zadziałać zarówno przyjemneij niż miał to we zwyczaju wcześniej jak i gorzej, włącznie z jedynie negatywnym działaniem na samopoczucie.
Jakieś dziwne jazdy są teoretycznie możliwe ale to raczej pojedyncze wypadki.
I to jest moja prawda i moja relacja zdania z rzeczywistością, której nikt mi nie odbierze. I wierzę w słońce, bo ono zawsze jest i nikt mi go nie odbierze. "Żona kocha, warto żyć!"
"Do mniejszych dawek trzeba dorosnąć"
  • 28 / / 0
@Szelest1

Według mnie alkohol może resetować działanie sertaliny na jakiś czas , może ci się na tydzień zaostrzyć choroba
ODPOWIEDZ
Newsy
Polak zatrzymany na granicy. Próbował wwieźć do Rosji 40 kg haszyszu

Na przejściu granicznym w Grzechotkach polskie służby zatrzymały mężczyznę, który próbował wjechać do Rosji z ponad 40 kg haszyszu o czarnorynkowej wartości ponad 2 mln zł - poinformowała Krajowa Administracja Skarbowa w Olsztynie.

Powiedziała policji, że ktoś ją śledzi. Została zatrzymana za... posiadanie narkotyków

Zaalarmowała policję, że ktoś ją śledzi – usłyszała zarzuty za posiadanie narkotyków. 31-latka z Dobroszyc poprosiła funkcjonariuszy o pilną pomoc. Jak się okazało, jej zachowanie mogło mieć związek z działaniem substancji psychoaktywnych. Oleśniccy policjanci zostali postawieni na nogi przez 31-letnią kobietę z Dobroszyc. Spanikowana zgłaszająca poinformowała funkcjonariuszy, że śledzą ją podejrzani mężczyźni. Na dodatek grożą jej i wyzywają. Kobieta wyraźnie obawiała się o swoje bezpieczeństwo i prosiła o natychmiastową pomoc.

Psychologia w codziennym życiu: psychodeliczny zwrot

Kiedy Donald Trump podpisał rozporządzenie wykonawcze w sprawie substancji psychodelicznych, internet eksplodował szybciej niż jakakolwiek konferencja prasowa. Nagłówki w mediach społecznościowych migały o „legalizacji narkotyków”, „rewolucji psychodelicznej” i „końcu tradycyjnej psychiatrii”. W rzeczywistości, jak podkreślały NPR (npr.org) i PBS, dokument nie legalizuje żadnej substancji. Przyspiesza on natomiast procesy badawcze, skraca ścieżki regulacyjne FDA i toruje drogę do szerszego stosowania rozszerzonego dostępu w przypadkach poważnych chorób psychicznych, gdzie inne metody zawiodły. Jednak w dobie natychmiastowych emocji to nie fakty, a pierwsze wrażenia decydują o reakcji ludzi.