Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 124 / 10 / 0
11 stycznia 2026flaner pisze:
Hej, przymierzam się do odstawiania paroksetyny, żeby wiosną i przez lato trochę odetchnąć od tego mułu. Ostatnim razem schodząc z paro trzymałem się schematu lekarza, tzn. zejście z 20mg na 10 mg, czyli pół tabletki przez 30 dni i odstawienie. Źle wspominam ten czas, do miesiąca potworne skutki odstawienia. Parę razy brałem wolne w pracy, bo nie mogłem normalnie funkcjonować.
Wiem, że w UK coraz częściej stosuje się leki w płynie (nie wiem, czy akurat paroksetyna też jest w takiej formie), aby zejść łagodniej z leku. W polskim necie znalazłem natomiast taki oto wpis psychiatry:
"Sprawdzonym przeze mnie sposobem jest odstawianie paroksetyny przez rozpuszczanie tabletki w 50 ml wody. Pozwala on bardzo precyzyjnie "dzielić" tabletkę na małe części ale zawsze tej samej ilości miligramów . Stosunkowo łatwo jest obniżyć dawkę o 50 % dlatego pierwszego dnia odstawiania paroksetyny rozpuszczamy połowę tabletki i odciągamy strzykawką 5 ml roztworu który wylewamy - resztę wypijamy. Tak robimy przez dwa dni. Po 3 dniach odciągamy więcej bo 10 ml które wylewamy -resztę wypijamy. Znów kolejny raz przez dwa dni robimy w ten sposób. Po 9 dniach wylewamy 15 ml , po 12 dniach 20 ml , po 15 dniach 20 ml , po 18 dniach 25 ml. Dopiero po 18 dniach przyjmujemy tylko ćwiartkę tabletki (50-25 ml=25). Tempo odstawiania można oczywiście przyspieszyć poprzez skracanie odstępów pomiędzy dniami gdy wylewamy więcej roztworu (np.co 2 dni) lub zwolnić (co 4-5dni)."
Źródło: https://www.znanylekarz.pl/pytania-odpo ... nnie-a-zak

Co o tym myślicie?
Wez inny antydepresant "na zakładkę" Ja tak zrobiłem z Brintellixem- z 60mg paro zjezdzałem, po 2 tyg jestem na 20mg i Brintellix 10mg. Do tego neuroleptyk na dzień fluanoxol 2mg, tisercin na noc i żadnych skutków ubocznych :) polecam ten sposób
ODPOWIEDZ
HyperTuba dodaj film
Newsy
CBŚP zlikwidowało nielegalne laboratorium narkotyków. Zabezpieczono ponad pół tony klofedronu

Skuteczne działania funkcjonariuszy Centralnego Biura Śledczego Policji doprowadziły do ujawnienia nielegalnej fabryki syntetycznych narkotyków na Dolnym Śląsku. Zatrzymano jedną osobę i zabezpieczono znaczne ilości wyjątkowo niebezpiecznej substancji.

Wolne Konopie pukają do drzwi Prezydenta. Czy wykaże się większą odwagą niż Donald Tusk?

Walka o depenalizację posiadania marihuany wchodzi na najwyższy szczebel państwowy. Podczas gdy rząd Donalda Tuska konsekwentnie blokuje jakiekolwiek zmiany w polityce narkotykowej, zwracamy się bezpośrednio do Głowy Państwa. Czy prezydent Karol Nawrocki stanie po stronie wolności obywatelskich i zdrowego rozsądku?

Leki z Poznania jechały do Ukrainy. Tam produkowano z nich narkotyki

26 stycznia 2026 roku do Sądu Okręgowego w Poznaniu trafił akt oskarżenia przeciwko siedmiu osobom podejrzanym o udział w zorganizowanej grupie przestępczej działającej na terenie Polski i Ukrainy. Sprawę opisała Prokuratura Okręgowa w Poznaniu.