Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
Czy Kurkuma pomaga?
1.Tak zwłaszcza w depresji.
37
51%
2.Średnio pomaga nie odczuwam szczególnie silnego działania.
22
31%
3.Nie pomogła mi.
13
18%

Liczba głosów: 72

ODPOWIEDZ
  • 84 / 37 / 0
Można i tak i tak.

Jak na czczo (np. godzinę przed pierwszym posiłkiem) to wydaje mi się, że działa bardziej intensywnie i np. lepiej podbija działanie innych substancji - np. kofeina potrafi po pieprzu i kurkumie dużo bardziej stymulować.

Tradycyjnie używa się pieprzu z kurkumą jako przyprawy, więc z posiłkiem, jeżeli przyjmujemy profilaktycznie (na poprawę trawienia). Jeżeli próbujemy coś zaleczyć - to większe dawki z tłustym mlekiem i miodem. Moim zdaniem nie ma różnicy, ale nigdy też nie używałem tych przypraw jako "leku".
  • 191 / 5 / 0
Są jakieś przeciwwskazania do spożywania ciągle? A może powinno obrać się cykle typu miesiąc spożywania - 2 tyg. przerwy? Działanie kurki z pieprzem jest chyba tak wszechstronne że można te połączenie zaliczyć do adaptogenów. Z tego co czytam potrafi nieco zmniejszyć stres a jako łagodne mao może mieć właściwości przeciwdepresyjne. Pewnie z rożeńcem działa synergicznie.
  • 69 / 2 / 0
Jestem od paru lat na codziennej porannej konsumpcji m.inn. 1 tabsa kurkumy z pieprzem "S", jedyny ubok jaki zauważyłem, to, że z czasem gdy pojawia się żółta biegunka, to odstawiam na kilka dni kurkumę, to przechodzi a po z 4? dniach wracam do niej ponownie i tak w kółko. Serotoenergetyków trochę pochłaniam, bardziej zależy mi na jej właściwościach detoksacyjncych, morfologię itp od lat mam wzorową a diety idealnie zdrowej nie mam.
ODPOWIEDZ
Newsy
CBŚP i ukraińska Służba Bezpieczeństwa rozbiły grupę przestępczą produkującą metamfetaminę

Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji z Zarządu w Poznaniu, we współpracy z jednostką śledczą Służby Bezpieczeństwa Ukrainy z obwodu zaporoskiego, pod nadzorem Prokuratury Okręgowej w Poznaniu oraz prokuratury ukraińskiej, przeprowadzili skoordynowaną operację wymierzoną w zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się nielegalnym wywozem z Polski do Ukrainy leków zawierających pseudoefedrynę, które następnie były wykorzystywane do produkcji metamfetaminy.

Konopie w żelkach. Wszczęto dochodzenie

W Holandii w żelkach Haribo o smaku coli stwierdzono obecność konopi indyjskich. Kilka osób, w tym dzieci, zgłosiło dolegliwości po ich spożyciu. Sprawę bada holenderski Urząd do Spraw Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA).

Marihuana a zdrowie jamy ustnej: Nowe badania kontra nikotyna i snus. Co szkodzi bardziej?

Największe jak dotąd badanie długofalowego wpływu marihuany na zdrowie wykazało… tylko pogorszenie stanu dziąseł – a i to w mniejszym stopniu niż przy używaniu tytoniu czy snusa! Nie zaobserwowano innych poważnych negatywnych skutków zdrowotnych.