Luźne dyskusje na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
ODPOWIEDZ
  • 586 / 8 / 0
Nieprzeczytany post autor: idn »
wiem, miałem już sporo oneiro-lotów, i wcale nie trzeba tak długo ćwiczyć, mi wystarczyło pół roku. :)
fajna zabawa, ale jestem człowiekiem leniwym z natury i po miesiącu-dwóch znudziły mi się codzienne medytacje, teraz ograniczam się już tylko do sporadycznych treningów wizualizacji i kontrolowania wczesnych hipnagogii (o ile nie zasnę oczywiście), bo są przyjemne.
szatan
  • 762 / 6 / 0
idn pisze:
jeśli istnieje, a marihuana cię do niego przybliża to owszem. natomiast wystarczy odrobina dociekliwości by móc dojść do prostego wniosku, że tak nie jest; Bóg biblijny, Bóg Abrahama, jak i Bóg Mahometa, bogowie i boginie hinduscy, Bóg miłosierny, Bóg zawistny i okrutny - nie istnieją, a przynajmniej nie istnieją obiektywnie, ponieważ umysł człowieka jest w stanie stworzyć co zeche, włącznie z Bogiem i doświadczeniem religijnym.
czyli wg. ciebie Bóg to jedynie element składowy chemii naszeych mózgów? w takim razie to samo można powiedzieć o np miłości, przyjaźni i wielu, wielu innych rzeczach ... :'( w takim razie idę skoczyć do rzeki. żegnam wszystkich. było dla mnie zaszczytem przebywać w tak zacnym gronie.
"Prawda jest daleko bardziej potężna niż jakakolwiek broń masowej zagłady" Mahatma Gandhi
  • 586 / 8 / 0
Bóg osobowy? owszem. Bóg nieosobowy? nie. nie przeczytałeś reszty mojego postu. tyle, że wtedy z racji bycia nieosobowym traci też nazwę, gdyż nazwa nadaję formę i cechy, których Bóg nie może posiadać.
miłość i przyjaźń również mają źródło w naszym umyśle, myślisz, że mógłbyś kochąć bądź się przyjaźnić gdyby nie umysł i myśli? pewnie, że osoba którą kochamy jest katalizatorem miłości i bez niej cały interes byłby niemożliwy, ale *źródłem* naszej miłości jesteśmy my sami. spójrz na ludzi dotkniętych pełną oziębłością - to z nimi jest coś inaczej, nie z osobami z którymi się spotykają, inaczej funkcjonuje ich umysł, świadomość, mózg.
Ostatnio zmieniony 18 kwietnia 2006 przez idn, łącznie zmieniany 1 raz.
szatan
jerozolima
  • / / 0
Nieprzeczytany post autor: jerozolima »
.
Ostatnio zmieniony 20 kwietnia 2008 przez jerozolima, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 586 / 8 / 0
o, serio mówisz? bo właśnie o to mi chodzi, jeśli jesteś oziębły to znaczy że funkcjonujesz inaczej niż zakłada norma społeczna. nie lepiej, nie gorzej, po prostu inaczej, ale to ty jesteś źródłem tego funkcjonowania, a nie jakaś siła wyższa. może to być zonk w genach, zonk w mózgu, bądź inny odchył od standardu; niemniej to tylko potwierdza fakt, że ludzie kochający czerpią miłość tylko z siebie. i wątpie szczerze, żebyś był oziębły z wyboru, bo to niemożliwe, *norma* (nie mówię, że lepsza ;) ) nie zostawia miejsca na wybór, tak jesteśmy w 99% przypadków zbudowani. możliwe, że możesz nie być oziębły jeśli tak zdecydujesz, ale w takim wypadku fakt że masz wybór jest również dewiacją. :D
szatan
jerozolima
  • / / 0
.
  • 586 / 8 / 0
mówię o normie rozumianej potocznie przez społeczeństwo, definiowanej przez ogół, dlatego też abstrahowałem od użycia stopniowania.
mówisz o rzeczach oczywistych, wszyscy jesteśmy egoistami, tak samo miłość jest egoistyczna, *ale jednocześnie* jest zwierzęca i niemożliwa do kontrolowana (tak samo jak inne biologiczno-chemiczne potrzeby organizmu, jak jedzenie i wydalanie*). próba kontrolowania miłości do kobiety/mężczyzny jest gwałtem na nas samych, a celibat to jeden z największych przejawów masochizmu, jaki człowiek mógł wymyślić, a co najśmiesznie - bez żadnej logicznej przyczyny. dlatego oziębłość jest dewiacją, przy czym nie znajduje się poza normą (tą, którą zdefiniowałem w pierwszym zdaniu), ale jest od niej, jak sam termin wskazuje, odchylona, więc nie wiem skąd te limesy. ;)

* oczywiście, to tylko jeden z aspektów miłości, nie mam najmniejszego zamiaru sprowadzać miłości tylko do procesów chemicznych i uzależnienia, którego jedynym celem jest reprodukcja, ale nie sposób ukryć, że ten aspekt również funkcjonuje i jest bardzo ważny.
szatan
  • 97 / 7 / 0
Nieprzeczytany post autor: Merida »
ale wy pierdolicie głupoty (nie myslcie ze jestem taki tępy i w ogóle nie kapuje o czym piszecie) ale ja o takich rzeczach nigdy nie myśle no chyba że jak jestem zjarany to takie mysli czasami przychodzą. Jesteście zjarani czy po prostu tyle palicie że dla was to norma?
Jebać kaczyńskich, ziobra i PIS
  • 586 / 8 / 0
ja tam w chwili obecnej jestem całkowicie trzeźwy, a paliłem w życiu z 4 czy 5 razy. ;]
z kolei jak jestem spalony, to nie filozofuje, tylko śmieję się ze wszystkiego i wszystkich jak przystało, ot co.
szatan
jerozolima
  • / / 0
.
ODPOWIEDZ
Newsy
Picie we wczesnej dorosłości powiązane z problemami poznawczymi w średnim wieku

Stres i alkohol idą w parze. Alkohol może pomagać w radzeniu sobie ze stresem, ale jednocześnie zmniejsza zdolność mózgu do samodzielnego rozwiązywania problemów. To może prowadzić do częstszego sięgania po kieliszek, by poradzić sobie z kolejnym stresem. Z drugiej strony pijąc więcej narażamy się na większy stres z powodu złych decyzji podejmowanych pod wpływem alkoholu. Pojawia się samonapędzający się mechanizm, z którego trudno się wyrwać z powodu zmian w mózgu. Naukowcy z University of Massachusetts Amherst donoszą, że picie alkoholu w celu radzenia sobie ze stresem we wczesnej dorosłości ma negatywny wpływ w wieku średnim, nawet jeśli przez kilka dekad nie piliśmy.

Kofeina naprawia zaburzenia w pracy mózgu wywołane brakiem snu

Gdy po nieprzespanej nocy nie radzimy sobie z zadaniami wymagającymi myślenia, składamy to na karb zmęczenia. Jednak, jak dowiadujemy się z badań przeprowadzonych na Narodowym Uniwersytecie Singapuru, problemem nie jest zmęczenie, a fakt, że brak snu zaburza funkcjonowanie konkretnych obszarów mózgu odpowiedzialnych za kawę. Naukowcy nie zostawili nas jednak samych sobie z tą wiedzą. Stwierdzili bowiem, że kofeina może przywracać prawidłową pracę neuronów.

Norwegia wśród liderów Europy. Wszystko wyjawiły... dane z kanalizy

Norwegia pozostaje w europejskiej czołówce pod względem używania narkotyków. Najnowsze analizy ścieków pokazują jednocześnie spadek używania konopii w Oslo. Dane wskazują też na rosnące znaczenie innych substancji.