Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
Czy preparaty z Sertralina pomogly Ci w leczeniu twoich zaburzen?
Tak, bardzo pozytywnie
364
36%
Tak, ale mialem przy niej problemy
332
33%
Nie, to straszny syf, opoznia orgazm!
129
13%
Nie, nie dziala.
194
19%

Liczba głosów: 1019

ODPOWIEDZ
  • 586 / 81 / 0
Cierpliwosci, bralem i sertaline i paroksetyne i porownujac oba te zwiazki stwierdzam ze paroksetyna mimo zlych opinii na mnie dzialala duzo lepiej juz w dawce 20mg gdzie przy 100 sertaliny przez pol roku nie odczulem zadnej poprawy. Po paro da sie przenosic gory, ktore jeszcze nie zostaly odkryte. Ale wiadomo jak to z SSRI, najlepiej wcale tego nie brac :)
Jestem dość trudny.
  • 577 / 178 / 0
@pomasujplecki
Spróbuj brać paro co 2 dni, ja tak schodziłem z sertraliny. Jak jesteś na 10mg na dzień, to spróbuj np. 15 lub 20mg co 2 dni, a później zmniejszaj dawkę/wydłużaj odstępy.
użyj innego podpisu, ten rozwala stronę - Administratorzy Hyperreal.info.
  • 88 / 2 / 0
Mam pytanie. Biorę 50 mg sertraliny, chyba się jeszcze nie rozkręciła. Wieczorem biorę 100 mg trazodonu na sen i 150 mg pregabaliny. Jednak wciąż nie śpię. Ratuję się od czasu do czasu zopiklonem, ale po 1. nie wiem, czy to można łączyć?, a po 2. nie chcę się wkopać w ten lek. Zastanawiam się, czy mogę moje leki łączyć z suplementem z melatoniną 5 mg? Może ktoś się wypowiedzieć?

Ps. Chodzę na psychoterapię, wiem, że bezsenność jest przyczyną tego, co przeżywam, ale na najbliższe kilka dni mam ważne wydarzenia w życiu i chciałabym czuć się jak człowiek, a nie taka wycieńczona.
  • 3237 / 551 / 0
31 maja 2021NiebieskiLis pisze:
@pomasujplecki
Spróbuj brać paro co 2 dni, ja tak schodziłem z sertraliny. Jak jesteś na 10mg na dzień, to spróbuj np. 15 lub 20mg co 2 dni, a później zmniejszaj dawkę/wydłużaj odstępy.
Próbowałem tak ale wtedy przez jeden dzień jest spoko a na kolejny są mega zawroty głowy i dostarczenie dawki bardzo powoli przywraca organizm do normy. Mam pracę więc nie mogę sobie pozwolić na takie jazdy. Pieprzona patoksetyna.

Próbowałem już kruszyć ta tabletkę żeby brać coraz mniej ale bardzo trudno to wykonać równomiernie, musiałbym zmienic drogę podania na i iniekcje ale to raczej słaba opcja.
Ciekawi mnie ile zasadniczo trwa zjazd po tym. Tydzień to mało, a ciężko będzie wziąć L4 na dłuższy czas.

Pozostaje jeszcze opcja zmiany na inny SSRI i schodzenie z innego ale mam obawy że zaczne stosować nowy a objawy od paroxetyny zostaną. Bynajmniej takie informacje czytałem.
https://youtu.be/XJPAk9ctb-Q

"Mówiłem nigdy więcej, a czas mi przyniósł plaster
Zagoiło się nieźle skoro goiło z otwartej
Zasypiam w pół do pierwszej, zasypiam w pół do czwartej
Albo znów kurwa nie śpię przez co jeszcze nim zasnę..."
  • 2672 / 561 / 0
Myślę, że przerzucenie się na sertralinę i późniejsze zredukowanie jej do zera jest dobrym pomysłem, choć nie jestem pewien, czy twoje obawy się nie spełnią. Ale raczej nie.
Mi odstawienie sertraliny zajęło w sumie około miesiąca, z tym, że brałem ją przez kilka lat w dawce 100mg. Było ciężko, ale w pewnym momencie dotarłem do tego, że zjadłem te ostatnie ~13mg tak jak pisałem. Było to po kilku dniach bycia na dawce 0, bo nie mogłem wytrzymać brain zaps i ogólnego niedojebania - później już nie było potrzeby przyjmować jej w żadnej dawce. Wszystko opisywałem na bieżąco w zeszłym roku w tym wątku oraz w wątku dotyczącym odstawiania.
Sorry, jak napisałem coś niejasno, zjazd :alergia:
Gdybyś miał jeszcze jakieś wątpliwości to postaram się pomóc.
19 lutego 2025london5 pisze:
Dobrze że tego topka już nie ma, wkurwiał mnie ten chujek.
  • 3237 / 551 / 0
Brainzapsy są nie do wytrzymania praktycznie, narazie przystosuje się do dawki 10mg patoksetyny która biorę bez żadnego zamieniania i zniżania, żeby trochę już wyrownac organizm bo tak schodzę nie schodzę i kończy się na tym że chodzę niedojebany.
Mam nadzieję że do końca czerwca będzie jakiś progres i zrezygnuje z tego gówna całkiem. Jak pozbędę się leków to już w sumie prosta na całkowitą trzeźwość.

• 319 / 42 / 0
Przecież to temat o leku przeciwdepresyjnym, który ma leczyć, być pomocą, a nie pułapką.
  • 577 / 178 / 0
@pomasujplecki
A jak dawkowałeś przy braniu co 2 dni?
  • 3237 / 551 / 0
Chuj w sumie z taką pomocą jeśli odstawienie jest tak samo trudne jak narkotyki.

@up no 10 mg czyli pół tabletki tyle co biorę.

• 577 / 178 / 0
@pomasujplecki
Jak odstawiałem sertralinę taką metodą to przeszedłem z 100mg/d, na 200mg raz na dwa dni, a później zmniejszałem. Jak dobrze pamiętam to chyba nawet od razu zmniejszyłem na 175mg. Jak po prostu zaczniesz brać swoją dawkę raz na dwa dni, to zetniesz ilość leku w krwiobiegu o około połowę, więc drugiego dnia będziesz odczuwał efekty odstawienia. Dlatego zamiast tego bierzesz dawkę przeznaczoną na 2 dni w jeden dzień.
ODPOWIEDZ
Newsy
Legalizacja marihuany a młodzież: Nowy raport z USA obala mity

Czy legalizacja marihuany dla dorosłych sprawi, że nastolatki zaczną masowo po nią sięgać? To jeden z najczęstszych argumentów przeciwników zmian w prawie. Najnowszy, obszerny raport federalny ze Stanów Zjednoczonych pokazuje coś zupełnie innego. Użycie marihuany przez młodzież nie tylko nie rośnie, ale w niektórych grupach nawet spada. Czas przyjrzeć się faktom.

Marihuana i psychodeliki oceniane najwyżej w leczeniu zaburzeń odżywiania

Czy marihuana i psychodeliki mogą zrewolucjonizować leczenie anoreksji i bulimii? Nowe badanie opublikowane przez Amerykańskie Towarzystwo Medyczne (AMA) wskazuje, że pacjenci oceniają konopie i klasyczne psychodeliki jako najskuteczniejsze substancje w łagodzeniu ich objawów.

Marihuanoholik – nowa definicja dla nowego języka debaty o uzależnieniu

W świecie, w którym alkoholik nie jest „ćpunem”, tylko „osobą z chorobą alkoholową”, a osoby uzależnione od leków otrzymują wsparcie zamiast pogardy i aresztów – czas również na zmianę języka wokół marihuany, która prędzej niż później zostanie w Polsce zdepenalizowana. Dlatego proponujemy wprowadzenie nienaukowego terminu „marihuanoholik” – jako neutralnego określenia osoby, która straciła kontrolę nad swoim używaniem marihuany i odczuwa tego konsekwencje w codziennym życiu. Zaznaczamy, że definicja ta nie ma zastąpić klasyfikacji medycznej, a jedynie usunąć stygmantyzację.