Moje posty Ci pomogły - podziękuj mi za post!
Może ktoś zweryfikować te informacje, i wyjaśnić czy ten tryptofan wreszcie jest dobry czy zły- w sensie działania na człowieka, np. w depresji/nerwicy. Czy nadmiar tryptofanu trzeba redukować ?
Pozdrawiam
https://www.cheops4.org.pl/cheos/viewto ... an#p136217
Zmęczenie wytwarzane przez "forsowny trening" jest prawdopodobnie wytwarzane przez przeciążenie tryptofanem i serotoniną, wynikające z katabolizmu białek mięśniowych i wywołanego stresem wzrostu serotoniny. Katabolizm mięśniowy uwalnia również dużą ilość cysteiny, a cysteina, metionina i tryptofan hamują czynność tarczycy (Carvalho, et al., 2000). Stres uwalnia również wolne kwasy tłuszczowe z magazynu, a te kwasy tłuszczowe zwiększają wychwyt tryptofanu do mózgu, zwiększając tworzenie serotoniny. Ponieważ serotonina zwiększa wydzielanie ACTH i kortyzolu, stan kataboliczny ma tendencję do samonapędzania się. Proces ten jest prawdopodobnie czynnikiem wpływającym na tempo starzenia się i przyczyniającym się do fizjologicznych osobliwości starzenia się i depresji.
pełny artykuł;
https://raypeat.com/articles/aging/tryp ... ging.shtml
Na diecie ubogiej w tryptofan zmniejszyła się ilość serotoniny w mózgu. Kiedy serotonina w mózgu spada, poziom testosteronu u samców wzrasta. Ponad 20 lat temu stwierdzono, że substancja chemiczna (p-chlorofenyloalanina), która hamuje syntezę serotoniny, ogromnie wzrasta. libido.
Plusem jest to, że rzeczywiście poprawiał nastrój, po jego zażyciu w dzień po raz pierwszy od dawna spojrzałem na pewne problemy w sposób optymistyczny.
Wiem, że z tryptofanu powstają pewne ciekawe metabolity inne niż te ze szlaku tryptaminy. Może to one są odpowiedzialne za dziwne efekty, a może to jest raczej serotoninowe, chociaż 5-HTP działało przewidywalnie.
Dawkowałem 500-1000mg doustnie. Efekt był wyraźnie słabszy, gdy zażywałem dzień po dniu, wracał po kilkunastu dniach przerwy. Daleko temu od placebo, ale nie jestem raczej fanem tryptofanu.
Od 2019 roku trwa złota era medycyny psychodelicznej
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
Kolejny akt oskarżenia w sprawie przemytu 2 ton marihuany ukrytej w konstrukcji mostu
Jest kolejny akt oskarżenia w sprawie zorganizowanej grupy przestępczej, która w imitacji stalowej konstrukcji mostu przemyciła z Hiszpanii do Polski 2 tony marihuany. Śledztwo w tej sprawie prowadzi Prokuratura Regionalna w Gdańsku. Tym razem przed sądem stanie Radosław Rz., ps. „Zeszyt”. Odpowie za przemyt ponad 900 kilogramów środków odurzających.
Kokaina w gumie do żucia
Celnicy na lotnisku Gardermoen postanowili sprawdzić dokładniej paczkę z Peru pełną słodyczy. Jak się okazało - mieli wyczucie. W środku zamiast gum do żucia znaleźli 300 gram kokainy, czytamy w dzienniku Dagbladet.
Psychodeliki i zdrowie psychiczne: Nieuregulowani 'szamani' z Kapsztadu
Choć substancje psychodeliczne są w Republice Południowej Afryki nielegalne, wielu samozwańczych uzdrowicieli i szamanów z Kapsztadu otwarcie reklamuje ich stosowanie w swoich terapiach.