22 października 2019OdwiertKorzenny pisze: Nie.
Wystarczy zajrzeć na Wikipedię.
Co do przemiany.
To chyba tak leciało: tryptofan>l-tryptofan>5htp>serotonina
Reszta idzie w niacyne a ta jest pozytywnym alliosterycznym modulatorem GABA.
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
Czyli lepiej w takim razie celować w 5-HTP czy Tryptofan?
W sumie głównie zależałoby mi na obniżeniu ogólnego poziomu stresu, ewentualnie może lekka motywacja/pewność siebie (?)
Cieszyłoby mnie w dużym stopniu wyciszenie aktywności ośrodkowego układu nerwowego, mam przykrą oraz dużą tendencje do objawów somatycznych (Skoki ciśnienia i pulsu, uderzenia gorąca, pocenie się)
Tak zwany Wielozakonnik
Z tytułem Zakonnego Doktorka
Tryptofan ma bogatsze działanie (*uruchamia m.in szlak kinureninowy), bo 5htp to tylko serotonina.
Nie ma jednak tak, że to tylko pozytywy.
Jak stosujesz tryptofan to odradzam duże ilości soli i alkoholu
Niacyna jest problematyczna.
Tzn ciezko organizm ma ją usunąć.
I jak jeszcze z niacyna z pożywienia poradzi sobie bdb tak z np 1gr z suplementu może być problem.
Stosowanie zbyt dużych ilosci może skutkować podagra czyli tzw dną moczanowa.
* https://biotechnologia.pl/biotechnologi ... wowy,16703
** tryptofan-i-jego-metabolizm-t67161.html
Skoro niacyna w nadmiarze jest taka zła, to robiłem coś złego biorąc 1-1.5 g l-tryptofanu codziennie przez pół roku? Właśnie mi się kończy i się zastanawiałem nad dokupieniem. Skoro unikać soli, to co z sokami pomidorowymi z marketu? Jest tam niby sól, ale też potas z pomidorów, co razem z sodem działają na siebie antagonistycznie. Czy łącząc codziennie z intraktem z dziurawca nie robię nic złego?
Jeszcze co do tego alkoholu, to czy l-tryptofan może przyczyniać się do tego, że już po 2 piwach jestem pijany? Alkomat online pokazuje całkowicie inne stężenie, niż to jakie odczuwam.
Generalnie tryptofan "działa" w takich dawkach góra kilka dni.
Jest opcja kombinatoryka tzn mixy z np biloba, cynkiem czy katechinami które ograniczają ilość GABA- czy sero.
Zbyt długi czas działania danej substancji prowadzi do zmian regulacyjnych - zazwyczaj w dół.
24 października 2019Odmozdzony123 pisze: Jest tam niby sól, ale też potas z pomidorów, co razem z sodem działają na siebie antagonistycznie.
Bez potasu chujowo działa sód i odwrotnie jest tak samo.
24 października 2019Odmozdzony123 pisze: Jeszcze co do tego alkoholu, to czy l-tryptofan może przyczyniać się do tego, że już po 2 piwach jestem pijany?
Co do niacyna/tryptofanu
Skutkiem ubocznym dużych dawek niacyny może być hiperurykemia, a przez to pogarszająca się dna moczanowa[21].
Capuzzi DM, Morgan JM, Brusco OA, Intenzo CM. Niacin dosing: relationship to benefits and adverse effects. „Curr Atheroscler Rep”. 2 (1), s. 64–71, 2000. DOI: 10.1007/s11883-000-0096-y. PMID: 11122726.
Nigdzie tylko nie pisze jakie są wysokie dawki/? Generalnie jednak wg mnie warto dmuchać na zimne.
Powodem problemów zapewne może być też odwodnienie a co za tym idzie problem z usuwaniem kwasu moczowego.
Nie ma też co siać paniki.
Na codzień zjadsmy tryptofan a na dne cierpi tylko odsetek ludzi.
Warto jednak uważać.
Druga sprawa jest taka, że często mam randomowe napady lęku (siedzę sobie na luzie i nagle czuję, że spłyca mi się oddech, pocą mi się ręce, robi mi się gorąco, zaczynam się wiercić a w głowie rycie tym że się ryje nie wiadomo czym) - są na to ogólnodostępne specyfiki czy trzeba się wybrać do specjalisty?
Posiąść wszelką wiedzę leży w zasięgu możliwości człowieka ~ Leonardo da Vinci
Szukaj mnie na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
25 października 2019blackgoku pisze: Może to kwestia różnicy między szkołą a studiami??
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Jeden na dziesięciu trzydziestolatków pracuje pod wpływem. Naukowcy biją na alarm
Narkotykowy krajobraz Europy. Nowy trendy na czarnym rynku
Złagodzony wyrok za przemyt narkotyków. „To od pana zależy, czy skorzysta z tej szansy”
Półtora roku więzienia za przemyt trzech kilogramów narkotyków z Holandii do Polski. W kwietniu tego roku w mieszkaniu Tomasza M. z Lęborka znaleziono duże ilości różnego rodzaju środków odurzających. Sąd Okręgowy w Słupsku zdecydował się na złagodzenie kary dla 37-latka.
Kartele przemycają narkotyki na statkach z chorym i martwym bydłem
Kartele narkotykowe wykorzystują statki wypełnione chorym i padłym bydłem do przemytu ogromnych ilości kokainy trafiającej ostatecznie do Europy – informuje „The Telegraph”, powołując się na źródła wywiadowcze.
Fatalna pomyłka - myślał, że to klienci i wręczył narkotyki nieumundurowanym policjantom
Policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie zatrzymali mężczyznę, który podczas kontroli klatki schodowej… sam podał funkcjonariuszowi woreczek z suszem roślinnym. Interwencja doprowadziła do zabezpieczenia większej ilości narkotyków.