Regulamin forum
Zwykli użytkownicy nie mogą zakładać wątków na tym forum.
Jeśli chcesz zamieścić tu FAQ, HOWTO, albo kompendium swojego autorstwa – zamieść je w dziale >Psychofarmakologia<, a na początku posta dopisz, że chcesz by wątek był w Kompendiach.
ODPOWIEDZ
  • 24 / / 0
Witam ponownie, waliłem tą mewe przy tym sulpirydzie i nexpramie i było git, zwała nawet słabsza niż bez leków :D Ale od środy dostałem jeszcze jedenlek Depakie Chrono 300 to jakiś kwas tam jest i się trochę boję walić z nim , tym bardziej ,że niedługo przychodzi mi pare giecików rc i trzeba będzie podziałać i się zastanawiam czy z tą depakiną to jest jakieś ryzyko większe ? pomoże ktoś ogarnięty ?
  • 173 / 23 / 1
5-htp, a substancje typu 3mmc 4aco-DMT. Jest ryzyko wystąpienia, jeśli tak to ile odczekać od ostatniej dawki 5-htp?
  • 3898 / 238 / 13
Co ty, 5-htp w porównaniu z dragami jakie tu wymieniłeś to jak pieszy helupiarz przy CLS'ie.
Wkońcu zmęczony, bez sił i ochoty, bez domu i imienia w kanale zapomnienia;
  • 1472 / 26 / 0
Nie bierz w ten sam dzień 5-htp
  • 114 / 4 / 0
Na swoich doświadczeniach, mówię Wam, zespół serotoninowy, to największa franca przy lekach i dragach.

W sumie miesiąc przerwy od ćpania
Spoiler:

równo dwa tygodnie na sertralinie 50mg, przeszły efekty uboczne, zaczęło się działanie(dość dziwne, bo takie jakby adrenalinowe, skupienie na wszystkim, "poczucie powagi" świata, nie przeszkadzało - nawet fajne :D)
Spoiler:
ogólnie, czułem to kiedyś przy 2-fma, teraz czuję to przy pente, ethcat i bufie, przy nadmiarze serotoniny w móżgu, dopaminergiki i noradrenergiki, działają tak "paraserotorninergicznie", zachowując jednak te uboki drżenia, drgawki, bruksizm, skurcze, oczopląs, co z dziwnym działaniem, które wygląda jak 3-mmc bez eufori i empatii, czyli lata obraz, emocje takie puste są, ogólnie jest nijak, ale czasem też zdarza się lepiej(to już może być ostrzeżenie). Teraz sprawa druga, widocznie doprowadziło to do mojego ZS [historia wyżej :D], czyli działają serotoninergicznie, może tak słabo, że normalnie nie zauważalnie, ale przy nadmiarze serotoniny, całkowicie przysłania dopaminę i noradrenalinę? Czy może dopamina i noradrenalina też smyra recepty serotoniny?
Dzisiaj mimo mini lęku, nasypałem pentedronu, nie aż tak dużo, czyli zadziałało słabo, uboki też były mniejsze, ale po godzinie, obudziło się ZS, sucho, trochę zmuła, nie jest tragicznie, ale woda znowu nie pomaga, głowa boli mocno :d, chciałem sobie zacząć maraton na weekend(mała tolerka, 5g by wystarczyło na trochę, przy miksowaniu, w dodatku alfa ekonomiczna), ale widocznie będzie źle, po 6 godzinach dalej ZS na swoim złym poziomie bez zmian, coś czuję, że będzie bezsenność. Nie próbuję na razie nic. Opiszę później, kiedy stimo zaczną normalnie działać :D
Ciężko jest znaleźć coś na temat walenia stimo przy serotnym mózgu, żeby nie wywołać ZS, ale nie ma nic, bo w sumie nie powinno, niektórzy próbują stimo, kiedy mają wyczerpaną serotoninkę, ale widocznie, nigdy przy tak dużym jej nasileniu jak u mnie w tamtym momencie. Przeżyłem już dwa razy ZS, przy pierwszym już się żegnałem ze światem, w drugim, jednak postanowiłem żyć, wniosek mam jeden, jeszcze za wcześnie na takie dylematy, tym bardziej, że ZS można porównać do piekła. Nabrałem w końcu szacunku dla ZS, bo wcześniej wydawał mi się mało prawdopodobny, zresztą dużo ludzi pisze, że strasznie ciężko go dostać, widocznie nie próbowali.

Na moim przykładzie, może ZS nie będzie narastać stopniowo, a walnie od razu z całą mocą, tylko do hospitalizacji. Ogólnie mam dość serotoniny na jak krótką zabawę, trzeba drogo płacić i czasem dla takich jak ja - zdrowiem
  • 60 / 3 / 0
SpiralTribe23 pisze:
Witam czy biorąc Mianseryne(leviron) na sen w dawce 20mg w połączeniu z 3-mmc które mam zamiar zarzucic na dniach może spowodowac ZS bądz jakies interakcje?
Odkopuję post ale na rady które mogą uratować życie nigdy nie jest za późno :-) a więc TAK, mianseryna i mirtazapina mają same w sobie potencjał do wywoływania ZS (tzn. były przypadki ZS przy monoterapii, jak też w kombinacji z innymi lekami). Oprócz tego mają wysoki czas półtrwania (ok. 20h) tak więc przy dozowaniu jednego wieczora substancja jest aktywna w organizmie do następnego wieczora (gdy przychodzi czas na kolejną tabletkę).

A to znaczy że "odczekaj parę godzin" nie wystarczy. Jeśli bierzesz dziś na sen, to jutro nie bierz nic do zabawy. A jeśli bierzesz regularnie (dzień po dniu) to dzień przerwy nie wystarczy tylko potrzebna jest dłuższa odstawka żeby wysikać całą substancję skumulowaną w organizmie.

A koniec końców najlepiej zmienić lek na sen - na taki który nie jest SRI.
  • 131 / 2 / 0
Chyba i mnie trafiło. Od paru lat biorę sertralinę, ale na jesienną deprechę postanowiłem lekko wzmocnić tryptofanem lub 5-htp. No i przespałem jeden dzień, więc na noc troszkę etylofenidatu, odrbinkę 4-f-pvp. I po kilku godzinach sypnąłem sobie troszkę MXE, bezmyślnie, nie pamiętając, że wcześniej już coś brałem. No i znalazła mnie moja kochana mama na swoim piętrze (więc po schodach wszedłem) - leżącego na podłodze, czerwonego i opuchniętego. Tak się biedna przestraszyła, że wezwała karetkę. Ale niestety nie trafiłem na toksykologię, tylko na zwykły oddział, nie wiem nawet, czym mnie tam potraktowano.
Czyli co, zaliczyłem ten słynny zespół serotoninowy, tak? SSRI, MXE, 5-htp, EPH, 4-f-a-pvp - taki mix, geniusz.
No i teraz będę miał czas porozmyślać na tym w psychiatryku...
Emil Cioran był smutnym nihilistą cierpiącym na bezsenność i napisał, że życie to zły gust materii.
F84.5
Forum [H] -groza powszechnej anomii. Nie przesiąkajmy upadkiem, dbajmy o siebie. Można nie ćpać i żyć. Cel: zdrowie psychiczne. Szukam sposobów.
  • 131 / 2 / 0
:wall: Kochani, znowu!
:kotz:
Na szczęście nie byłem tym razem w czwartęj gęstości MXE, więc sprawę opanowałem relanium i wymiotami.
Na nieszczęście "złapało mnie" za kółkiem, więc zapomniałem o fotoradarze i spowodowałem mikrostłuczkę :nuts:
Na szczęście nic się nie stało, i kosztowało mnie tylko 30 zł.

Tak czy siak, 5-HTP pozbyłem się. Wiele razy nic złego się nie działo, aż w końcu się stało. Przypominam, rano 100mg sertraliny, wieczorem (pewnie za dużo) 5HTP.
No i jeszcze jedna głupia sprawa, tym razem zapomniałem, że dużo, dużo wcześniej "założyłem (małe) trampki".
Shieeeet, chyba naprawdę czas odpocząć w szpitalu i zastanowić się nad sobą.
(a wszystko dlatego, że vendor zapomniał mi wysłać łyżeczek do odmierzania)
Emil Cioran był smutnym nihilistą cierpiącym na bezsenność i napisał, że życie to zły gust materii.
F84.5
Forum [H] -groza powszechnej anomii. Nie przesiąkajmy upadkiem, dbajmy o siebie. Można nie ćpać i żyć. Cel: zdrowie psychiczne. Szukam sposobów.
  • 24 / 1 / 0
Przekopałem i nie udało mi się znaleźć czego szukam. Chodzi mi o postępowanie przy podejrzeniu ZS w przypadku gdy nie ma się pod ręką zadnego środka farmakologicznego który moze pomóc zbić objawy (rozumiem ze to 'benzo" ,czyli leki z grupy benzodiazepin, próbuje to zrozumieć i sobie uporządkować).
Więc powiedzmy ze na ćpanku, ktoś z ekipy lub a ma objawy ZS i wygląda to zle. Co robić wtedy, jak zareagować (oprócz wzywania pogotowia)?
  • 3955 / 147 / 0
jak juz wchodzi typowy ZS i zaczyna byc ciezko, sztywnieja miesnie, w chuj goraco, uczucie mdlenia itd. to lepiej wzywac pogotowie.

na ZS najlepiej pomagaja benzodiazepiny, poza tym trzeba pic duzo wody.

jesli nie ma sie dojscia do benzo na recepte, warto zaopatrzyc sie na takie wypadki w rc-benzo np. etizolam.

mi na wstepne objawy ZS zawsze pomagaly benzo (alprazolam, etizolam), ostatnio nie mialem pod reka benzo gdy sie pojawily objawy ZS i po 3h desperacji gdy robilo sie coraz gorzej i zaczely sztywniec mi miesnie, siegnalem po jakas mocna nalewke (alko, podobnie jak benzo, rozluznia miesnie itd.) pomoglo i zaczelo mi sie powoli poprawiac, caly czas tez pilem bardzo duzo wody i duzo sie ruszalem.
niedojebanie genetyczne
ODPOWIEDZ
Newsy
Medyczna marihuana. Przerwa tolerancyjna – prosty sposób, by konopie znów działały lepiej

Choć powszechnie uważa się, że jeśli dawka przestaje działać, należy ją zwiększyć – nie zawsze jest to właściwe podejście. U niektórych osób większa dawka działa wręcz odwrotnie, ponieważ ich organizm rozwinął zbyt wysoką tolerancję. Zwiększanie dawki może osłabić działanie terapeutyczne i zwiększyć koszty leczenia. Przerwa tolerancyjna (tzw. tolerance break) oraz zmniejszenie dawek po jej zakończeniu może zwiększyć korzyści terapeutyczne i obniżyć potrzebne ilości konopi nawet o 60%.

Medyczna marihuana kontra bezdech senny

Według danych opublikowanych przez badaczy z Minnesota Office of Cannabis Management, 40 proc. pacjentów z obturacyjnym bezdechem sennym (OSA) uczestniczących w stanowym programie medycznej marihuany doświadczyło znaczącej i trwałej poprawy jakości snu po rozpoczęciu terapii konopiami.

Ekspertka: nikotyna ma większy potencjał uzależnieniowy niż heroina

Nikotyna ma bardzo duży potencjał uzależnieniowy, jest on nawet większy niż w przypadku heroiny - powiedziała PAP prof. Dominika Dudek, psychiatra. Dodała, że jej używanie ma niekorzystne skutki zdrowotne. Wskazała też, że nikotyna działa silnie na układ nagrody powodując wydzielanie się dopaminy.