Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 832 / 199 / 0
@Szelest1

Często nic nie dają, prędzej dostaniesz zmulacz (co jest akurat dobre) niż aktywizator. Zamulacz że jakieś benzo, a raczej częściej jakieś zetki.

Najpierw na paro wejdź. Sprawdź czy Cię zamula potem będziesz myślał. Jak nie masz jakiś głębokich problemów to 20mg Cię wyprowadzi.
Co do aktywizatorów. Zacznijmy od tego że nic mocnego nie dostaniesz. W najlepszym wypadku bupropion, ale to też jak lekarz lubi ryzykować. O metylofenidacie, lisdeksamfetaminie zapomnij. Będziesz dostawał albo sulpiryd czy trittico i neuroleptyki żebyś się odpierdolił. W ostateczności zmiana na wenle lub duło.

SPRÓBUJ, a nie się przejmujesz na zapas. Pamiętaj też że im więcej leków tym więcej skutków ubocznych.
  • 433 / 167 / 0
@DobryWujas gdzie wady połączenia paroksetyny z bupropionem? xD brałam taki miks 2 lata. Powiem więcej, brałam równocześnie paroksetynę, sertralinę i trazodon i tak, to wszystko przepisał jeden lekarz.
  • 3237 / 551 / 0
Wada jest taka że jak ktoś ma głęboko zakorzenione zaburzenia lękowe to będzie osłabiać działanie paroksetyny, albo mówiąc bardziej zasadnie zwiększać poziom lęku.

Ja wróciłem do tego leku i zamulka jest męcząca, nie ma lęku przynajmniej ale o aktywizacji można pomarzyć, rzuciłbym to w pizdu i wrócił do benzo ale to ryzykowne.
https://youtu.be/XJPAk9ctb-Q

"Mówiłem nigdy więcej, a czas mi przyniósł plaster
Zagoiło się nieźle skoro goiło z otwartej
Zasypiam w pół do pierwszej, zasypiam w pół do czwartej
Albo znów kurwa nie śpię przez co jeszcze nim zasnę..."
  • 433 / 167 / 0
@pomasujplecki bupropion nie u każdego nasila lęki. Ja brałam 300mg bupropionu z 40mg paroksetyny i sam bupropion nie nasilał lęków ani trochę - paroksetyna wszystko skutecznie tłumiła. Tu raczej trzeba wypróbować na sobie, bo znam osoby u których tak jak u mnie, nie nasilał lęków, a znam takie u których rzeczywiście nasilił.
  • 3237 / 551 / 0
No właśnie czyli jest ryzyko pogorszenia leczenia, trochę loteria.
Ale ogólnie zazdro że Ci nie zwiększył lęku, pewnie jesteś bardzo aktywna. Czy bubroprion się z czasem nie wypalił?

• 189 / 68 / 0
11 lutego 2025ladyinnaightmares pisze:
@DobryWujas gdzie wady połączenia paroksetyny z bupropionem? xD brałam taki miks 2 lata. Powiem więcej, brałam równocześnie paroksetynę, sertralinę i trazodon i tak, to wszystko przepisał jeden lekarz.
Nie wiem czy można traktować to jako wadę, ale między paroksetyną a bupropionem zachodzą interakcje metaboliczne - silna inhibicja CYP2B6 przez paro prowadzi do wzrostu stężenia bupropionu względem metabolitów, a inhibicja CYP2D6 przez bupropion podbija stężenie paroksetyny. Paro też silnie hamuje ten enzym, stąd jej nieliniowa farmakokinetyka i duże problemy z odstawieniem - mniej paro = mniejsza autoinhibicja = jeszcze szybszy spadek stężenia.

Swoją drogą to by też mogło tłumaczyć brak lęków po bupropionie, bo on sam silniej hamuje DAT niż NET, zaś jego metabolity to praktycznie sama noradrenalina. W takim przypadku działanie bupropionu na neurotransmitery jest bardziej zrównoważone, bo normalnie po podaniu doustnym tylko niewielka część substancji zostaje we krwi, reszta w wyniku efektu pierwszego przejścia przez wątrobę jest od razu metabolizowana, głównie do hydroksybupropionu.
  • 433 / 167 / 0
@halowpierdol mój lekarz z pozoru dziwne i wykluczające się połączenia stosuje bardzo często u mnie właśnie na zasadzie, że leki mają wzajemnie wzmacniać swoje działanie. Problemów z odstawieniem paro nie miałam żadnych. Wręcz przeszłam je całkowicie bezboleśnie.

@pomasujplecki w psychiatrii stosowanie wielu leków to loteria można powiedzieć. Jeśli chodzi o wypalenie bupropionu to nie, do końca działał tak samo.
  • 44 / 3 / 0
@ladyinnaightmares Przy schodzeniu z paroksetyny jaką najmniejszą dawkę brałaś? 10mg?
  • 3237 / 551 / 0
12 lutego 2025ladyinnaightmares pisze:
@pomasujplecki w psychiatrii stosowanie wielu leków to loteria można powiedzieć. Jeśli chodzi o wypalenie bupropionu to nie, do końca działał tak samo.
Opowiedz o swojej historii leczenia.
Jak nie chcesz na forum to może być pw

• 433 / 167 / 0
@WyjscieAwaryjne3 najpierw z 40mg zeszłam do 20mg i została dołączona sertralina 50mg i po około 2 miesiącach brania paroksetyny + sertraliny razem, odstawiłam 20mg paro z dnia na dzień, bez żadnego ucianania dawek. Zaznaczam, że paroksetyna była odstawiana na moją prośbę, bo po prostu już nie potrzebowałam leku o tak silnym działaniu p/lękowym i sama zaproponowałam w zamian sertralinę. O sposobie przejścia już decydował lekarz, ale wybór leku był moją decyzją.

@pomasujplecki ale całą czy co spowodowało włączenie paroksetyny i bupropionu? Jak całą to trochę zajmie bo ja się na poważnie leczę od prawie 10 lat
ODPOWIEDZ
Newsy
Milion dawek heroiny w jednym bagażu na lotnisku w Lizbonie. "Niezwykle starannie ukryte"

Milion indywidualnych dawek heroiny zarekwirowali funkcjonariusze portugalskiej policji w porcie lotniczym im. Humberto Delgado w Lizbonie. Narkotyki znaleziono w bagażu jednej z pasażerek.

Betel jest używany od co najmniej 4000 lat

Betel to po kofeinie, alkoholu i nikotynie najbardziej popularna używka na świecie. Jest używany od dawna i głęboko zakorzeniony w kulturze Azji. Chociaż żucie betelu wiąże się z zabarwieniem zębów, brak takie zabarwienia nie oznacza, że człowiek betelu nie żuł. Dlatego też stwierdzenie jego użycia w przeszłości wymaga specjalistycznych badań. Taki, jakich podjęli się naukowcy z Tajlandii, Australii i USA.

Zatrzymano oficera żandarmerii który kierował gangiem handlującym heroiną!

Policja w Portugalii zarekwirowała 1,5 tony kokainy od międzynarodowej grupy przestępczej, którą kierował kapitan żandarmerii z Porto.