Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 3 / / 0
Nieprzeczytany post autor: TiGi »
ostatnio duzo zielonej pijam... kiedys nie lubiłam w ogóle herbaty (pewnie dlatego ze w domu byl tylko Lipton) no i rooibos koniecznie musi byc w domu (chociaz akurat teraz niemam :-p skończył sie)
Uwaga! Użytkownik TiGi nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 202 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: alkem »
nie magorszej sytuacji od tej jak sie skonczy herbata... gorszy moze byc tylko koniec swiata a i przed koncem dobrze byloby cos cieplego lyknac
  • 6 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Kaziaa »
szczegolnie na taka pogode jak dzis (deszczowo byle jak pochmurnie) herbata jest niezlym pocieszaczem i od razu lepiej i latwiej wziac mi sie w garsc
nie lubie takich herbat z torebek, ale jako zlo koniecznie faktycznie wole sage niz liptona
sypana zielona z plasterkiem cytryny miodzio
a na dzisiaj mam dzbanuszek yerby parzony
a tak se czytam to mam ochote rooibosa sprobowac, bo nigdy nie pilam
We've got to live, no matter how many skies have fallen.
  • 285 / 4 / 0
Nieprzeczytany post autor: 5r>- »
e tam lipton to syf... Kiedyś był dużo lepszy, ale co poradzić marki się psują z czasem.
Za to ja proponuje DILMAH, prawie wszystkie rodzaje. To jest marka, którą ciężko podrobić i smakuje naprawdę wybornie.
Nie piłem jeszcze za to Yerba Mate, a wszyscy tak ją zachwalają - szczególnie promowana przez Cejrowskiego, ale to nie dziwota :P

a BTW. zielona i czerwona dla mnei to syf, który ciężko jest przełknąć... Mój tatulek pija zieloną, bo ponoć zdrowa i tez ciśnienie obniża itd...
Dzień się nie kończy, tylko zmienia barwę !]

ĆPOWER to ĆPOWER nie ma co wybrzydzać
  • 93 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Hekate »
Zielona jest pyszna. Majne fejwryt to sencha.
Owszem, zdrowa, oczyszczająca i takie tam gówna.
Doszczętnie rozbity Wichman zginął w ucieczce z rąk rozjątrzonych najazdem chłopów.
  • 374 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: kildeis »
Sencha wymiata. Ostatnio odkryłem z kolei coś ciekawego, a mianowicie do zielonej dosypuje szczyptę kanny i słodzę stevią lub miodem, bo smak tego do najprzyjemniejszych nie należny. Działa ciekawie, kannopodobnie... I zdrowe jest :-D
Wyśniłem sobie ten świat tak długo myśląc o nim, zupełnie po nic, tak dla siebie by się bronić...
  • 187 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: yaba »
Piję zieloną bez cukru.
Żadna z informacji zawartych powyżej, która dotyczy miejsc, osób bądź zdarzeń nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistości i jest w całości fikcyjna. Wszelka zbieżność z prawdziwymi miejscami, osobami lub zdarzeniami jest niezamierzona i przypadkowa.
  • 422 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: Kwidron »
Zielona z małą ilością cukru też jest zajebista :) A teraz idę sobie przyjebać wyśmienitą yerba mate :D
  • 53 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Feed The Fire »
Ze zwyklych herbat tylko tetley najlepiej earl grey, wszelaki sago-wynalazki tylko z jakims syropemi cukrem inaczej nei da rady. Z sypanych zdecydowanie czarne herbaty w tym orginalny earl grey. Biala tez nie jest zla.

Ale i tak rzadzi Yerba [chodz to gatunkowo nie herbata]
Umarl król...
Niech zyje król...

[H]
  • 2310 / 15 / 0
Nieprzeczytany post autor: CosmoDo »
Ja tam najbardziej lubię zieloną z dodatkiem cytryny i niewielkiej ilości cukru , ale obecnie jej nie mam , więc piję Yunnan ( tę akurat lubię mocną i bez cytryny ) . Wolę zdecydowanie herbatę niż kawę . Zielona IMO o wiele lepiej pobudza , ale to oczywiście zależy od sposobu parzenia .
Poczekam na Twój rozkład
W żyły wtłoczę dekstrometorfan
Następnie pożrę Cię
I SIGMA ciałem się stanie
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Farmaceuta skazany za pomoc w produkcji narkotyków

Właściciel apteki został skazany na 3,5 roku więzienia za sprzedaż leków służących do produkcji metaamfetaminy i pomoc w jej wytworzeniu. W produkcji i handlu nie działał sam. Według prokuratury leki posłużyły do produkcji narkotyków o wartości niemal 7,5 miliona złotych.

Nastolatek sprzedawał narkotyki kolegom. Pomagała mu 13-latka

Policjanci z Oruni rozpracowali sprawę, która zaczęła się od niepokojącego zgłoszenia o 13-latce handlującej narkotykami wśród rówieśników. Szybko okazało się, że dziewczynka nie działała sama. Jej "szefem" był 18-latek.

Kawa dobrze wpływa na zdrowie psychiczne. W umiarkowanych ilościach

Po przeanalizowaniu danych dotyczących ponad 400 000 osób, naukowcy z Uniwersytetu Fudan doszli do wniosku, że picie umiarkowanych ilości kawy – dwóch lub trzech filiżanek dziennie – jest powiązane z mniejszym ryzykiem wystąpienia lęków i depresji. Ochronne działanie kawy było bardziej widoczne u mężczyzn niż u kobiet.