Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 1174 / 22 / 15
Nieprzeczytany post autor: WaWe »
5 gram? Oho, ja to jednorazowo jadę koło jednego i też czuję :)
Uwaga! Użytkownik WaWe nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1387 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: pindyjski »
narkoziom30 pisze:
Zasługujesz na nagrodę Złote Usta Hyperrealu!!!
Prosty człek jestem i nie rozumiem ironii chyba... Jakby jakaś dobra dusza mi mogła to wytłumaczyć to byłbym wdzięczny.

@WawaEndrju - ale wygotowujesz czy parzysz? Na pusty żołądek, czy bez patrzenia zbytnio na to? :D
– Chodź. Czeka nas długa podróż.
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
Przyglądała mi się długo i uważnie.
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam...
  • 1174 / 22 / 15
Nieprzeczytany post autor: WaWe »
Nie, parzę jak normalną herbatę bez żadnych zabiegów i patrzenia na pełność żołądka :) A poza tym chciałem powiedzieć, że ostatnio piję guayusę przed wyjściem na rower i muszę powiedzieć, że pedałuje się świetnie - jest większa energia i ogólnie radość z uprawiania sportu. Polecam przed różnymi tego typu historiami.
Uwaga! Użytkownik WaWe nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 527 / 6 / 0
Nieprzeczytany post autor: jakcha »
cholera a mnie teraz tylko usypia..własciwie zaraz po wypiciu totalnie się uspokajam i zaraz idę spać. Oco chodzi? Wcześniej fajnie pobudzała i w ogóle.
  • 54 / 2 / 0
przede wszystkim Ilex guayusa jest botaniczną kuzynką yerba mate, a jak wiadomo, mate działa raczej "orzeźwiająco" niż stymulująco tak jak kofeina. Dobrze cuci, ale nie utrudnia zasypiania i podejrzewam że tak samo jest z guayusą.
Uwaga! Użytkownik narkoziom30 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2244 / 23 / 0
Z jednej strony bez problemu można przesiedzieć całą noc, z drugiej można usnąć ale pozostać świadomym, stąd częste LD po jej spożyciu.
  • 528 / 4 / 0
Ja zalewam 2 razy przewaznie okolo 3g.
Dziala bardzo subtelnie, dodaje energii i lekko rozluznia.
Uzywam jej w pracy, gdy zamykaja sie oczy ;)
Borrasca poslalem Ci PM.
  • 2244 / 23 / 0
Można zalewać więcej razy, aż do czystej lury.
  • 528 / 4 / 0
U mnie 3 zalanie wygladalo juz jak lura.
  • 2244 / 23 / 0
Te około 3g to tak na oko czy odmierzone?
Coś mi się poczta jebie od paru dni, jak tylko się jej polepszy, odpiszę.
ODPOWIEDZ
Newsy
Mnisi szmuglowali narkotyki. Ukryli je za fałszywymi ściankami

22 buddyjskich mnichów zostało aresztowanych na międzynarodowym lotnisku w Kolombo w Sri Lance. W ich bagażach znaleziono łącznie około 110 kilogramów marihuany.

Ponad miliard euro w kokainie. Rekordowy transport przechwycony

Hiszpańskie służby przejęły statek towarowy Arconian, który mógł transportować od 30 do 45 ton kokainy wartej ponad miliard euro. Jednostka wystartowała z portu w Sierra Leone, gdzie zbiegł znany holenderski król przemytu narkotyków Bolle Jos Leijdekkers. Dla hiszpańskiej policji to największy udaremniony przemyt w historii.

Tak kawa wpływa na emocje. Badacze: efekt nawet bez kofeiny

Kawa nie działa wyłącznie przez kofeinę – i nie tylko „pobudza”. Nowe badanie opublikowane w prestiżowym czasopiśmie Nature Communications pokazuje, że regularne picie kawy zmienia skład bakterii jelitowych, wpływa na metabolizm, a także emocje i zachowanie. Co ważne, część tych efektów utrzymuje się nawet wtedy, gdy sięgamy po kawę bezkofeinową.kawa, badania naukowe, publikacje3 naukowe