13 lipca 2021DexPL pisze: Accordeon to chyba najgorszy dostępny w tej chwili lek z oxycodonem w PL. Idą w taniość i niestety jakość na tm cierpi. Mam jak najgorsze z nim doświadczenia i nie polecam.
13 lipca 2021DexPL pisze: Accordeon to chyba najgorszy dostępny w tej chwili lek z oxycodonem w PL. Idą w taniość i niestety jakość na tm cierpi. Mam jak najgorsze z nim doświadczenia i nie polecam.
@sclero2014
Musisz ułożyć plan leczenia oparty o więcej niż jeden lek. Sam wybów między OXY, a MST to żaden wybór. Musisz dodać do tego co najmniej 3-4 koanalgetyki. Czasami nawet 5 i dopiero będziesz miał kompleksowe leczenie przeciwbólowe.
Pytani,c zy w twoim przypadku komponenta neuropatyczna przeważa, czy jest tylko dodatkiem? Musisz porobić testy i na ich podstawie dobrać leki.
Przykładowe leczenie z silną komponentą neuropatyczną mogłoby wyglądać tak: (ale niekoneocznie w Twoim przypadku)
OXycontin 3x80mg
Palexia 3x150mg
Duloksetyna 2x30mg
Pregabalina 3x150mg
Amitryptylina 2x25mg
Ibuprofen 3x400mg
Instanyl 200 - na bóle przebijające 4x2 max
Lignocaina 80mg - powolny wlew dożylny x2max alternatywnie pyralgina w zastrzyku
Red no2 - 2x0.1mg vaporyzator alternatywnie 80mg nospa we wlewie lub w tabletkach
Zopiclon 3,75mg - na sen.
Tak przykładowo wygląda skutecznie dobrane kompleksowo dobrane leczenie przeciwbólowe. Mamy do czynienia z 1 lekiem typowo przeciwbólowym i 9 działającymi jako koanalgetyki. Analgezja to sztuka. Im szybciej to zrozumiesz, a dokładnie Twojemu lekarzowi, tym łatwiej będzie CI ten ból uśmierzyć. To nie wybó między OXy, a MST.
Moje leczenie w szczycie kiedy ból był straszny ( jakiś czas temu ) bo do czerwca było nieco lepiej ale choroba znów ma rzut i się zaczyna się nie ciekawie robić jeśli chodzi o ból nie wspominając o innych kwestiach życia.
Takie leczenie miałem podczas poprzedniego rzutu jesli chodzi o dolegliwości bólowe
MST CONTINUS 200mg 3x
Instanyl 200mcg 2-3x
Pregabalina 150-300 2x
Kiedys jeszcze zamiast Pregabaliny była Gebapantyna i Palexia
I tak to wygląda
13 lipca 2021DexPL pisze: To bardzo słabo to wygląda. Jedyne co mogę polecić, to zmianę lekarza. Przede wszystkim zapisz się do poradni paliatywnej. U Ciebie trzeba leczenia wieloaspektowego. Same opioidy nie wystarczą.
Mst200mg x3
Instanyl 200mcg 2-3
Pregabalina 150-300 x2
Bo wczesniej w poradnii paliatywnej bylem kilka razy i zazwyczaj bylo tak :
Oxycontin 80mg 3-4x
Gebapantyna max dawka 3600mg
Albo zamiast Gebapantyny
Palexia 150-150 x2
Jutro albo w czwartek będę dzwonił dowiedzieć się jak z tym szpitalem w Warszawie gdzie się leczę kiedy mniej więcej przyjęcie na oddział ( bo jest komisja którzy pacjenci są bardziej pilniejsi do leczenia ) i jesli termin typu za ponad miesiąc to będę szukał poradnii paliatywnej gdzieś dalej jak swoje okolice bo nie mam zamiaru się męczyć i z bólu sie nie podnosić z wyrka ..
Dzięki Dexiu za odpowiedź
13 lipca 2021xsylwiaboox pisze:
Dzięki właśnie czułam że z nim coś nie tego. A jak możesz opiszesz swoje doświadczenie z nim? Ja miałam okazję ostatnio jego tylko dostapic chyba właśnie dlatego że by nie uzależnić się mozna go dzielić i stąd jest tani faktycznie analizowałam to tez
In
N
Bon
[/post] funkcjonować? Thiocodin się nada lub tramadol?
[/quote]
15 lipca 2021Eizot pisze: Witam wszystkich. Bardzo proszę o konkretną odpowiedź, ponieważ jestem w ciężkiej sytuacji. Biorę oksykodon w dawkach rzędu 3x80 mg na dobe, lecz problem w tym że zostały mi tylko 4 tabletki, a przez najbliższy tydzień nie będę w stanie dostać nowej partii. W jaki sposób mogę zniwelować skręta, żeby normlanie funkcjonować? Thiocodin się nada lub tramadol?
5 opakowań oxydolor 20
Z tego co tu czytam jestem zalamany; to straszny i silny narkotyk
Mam ochotę to wszystko wpuścić w toalecie
Czy jest jakaś szansa że on się może tym leczy ?
Boli go niby od roku biodro ale pewnie legalnie sobie postanowił ćpać zamiast wziac apap
Pomocy
CO do leczenia, to takie dawki można stosować przy bólach nawet średnich, ale występujących ciągle, ale musi być to poprzedzone wielomiesięcznym leczeniem innymi lekami.
Na tego typu bóle jak opisujesz, apap to nic nie da.
Proponuję rozmowę.
1.Jak się tym leczy (20% szans), to w ciągu 5 minut pokaże karty lekarskie, wejdzie na Indywidualne Konto Pacjenta i pokaże kto mu to zapisał i sprawa jest jasna. Bał się przyznać że go boli. Oznacza to, że słaby masz Pan kontakt z dzieckiem - do naprawy, najpewniej po pańskiej stronie.
2. Ćpa - (30% szans) - to nie ma tragedii. Bierze bardzo małe dawki i wyjście z tego będzie relatywnie łatwe (w porównaniu do innych sytuacji) - także rozmowa, ale i leczenie.
3 Sprzedaje/i może ćpa jednocześnie (50%). Potrzebuje kasy i znalazł najszybszy sposób na dorobienie. Tutaj już zrobisz Pan, co zechcesz. Jak tylko handluje, to robi to dla kasy, Jak też ćpa, to handluje, by mieć na ćpanie. W tym 3 przypadku będzie najtrudniej.
Jest jeszcze 4 opcja (poniżej 1%) że to dla kogoś po prostu trzyma (po przyjacielsku ktoś go poprosił - przetrzymaj mi na miesiąc bo mogę mieć wjazd Policji).
Z doświadczenia wiem, że w te tony będzie się tłumaczył, ale szanse że tak się stało są naprawdę minimalne.
Tak, czy siak dramatu nie ma. Nie traktuj Pan tego jako końca świata. Dawki są minimalne. Takie, jakie ludzie dostają przy złamaniach i jak ktoś zechce, to momentalnie to rzuci. Najgorzej, jakby znalazł łatwe pieniądze, wtedy trudniej to zakończyć.
Proszę o followup, jak się skończyło, bo ciekawi mnie to;) z ludzkiego punktu widzenia. Sam mam syna 16 lat...
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Raport: w Europie pojawiają się nowe narkotyki o większej sile działania
USA: DEA tymczasowo zaklasyfikuje 7-OH do tej samej kategorii co heroinę i LSD
W środę amerykańska Agencja ds. Walki z Narkotykami (DEA) ogłosiła zamiar tymczasowego zaklasyfikowania 7-hydroksymitagyniny (7-OH) oraz trzech powiązanych substancji jako narkotyków Grupy I, czyli tej samej kategorii co heroina i LSD.
Medyczna marihuana a autyzm — 18 miesięcy obserwacji 130 pacjentów
Brytyjscy badacze prześledzili losy 130 dorosłych osób w spektrum autyzmu leczonych produktami z konopi przez półtora roku. To najdłuższa obserwacja tego typu na świecie. Poprawa w zakresie lęku, snu i jakości życia była wyraźna po miesiącu — i systematycznie topniała przez kolejne siedemnaście. W tym samym czasie mediana dawki THC wzrosła z 20 do 192 mg dziennie.
Alarm w całej Polsce! To miał być mak do ciasta ;)
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii maku niebieskiego, w której wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów opium. Jak podkreślono, spożycie produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. To nie są „zwykłe nasiona” – skażony mak może działać na organizm jak opioidy, wywołując objawy podobne do zatrucia narkotykami.