Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 14 / 1 / 0
Zależy jaka marihuana. Ta medyczna czyli zawierająca wiecej CBD niz THC z tego co tu oglądam na Youtube jest juz przypisywana na schizofrenie. Akurat filmik gościa z Californi który odsawia prochy i przechodzi na marihuane leczniczą. Na przykład odmiana "cbd therapy" https://cbdcrew.org/varieties/cbd-therapy/ zawiera 20:1 cbd:THC.
Z tego co tu widze to jak masz nawet stosunek 1:1 to i tak zioło nie bedzie działać psychotycznie bo zawartośc CBD neutralizuje psychoaktywne działanie THC.
  • 14 / 1 / 0
THC---> Działanie psychotyczne---------> może być przyczyną psychozy, schizofrenii
CBD---> Działanie antypsychotyczne ---> leczenie psychozy ,schizofrenii.
  • 834 / 18 / 0
@up rzeczywiscie, masz racje
eh tez bym kupil cbd zamiast amisulpirydu zeby sie leczyc ale widze ze cbd obecnie drozszy jest chyba (?)
Treść postu autora to jakieś pierdolenie - tak w skrócie dla tych, którym nie chce się czytać heh
  • 14 / 1 / 0
No niestety jest drogo. Każdy tez potrzebuje innej dawki. Dobierana jest indywidualnie. Jak za mała to nic nie czujesz, jak za duża to idziesz spać :) . Organizm też wyrabia tolerancje ale czytałem ze krótka przerwa i znowu działa dobrze.
Na przykład wg tej strony https://cbdoilreview.org/cbd-cannabidiol/cbd-dosage/
To treat schizophrenia: 40-1,280 mg CBD by mouth daily for up to four weeks.
Powiedzmy że chciałbyś brać 100mg dziennie . Najtaniej butleka 500mg cbd =125zł , czyli na dzien wyszło by ci około 25zł.
A jakie dawki amisulpridu bierzesz?
  • 834 / 18 / 0
@up biore 100mg amisulpirydu na dobe w ramach "leczenia" schizotypowego zaburzenia
Treść postu autora to jakieś pierdolenie - tak w skrócie dla tych, którym nie chce się czytać heh
  • 99 / 5 / 0
10 grudnia 2016uhuru pisze:

5 lat temu - f19.2+f31.9+f60.9
4 lata temu - f61
3 lata temu - zespol lęku uogulnionego+uzaleznienie
3 miesiace temu - full zdrowy prowadzi wędrowniczy tryb zycia,bimba z sadem(skierowanie na zK)

nie dostalem nigdy papierowej schizofremi, glosów nie slysze
No właśnie... Tyle na temat diagnoz. Ja na początku pobytu w szpitalu psych. miałam zdiagnozowane ostre zab. psychotyczne (F23.1). Potem po rozmowie z biegłym zab. adaptacyjne związane ze stresem, osobowość nieprawidłową i uzależnienie od benzo, a na wypisie osobowość lękliwą (unikającą, F60.6) i zaburzenia psychiczne i zaburzenia zachowania spowodowane naprzemiennym przyjmowaniem środków wyżej wymienionych (F10-F18) i innych środków psychoaktywnych (F19.2). Tyle jednostek chorobowych w ciągu 2-tygodni.

Kilka lat temu jak zaczęłam się leczyć to zdiagnozowali zaburzenia depresyjno-lękowe z elementami fobii społecznej (2010 r.), potem wykluczono fobię i z kolei postawili rozpoznanie zaburzeń osobowości mieszanych, w czasie terapii nagle dowiedziałam się, że mam bordera... Co potem zresztą podważali na detoksie i w szpitalu. Kosmos. Ilu lekarzy, tyle diagnoz.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Dentysta od razu pozna, czy paliłeś marihuanę. Kilka ważnych szczegółów

Coraz więcej pacjentów siada na fotelu "po skręcie", licząc na mniejszy stres. Tymczasem stomatolodzy i badacze alarmują: regularne używanie marihuany może odbić się na zębach i dziąsłach, a przed zabiegami potrafi skomplikować działanie znieczulenia. Na liście konsekwencji pojawiają się nie tylko ubytki i utrata zębów, ale też sygnały związane z nowotworami jamy ustnej.

Był tak pochłonięty segregacją narkotyków, że nie zauważył policjantów

Stołeczni policjanci zatrzymali dwóch mężczyzn, przy których znaleźli znaczne ilości narkotyków. Były to: heroina, kokaina, mefedron, amfetamina oraz marihuana.

Spotkanie z Ministerstwem Sprawiedliwości: realna szansa na depenalizację?

14 stycznia 2026 r. przedstawiciele Wolnych Konopi spotkali się z najbliższymi współpracownikami Ministra Sprawiedliwości Waldemara Żurka, by porozmawiać o pilnej potrzebie depenalizacji posiadania niewielkich ilości marihuany. Spotkanie trwało aż godzinę i dwadzieścia minut – co, jak na taką rangę rozmów, jest wyjątkowo długim i jak się okazało konstruktywnym czasem. Ustalono, że kanał komunikacji z ministerstwem zostaje otwarty i będzie kontynuowany w celu dalszych prac.