Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
Czy preparaty z Sertralina pomogly Ci w leczeniu twoich zaburzen?
Tak, bardzo pozytywnie
366
36%
Tak, ale mialem przy niej problemy
334
33%
Nie, to straszny syf, opoznia orgazm!
129
13%
Nie, nie dziala.
196
19%

Liczba głosów: 1025

ODPOWIEDZ
  • 17 / 7 / 0
@Szelest1 Zacznij od 25mg sertraliny, bo fluoksetyna ma okres półtrwania 4-6 dni, norfluoksetyna 4-16 dni, a nie warto ryzykować zespołu serotoninowego. Najwyżej zwiększysz dawkę w kolejne dni jeśli będziesz tego potrzebował.
  • 28 / 4 / 0
Proszę o podpowiedź, dostałem od psychiatry sertraline 50g na zaburzenia depresyjne lękowe.mam kwetiapine,.alprazolam. lorazepam. Triticco cr, pregabalina 150mg. Używam jedynie sertraliny. Strasznie ciągnie mnie do alkoholu. Chcę po prostu normalnie żyć, żeby wróciły dawne zainteresowania, siloenia, bieganie..Jestem obecnie w Holandii spłacam masę długów spowodowanych bezmyślnym działaniem.
Jestem w Holandii mam miarę dobrą pracę i nie wiem co mam dalej robic, chciałbym przeżywać pić alko i skupić się na leczeniu
  • 111 / 31 / 0
@piotr3339 Jeżeli nie masz na głowie jakichś innych problemów których w poście nie wymieniłeś to wygląda na to że masz fajny grunt pod to aby sumiennie pracować nad sobą i poprawić jakość życia lecząc sie. Potrzeba czasu i nawyków. Ja uważałbym jedynie na alko. Ja gdy byłem na sercie (również pięćdziesiątce) wpadłem w hardkorowy ciąg alkoholowy, ale tak było u mnie, ty to ty, znasz siebie lepiej niż ktokolwiek inny.
"Naznaczona blizną haju twarz narkomana"
  • 314 / 66 / 0
12 stycznia 2024piotr3339 pisze:
Proszę o podpowiedź, dostałem od psychiatry sertraline 50g na zaburzenia depresyjne lękowe.mam kwetiapine,.alprazolam. lorazepam. Triticco cr, pregabalina 150mg. Używam jedynie sertraliny. Strasznie ciągnie mnie do alkoholu. Chcę po prostu normalnie żyć, żeby wróciły dawne zainteresowania, siloenia, bieganie..Jestem obecnie w Holandii spłacam masę długów spowodowanych bezmyślnym działaniem.
Jestem w Holandii mam miarę dobrą pracę i nie wiem co mam dalej robic, chciałbym przeżywać pić alko i skupić się na leczeniu
Też brałem, bo długi spowodowały, że nie wiedziałem co zrobić z życiem. Mnie też ciągnęło do alkoholu na tym leku. Kilka miesięcy git zombie emocjonalny, mogłem pracować i prostować życie, niestety przez pracę nie mogłem kontynuować terapii. W pewnym momencie nie wytrzymałem i złamałem abstynencje zamieniło się to w ciąg, wróciły stare schematy, później kolejne substancje, bo kace zaczęły dokuczać i koniec końców cały grudzień poza świętami leciałem tą spiralą w dół, urwane filmy, rozjebane rzeczy osobiste, utrata zaufania bliskich, straciłem pracę i rodzina znów (słusznie) uważa, że powinienem wrócić do leczenia. Od tygodnia jestem czysty od wszystkiego łącznie ze sertraliną, którą z dnia na dzień rzuciłem bez żadnych skutków ubocznych (nieodpowiedzialne zachowanie).

Także ze swojego doświadczenia mogę tylko powiedzieć, że tak, będzie Cię ciągnęło do alko. Lepiej ogarnij GBL albo najlepiej GHB jak już coś musisz walić, bo wiem jak to ciągnie a przynajmniej se nie rozjebiesz życia i wątroby jak ja (jeszcze się nie badałem, ale w krwi podniesione trójglicerydy w stopniu znacznym).

Po pierwsze zdrowie i praca nad sobą, po drugie naprawianie błędów z przeszłości. Powodzenia
  • 785 / 16 / 0
Bierze ktoś powyżej 200mg?
  • 15 / / 0
Od 7 grudnia jestem na dawce 50, w Sylwestra wypiłem duże ilości alko, mogło to zaburzyć działanie leków? W prawdzie mówiłem to mojemu psychiatrze ale nie zapytałem a też nie dostałem informacji. Humor i tak mi się poprawił znacznie, jestem bardziej zadowolony z życia, przestałem mieć ciągle napady płaczu chociaż wczoraj jak jeździłem sobie autem po autostradzie 200 na h słuchając linkin park lying from you to poleciały mi łzy, czy assertin jeszcze nie rozwinął skrzydeł? Chodzi o to że nic mi się nie chce, mógłbym nic nie robić nadal, ciężko mi się zmusić do czegokolwiek, dostałem też triticco ostatnio na sen ale wgl nie powoduje senności u mnie (zalecenie by brać 50mg), więc zacząłem dorzucać 2 do 3 mg melatoniny a i tak się wybudzam po 4-6h snu
  • 1 / / 0
Hej, czy mogę rozgryzać asertin 50 przy silnej fagofobii? Czy wpłynie to na działanie leku, czy w ogóle będzie działał? Jest on powlekany to wiem, dodam ze mam tak silną depresję i lęk że bez farmakologii nie da rady. Stosuje jeszcze pregabaline w dawce 100mg podzielonej na dwie. Boję się uzależnienia od tego specyfiku
  • 85 / 5 / 0
Czy bezpieczne jest do dawki 100mg setry dorzucić 30mg mirty przed snem ? Nie grozi zespołem serotoninowym ?
W gl co sądzicie o takim miksie ?
  • 979 / 181 / 0
@karo223 w żaden sposób to nie wpłynie na działanie bo to nie jest tabletka o zmodyfikowanym uwalnianiu.

@Szelest1 możesz śmiało łączyć,wgl połączenie sertraliny i mirtazapiny ma jakąś swoja nazwę tak jak wenla+mirta (California Rocket Fuel)
  • 28 / 4 / 0
15 stycznia 2024WonszKryty pisze:
12 stycznia 2024piotr3339 pisze:
Też brałem, bo długi spowodowały, że nie wiedziałem co zrobić z życiem. Mnie też ciągnęło do alkoholu na tym leku. Kilka miesięcy git zombie emocjonalny, mogłem pracować i prostować życie, niestety przez pracę nie mogłem kontynuować terapii. W pewnym momencie nie wytrzymałem i złamałem abstynencje zamieniło się to w ciąg, wróciły stare schematy, później kolejne substancje, bo kace zaczęły dokuczać i koniec końców cały grudzień poza świętami leciałem tą spiralą w dół, urwane filmy, rozjebane rzeczy osobiste, utrata zaufania bliskich, straciłem pracę i rodzina znów (słusznie) uważa, że powinienem wrócić do leczenia. Od tygodnia jestem czysty od wszystkiego łącznie ze sertraliną, którą z dnia na dzień rzuciłem bez żadnych skutków ubocznych (nieodpowiedzialne zachowanie).

Także ze swojego doświadczenia mogę tylko powiedzieć, że tak, będzie Cię ciągnęło do alko. Lepiej ogarnij GBL albo najlepiej GHB jak już coś musisz walić, bo wiem jak to ciągnie a przynajmniej se nie rozjebiesz życia i wątroby jak ja (jeszcze się nie badałem, ale w krwi podniesione trójglicerydy w stopniu znacznym).

Po pierwsze zdrowie i praca nad sobą, po drugie naprawianie błędów z przeszłości. Powodzenia

Do GHB lepiej nie podchodzę, byłem kiedyś w ciągu, wypiłem 3.5Litra 24/7. Staje się po nim takim jakim chciałbym być na trzeźwo. Póki co zwiększyłem dawkę sertraliny do 100mg, sam nie wiem czy mi to pomaga czy nie, strasznie ciągnie żeby wypić. Mam przerwy w piciu, wraca sport, zdrowe odżywianie, potem jest jakiś "impuls" i znowu przerywam i zaczynam pić. Myślę że to mógłby być dobry lek gdybym przestał pić, jak zaspokoić tą cholerną potrzebę :)
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Spali w lesie i zażywali narkotyki. Policja zatrzymała rodziców trójki dzieci

Jedna z mieszkanek zadzwoniła na policję i poinformowała, że rodzice wraz z trójką dzieci w wieku 1, 4 i 6 lat przez ostatnią dobę przebywali w samochodzie, w lesie. Na miejsce natychmiast skierowano policyjny patrol.

1 dziennie i ryzyko drastycznie rośnie. Alarm: Polacy nic sobie z tego nie robią

Nawet niewielkie ilości alkoholu mogą istotnie zwiększać ryzyko raka jamy ustnej – wynika z badania opublikowanego w „BMJ Global Health”, które szczególnie alarmujące dane przynosi z Indii.

Fałszywy narkotest, prawdziwe konsekwencje. Jak policyjna procedura zniszczyła życie 20-latka

W teorii miał to być rutynowy patrol drogówki. W praktyce - początek koszmaru, który na wiele tygodni wywrócił życie młodego człowieka do góry nogami. Fałszywie dodatni wynik policyjnego narkotestu, medialny rozgłos i społeczny ostracyzm okazały się silniejsze niż późniejsze, prawdziwe wyniki badań krwi. Bo gdy prawda w końcu wyszła na jaw, szkody były już nieodwracalne.