Pochodne aminocykloheksanu, oddziałujące jako antagonisty receptora NMDA. M.in. fencyklidyna, ketamina i metoksetamina.
Więcej informacji: Arylcykloheksaminy w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 1987 / 108 / 0
Hipotezę, że MXE działa na receptory opioidowe wypuścił zdaje się twórca MXE - zapewne przez analogię do ketaminy, 3-HO-PCP oraz z powodu mocnego działania znieczulającego. Hipoteza ta była powtarzana na wielu forach przez kilka lat, potem pojawiły się cytowane przeze mnie badania które wszystkiemu zaprzeczyły. Niestety pierwotna hipoteza była już tak rozpowszechniona, że nadal sami ją powtarzacie.

Co do zwężania źrenic to takie działanie ma wiele substancji które nie działają na receptory opioidowe.

Co do ciepełka i euforii przy MXE to wywołuje je działanie na serotoninę.
Uwaga! Użytkownik scr nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 191 / 22 / 0
Ale i tak jestem ciekawy dlaczego źrenice się zmniejszają? Dosłownie jak po setce majki. Co dziwniejsze, zmniejszają się tylko przy iniekcji dożylnej. Dziwna sprawa :nuts:
Wszystko co napisałem to tylko fikcja literacka, fragment opowiadania które nie ma nic wspólnego z rzeczywistością, wszelkie podobieństwa do realnego świata są przypadkowe. Sam nigdy nie zażywałem narkotyków, a moja wiedza jest czysto teoretyczna.
  • 1660 / 301 / 0
@up

Nie tylko przy iniekcji. Przy podaniu podjęzykowym ten efekt również występował (u mnie).
Wybaczcie, ale nie odpowiadam na PMy nowych użytkowników w sprawie lekarzy, którzy wystawiają mi recki na IV-P. Ruszcie głową, panowie z komendy. A jak macie mniej niż 18 lat, to wypierdalać do szkoły, a nie bierzecie się za benzo za kasę starych.
  • 183 / 10 / 0
Znam te badania. Według nich ketamina również nie angażuje receptorów opioidowych. Wikipedia podaje co innego, powołując się na ten tekst:
Spoiler:
Twórca MXE podobno napisał kiedyś coś takiego:
Spoiler:
A jak wiadomo, MXE również zawiera grupę 3-MeO przy pierścieniu fenylu. Czy rzeczywiście ma to jakiś wpływ?

A co powiesz na ten temat?
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22819129

Abstrahując, moje pierwsze pytanie dotyczyło różnicy pomiędzy psychofarmakologicznym działaniem stereoizomerów MXE. Ktoś może na nie odpowiedzieć?
"Nie rozpamiętuj, nie myśl, nie zastanawiaj się, nie medytuj, nie analizuj, pozostaw umysł w naturalnym stanie"
  • 1987 / 108 / 0
@dantetrip - u mnie źrenice się zmniejszały przy podawaniu MXE w odpowiedniej dawce jakąkolwiek drogą, chociaż nigdy nie zmniejszały się aż tak jak na zdjęciach opiatowców.

@Osogun - ketamina wg wiki ma bardzo słabe działanie na receptory opio. Być może w ogóle nie ma albo w tym badaniu po prostu nie uwzględnili tak niskiego wplywu na granicy błędu.

Twórca MXE akurat zapodał swoje przypuszczenia no i jak badania pokazują - nie miał racji. Zarówno 3-MeO-PCP jak i MXE nie oddziaływują na receptory opio. Na opio działa 3-HO-PCP i jest duże prawdopodobieństwo, że będzie działać również 3-HO-2`-Oxo-PCE (nazwijmy tą substancję hydroksetaminą), która jest też jednym z metabolitów MXE.

Jeśli chodzi o artykuł z pubmedu który podesłałeś to nie mam dostępu do pełnej wersji. Są tam jakieś badania czy wywnioskowali sobie na podstawie aktywności podobnych substancji i raportów na forach?

Tyle z teorii, w praktyce wszystkie objawy się zgadzają - antagonizm NMDA i działanie SRI. Gdyby MXE waliło w opio to po pierwsze miałbym po niej bardzo krzywe jazdy. Pamiętam przygodę z 3-HO-PCP, które działa na opio - na peaku myślałem, że umrę. Po drugie po półrocznym ciągu po 0.5-1g dziennie nie miałbym opcji żeby nie zaliczyć skręta, a dzięki endorfinom doskonale wiem jak się skręt objawia.
Uwaga! Użytkownik scr nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 183 / 10 / 0
@scr
Niestety również nie mam dostępu do pełnego artykułu. Może był to tylko skrót myślowy a chodziło właśnie o ten metabolit, który nazwałeś hydroksetaminą.

Ponawiam pytanie o stereoizomery metoxetaminy.
"Nie rozpamiętuj, nie myśl, nie zastanawiaj się, nie medytuj, nie analizuj, pozostaw umysł w naturalnym stanie"
  • 1987 / 108 / 0
Co do izomerów to nigdy nie były dostępne czyste (S-)MXE i (R-)MXE, więc można jedynie siać domysły. Najlepiej zsyntetyzuj i sprawdź (i podziel się ;))
  • 183 / 10 / 0
Chciałbym to potrafić :D
  • 319 / 8 / 0
W razie udanej syntezy pisz PW, przyjmę każdą ilość hahaha %-D
Przypomnij sobie krzywdy, nie daruj nikomu, nigdy.
Volenti non fit iniuria.
Kontakt tylko mailowy; r1ven@protonmail.com
  • 574 / 10 / 0
Skonczyla mi sie metoksetamina a raczej rozsypala na dywan no a czasem do pracy sie nadawala dala takiego fajnego kopa, wszystko mnie walilo, gadalem sobie do kazdego, apetyt mialem spory, pic tez standardowo sie chcialo a pytanie brzmi co teraz?

MXM MXP choć troche bedzie dzialac podobnie? Co w ogole jest podobnie legalne w tym momencie podobne do MXE? oprocz DXM.

ketamina moze?
ODPOWIEDZ
Newsy
Rytuały, narkotyki i przestępstwa seksualne. Są zarzuty dla fałszywego szamana

Mężczyzna z Gryfina (woj. zachodniopomorskie), Dariusz T. przedstawiał się jako uzdrowiciel, radiesteta, bioenergoterapeuta i praktyk kambo. Jego działalność, która miała pomagać osobom zmagającym się z traumami i depresją, okazała się jednak przykrywką dla niebezpiecznych praktyk i przestępstw. 62-latek oskarżony jest o przeprowadzanie "rytuałów" przy użyciu roślin psychoaktywnych i przestępstwa o charakterze seksualnym.

Niemcy po częściowej legalizacji: młodzież sięga rzadziej a dorośli korzystają bardziej świadomie

Nowe badania rządowe z Niemiec obalają jeden z głównych mitów przeciwników legalizacji marihuany – że dostępność konopi zwiększy używanie wśród młodzieży. „Drogenaffinitätsstudie 2025”, opublikowane przez Federalny Instytut Zdrowia Publicznego (BIÖG, dawniej BZgA), pokazuje, że po legalizacji użycie konopi wśród nastolatków… spadło.

Marihuana tematem w Sejmie. Przyszło kluczowe pismo z rządu

Przed wyborami w 2023 r., a nawet już po nich, politycy z obozu rządzącego wyjątkowo liberalnie wypowiadali się na temat marihuany. Powstał nawet Parlamentarny Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany z głośnymi nazwiskami w składzie. Coś się jednak zmieniło. Jak informuje "Rzeczpospolita", jednoznaczne stanowisko rządu zaskoczyło wielu polityków: nie ma mowy o żadnej liberalizacji. Argumentem mają być m.in. doświadczenia innych krajów.