Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 438 / 18 / 0
Zrelacjonuj :-)
Zacznij najlepiej od 15 mg, po co najmniej 2 tygodniach przejdź na 30 (przynajmniej ja tak zrobiłem).
Działa pięknie, jedyny ubok to delikatna zamułka w ciągu dnia, aczkolwiek to i tak 1 mld razy lepiej niż niewyspanie (ta zamułka jest po co najmniej 8 h snu, można ją upchnąć w ramy "lekkiej, przyjemnej sedacji").
To zresztą i tak powinno przejść.
Dodam, że najlepiej skonsultować się z lekarzem i dobrać pod to ssri.
Uwaga! Użytkownik samedobretopy jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 50 / / 0
We właściwym wątku zdam relację. :-)
Dawkę właśnie mam 15mg. Miałem iść do psychiatry za dwa tygodnie, ale ze względu na nasilenie lęków i ogólnego, postępującego pogorszenia depry, udało mi się od mojej kochanej lekarki rodzinnej uprosić mirtę wcześniej. Ale przejść się do psychiatry też przejdę.
Zamułka spoko, ba, w obecnej chwili to dla mnie nawet stan pożądany! Obecnie boję się wręcz wyjść z domu.
Mam tylko nadzieje że zamuła dość szybko przejdzie, albo będzie na tyle lekka że będę mógł pracować, bo mam przed sobą miesiąc intensywnej nauki... póki co przez lęki/niepokój/deprę/brak snu, nie jestem w stanie tego ogarnąć w ogóle. :-/

Eseserajów to ja jeść nie chcę. Jak wcześniej pisałem, przez 10mc brałem sertralinę, nie pomogła zbytnio a jej skutek: brejnzapsy do dzisiaj. A sertralinę jadłem, kierwa, 5 lat temu!
Na szczęście obecnie są na tyle rzadko, że idzie to olać.
Nie ma ludzi, nie ma trendów, telefonów, sukcesów ani błędów...

Spraw nie ma więc nie ma pędu...
Tylko ja i dymu pięć kłębów.
  • 226 / 35 / 0
Jak chcesz szybciej uporac sie z zamula, to bierz wyzsza dawke (od razu bedziesz mial lepsze dzialanie przeciwdepresyjne) - najlepiej 45mg.

Co do brain zappsow z sertralina, one najczesciej powstaja przy naglym odstawianiu tych lekow. Najprosciej poradzic sobie z nimi wlaczajac znowu ten lek i schodzac powoli. A jezeli nie masz mozliwosci dalszego brania, to mozesz kurowac sie DXM, tez dziala proserotoninowo. Tylko to nie ma byc cpanie, a po prostu pobierz przez jakis czas 15-30mg, powinny brain zappsy sie zmniejszyc, sprawdzone u mnie.
  • 438 / 18 / 0
Nie wyskakuj przed szereg, pozwól lekarzowi psychiatrze dobrać leki- masz większe szanse na trafne dobranie, nie piszę złośliwie.
Sam też miałem wcześniej inne ssri ładowane przez 1,5 roku bez efektów (japierdole jak o tym pomyślę) i straciłem wiarę w lekarzy i w leki.
Ale po iluś tam latach inny lekarz strzelił w dziesiątkę i jestem innym człowiekiem.
Dla mnie wybitne kombo, może Tobie przyniesie rezultaty solo, ale daj trochę czasu. I stopniował bym dawki, od 15 i chuj.
Moja opinia.
Uwaga! Użytkownik samedobretopy jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1 / / 0
Dobre dobranie leków może zająć trochę czasu. Ja przez 8 lat trafiałam na różnych fachowców, którzy testowali na mnie wszelakie antydepresanty i inne leki psychotropowe po których nie było widać żadnych rezultatów a wręcz przeciwnie, było jeszcze gorzej.
W końcu trafiłam na specjalistę i leki, które postawiły mnie na nogi. Początki były trudne. Co jakiś czas miałam zwiększaną dawkę, czułam się jakbym chodziła po ścianach, miałam totalną zamułę, mdłości ale z biegiem czasu było już tylko lepiej.
Niestety po raz kolejny przerwałam terapię i osiągnęłam totalne dno. Cóż..może nadejdzie dzień kiedy znowu sięgnę po inne złote środki i stanę na nogi.
A Tobie życzę wytrwałości, mam nadzieję, że i u Ciebie efekty będą pozytywne ale tak jak wspomniałam, zanim organizm przyzwyczai się do antydepresantu to trochę czasu musi minąć. Później już będzie tylko lepiej.
  • 438 / 18 / 0
Najgorsze co można zrobić to mieszać z lekami na własną rękę (chyba, że jest się lekarzem). Na jednego lek x działa zajebiście inny nic nie czuje, stąd nawet lekarze nie mają łatwego zadania.
  • 785 / 16 / 0
czy selegilina podniesie mi motywacje i przyjemnosc ?
  • 86 / 2 / 0
Mi nie podniosła ;-), ogólnie miałem wyjebane na wszystko po tym i nic mi sie nie chciało :-/
  • 785 / 16 / 0
no to jak to niby na dopamine dziala a nie daje nic ? xd
moze tak u cb ld
  • 86 / 2 / 0
No tak, ale w wyższych dawkach dziala na dopamine, ja brałem 100mg dziennie.
Zresztą nie wiem jak od psychiatry dostać zapas na miesiąc tego leku tak żeby wychodziło 200 mg dziennie. Mi wypisał 50 mg/dzień na 2 miechy, potem sobie sam zwiększyłem dawkę bo nic nie dawał.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
"Narkociak" próbował przemycić narkotyki do więzienia

Koci kurier z narkotykami wpadł na gorącym uczynku. Strażnicy kostarykańskiego więzienia zatrzymali kota, który do futra miał przyklejone paczki z marihuaną i crackiem. Zwierzak próbował przedostać się na teren zakładu karnego.

Nie mógł pogodzić się z rozstaniem, rozsypał "biały proszek" na dachu auta byłej partnerki

36-latek dobijał się w gminie Giby (Podlaskie) do drzwi swojej byłej partnerki. Awanturował się i krzyczał, a na koniec rozsypał na dachu jej samochodu amfetaminę. Został zatrzymany przez policję. Był tak pijany, że nie był w stanie dmuchnąć w alkomat.

Marihuana w sortowni jednej z firm kurierskich

Na początku stycznia 2025 roku funkcjonariusze Referatu do walki z Przestępczością Narkotykową Komendy Miejskiej Policji w Bielsku-Białej, we współpracy z funkcjonariuszami Śląskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Katowicach, przechwycili paczkę zawierającą ponad 1,4 kg marihuany. Narkotyki zostały ujawnione na terenie magazynu logistycznego jednej z firm kurierskich działających na terenie kraju i pochodziły ze Stanów Zjednoczonych.