Uwaga! Dział zawiera wątki na temat chorób, gdzie osoby dotknięte daną chorobą mogą dyskutować o szczególnych dla siebie problemach!
Nie jest to dział, w którym właściwe są wątki "czy XYZ powoduje ABC-emię" – takie pytania należy kierować do działu/wątku o substancji XYZ!
25 października 2023CieplaPoduszka pisze: Czego mniej wiecej mozna sie spodziewac umawiajac sie z panna ktora twierdzi ze ma ADHD ?
I thought I was someone else, someone good
polecam https://www.youtube.com/watch?v=pOe8EusHfyU&t=1113s
2. sam lekkie ADHD, ale o tym, że tak jest dowiedziałem się po problemach z synem.
3. @LittleQueenie , mam wątpliwości z domowym leczeniem bupropionem: bupropion 450 mg dziennie - wynik oceniony na 5/6. Nie stosowałem, więc tylko z tego co przeczytałem, to zanim zacznie działać, to ze 3 tygodnie. Poza tym, jak czytam doświadczenia ADHDowców na reddit'ie, to pi razy drzwi skuteczność ok. 15% - oceniając liczbę wpisów, że na pomogło na same objawy ADHD. Na nastrój zdecydowanie tak.
Leki na stałe: Buproprion + metylofenidat.
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
Jednocześnie miewam ten sam problem z lękami i przestymulowaniem, o którym wspomniałeś. Zgłosiłem to podczas wizyty, i nadspodziewanie dobrym remedium okazał się propranolol. Byłem sceptyczny, ale to naprawdę działa. Podczas zawodów sportowych zupełnie uspokaja drżenie dłoni (i inne typowo noradrenalinowe objawy), z kolei w sytuacjach społecznych znosi objawy lękowe. Tabletki można brać doraźnie, działają w 20 minut, i nie widzę żadnych skutków ubocznych w postaci senności czy otępienia.
Wszystkim w podobnej sytuacji polecam porozmawiać o tym leku z Waszym lekarzem, bo wyraźnie podnosi poziom kontroli, i tym samym komfortu życia.
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
83-latce z alzheimerem podano psychodelik. Niezwykła reakcja organizmu
Po jednorazowym podaniu wysokiej dawki psylocybiny 83-letnia pacjentka z ciężką chorobą Alzheimera, mówiąca dotąd głównie monosylabami, zaczęła inicjować rozmowę. Lekarze zauważyli też inne oznaki poprawy, a przypadek opisano w „Frontiers in Neuroscience” - uznanym, interdyscyplinarnym czasopiśmie naukowych poświęconym neurobiologii.
Naukowcy ostrzegają: „pożycza energię” kosztem nocnej regeneracji i napędza błędne koło
Kofeina wpływa na jakość nocnego wypoczynku i może skracać sen lub utrudniać zasypianie - wynika z badań. Jednak nawet przy pozornie prawidłowej długości snu może zmniejszać aktywność wolnofalową i przesuwać obraz EEG w stronę bardziej czuwającego mózgu – oceniła ekspert prof. Donata Kurpas.
Jest wyrok za sprzedawanie dopalaczy. "Brak pobłażania dla sprawców tego typu przestępstw"
Dwa lata więzienia za handel dopalaczami. Taki wyrok wydał lubelski sąd ws. Jakuba G. - właściciela sklepu, w którym sprzedawano „Cząstkę Boga”. Na 1,5 roku więzienia w zawieszeniu na 4 lata została natomiast skazana ekspedientka Patrycja M.