Nie mam pojęcia co było przyczyną. To co jest takim wcięciem to było już wcześniej pod ziemią. Dopiero jak kaktusa wyjąłem to zauważyłem te wcięcie. Górę kaktusa (to co było wypalone) sam odciąłem, zasypałem cynamonem z węglem aktywnym, nic nie pomogło.
edit: te niebieskie to miedzian
Nie mam specjalnie żadnych pytań co do uprawy, ale postanowiłem podzielić się zdjęciem mojego flagowego Tricho. Dzis dopiero wyjąłem go z miejsca zimowania i po 3 latach postanowiłem zafundować mu większą doniczkę. Myślę, że dość wyraźnie widać na nim coroczne przyrosty
Zdjęcie przed i po ewakuacji z przyciasnej doniczki. Od poziomu gleby okaz ma 92 centymetry. Już jakiś czas nosze sie z zamiarem zjedzenia go, ale mam go 7 albo 8 rok i chyba za bardzo się do niego przywiązałem :-D
Kiedys sobie pomyślałem, że za kilka lat będę się zdrowo wkurzał, że nie posadziłem kaktusów które potrzebują do uzyskania mocy kilku lat. Bardzo miło wspominam teraz ten moment
Btw. Ten konkretny jest z nasionka zakupionego w necie. Co ciekawe ma nieco mniejsze przyrosty niż takie ze szczepek
Jak bardzo trzeba je podlewać gdy są takie małe ? Mają może kilka mm
W pokoju paduje temperatura ok 20 stopni czasami kilka stopni mniej. Te katusy naprawdę wolno rosną i zastanawiam się czy to normalne. Hoduje je już prawie 3 miesiące i mają może max 1cm wysokości. Widać już zalążki kolców a same mają kształt gwiazdy.
Sorki za jakość ale mam popsuty aparat
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
USA: DEA tymczasowo zaklasyfikuje 7-OH do tej samej kategorii co heroinę i LSD
W środę amerykańska Agencja ds. Walki z Narkotykami (DEA) ogłosiła zamiar tymczasowego zaklasyfikowania 7-hydroksymitagyniny (7-OH) oraz trzech powiązanych substancji jako narkotyków Grupy I, czyli tej samej kategorii co heroina i LSD.
Ministerstwo Rolnictwa alarmuje. Chodzi o nową akcyzę na alkohol
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wystąpiło do Ministerstwa Finansów o wycofanie planowanej podwyżki podatku akcyzowego na alkohol.
83-latce z alzheimerem podano psychodelik. Niezwykła reakcja organizmu
Po jednorazowym podaniu wysokiej dawki psylocybiny 83-letnia pacjentka z ciężką chorobą Alzheimera, mówiąca dotąd głównie monosylabami, zaczęła inicjować rozmowę. Lekarze zauważyli też inne oznaki poprawy, a przypadek opisano w „Frontiers in Neuroscience” - uznanym, interdyscyplinarnym czasopiśmie naukowych poświęconym neurobiologii.