Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 39 / / 0
Na północ od Rzeszowa 12 w kilka minut, w cienistym, zamszonym kącie łąki w lesie. Poza tym na "otwartych" łąkach S U S Z A jeszcze trwa. : )

Pozdrawiam
  • 11 / / 0
U nas w świętokrzyskim od soboty mówią deszcze także końcem września można się spodziewać grzybusiów ;D
W weekend przejdę się po łąkach i zobaczę co w trawie piszczy tak dla sportu.
Jakoś tydzień temu byłem na spacerze z psem i znalazłem kilka, ale nie magicznych :(
3majcie się grzyby :D
  • 51 / 8 / 0
3 dni temu znalazlem 4 mautkie lysiczki w kepie, od tego czasu podlalem je trzykrotnie 5 l wody za kazym razem. Jest susza, ale do msc mam niecaly kilometr więc dla sportu chodze podlewać a dziś w kępce było ich juz kilkanaście i podrosły, może za 3-4di podlewania rozrosnie sie na tripka bo tak to by uschly, nic nie pada teraz... północ Polski. Ja teraz pomoge im, a one ptem mi :D haha. A na przestrzeni niecalych 10 lat to miejscowki sie totalnie wytasowaly, grzyby migrują, znikaja i sie pojawiają w poszczegolne sezony.
  • 4024 / 375 / 953
Ciekawa praktyka z tym podlewaniem. :-)

A z migracjami potwierdzam, skubańce chodzom dzie chcom.
Mądraś/mądryś? Weź coś upichć! - Kuchnia [H]yperreala
Z głębokości uzależnienia swego wołający lub wołającym być chcący pomocnym? - Hyperreal [H]elp
  • 61 / 2 / 0
W zachodniej części polski na łąkach panuje straszna susza. Przynajmniej na moich rewirach obserwuje to zjawisko. Na razie nie ma co liczyć na grzyby. Mimo to zaraz wsiadam na rower by poobserwować okoliczne łąki.
  • 4 / 1 / 0
dziwne bo powinien byc teraz sezon chyba, jeszcze jest troche za sucho ale faktem jest ze nie ma zadnych innych grzybow, nawet jadalnych. mowie o zachodzie polski
  • 4024 / 375 / 953
Zainspirowany ostatnimi postami w temacie i na przekór uprawianemu wcześniej przez niektórych czarnowidztwu zdecydowałem się przeprowadzić dziś szybki zwiad na łące. Okazało się, że w moich stronach (mazowieckie) łączki wyglądają całkiem nieźle, nawet te odsłonięte sprawiają wrażenie, jakby były nawilgocone całkiem słusznie, choć żadnych owocników nie uświadczyłem, natomiast na łączce osłoniętej ścianą lasu...
Mądraś/mądryś? Weź coś upichć! - Kuchnia [H]yperreala
Z głębokości uzależnienia swego wołający lub wołającym być chcący pomocnym? - Hyperreal [H]elp
  • 6 / / 0
O, też jestem z mazowieckiego a dokładnie powiat Warszawsko-Zachodnii. ;) Chyba na dniach będę musiał wybrać się na miejscówke.
  • 11 / 1 / 0
U mnie ja na razie nic, nie ma żadnych grzybów, a co dopiero łysych, sprawdziłem dwie swoje łąki (z których rok temu zbierałem od 60 do 600 okazów, przeważnie liczba była trzycyfrowa) i nie ma, ale, heh, jak kucnąłem żeby szczegółowiej zajrzeć w trawę to mnie cofnęło od woni z ziemi jak podczas konsumowania suszu.Hmmm.... czyżby?
:P

Takie pytanie(bo ktoś tu poruszył temat migracji)rok temu na łące były bele siana ułożone w podłużną piramidę i w jej cieniu rosło ich fhuj , teraz tej piramidy nie ma, został tylko prostokątny ślad jak po wypaleniu ogniem, czy możliwe że się wyprowadziły?
  • 149 / 18 / 0
Powoli coś rusza. Na zacienionym skraju łąki idzie znaleźć rosnące pojedynczo sztuki. Na otwartych i niezacienionych polanach nadal pustynia.

@up
Myślę, że cień ma bardzo duże znaczenie bo pozwala na utrzymanie niższej temperatury i większej wilgotności. Obawiam się, że pozostaje poszukać nowej miejscówki .
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Konopie w leczeniu demencji. Naukowcy wskazują dwa związki

Doustna kombinacja oczyszczonego THC i CBD istotnie zmniejsza pobudzenie u seniorów z zaawansowaną demencją – wynika z badania LiBBY zaprezentowanego na konferencji Alzheimer’s Association International Conference w Londynie.

Coraz więcej Francuzów sięga po kokainę. Mafia silniejsza niż państwo?

Kokaina przestała być we Francji narkotykiem elit. Sięga po nią już około półtora miliona osób, a handel białym proszkiem stał się biznesem wartym nawet siedem miliardów euro rocznie. W siłę rosną mafie, Marsylia zmaga się z kolejną falą gangsterskich porachunków, a eksperci alarmują, że kraj mierzy się z kryzysem zdrowia publicznego.

Medyczna marihuana a autyzm — 18 miesięcy obserwacji 130 pacjentów

Brytyjscy badacze prześledzili losy 130 dorosłych osób w spektrum autyzmu leczonych produktami z konopi przez półtora roku. To najdłuższa obserwacja tego typu na świecie. Poprawa w zakresie lęku, snu i jakości życia była wyraźna po miesiącu — i systematycznie topniała przez kolejne siedemnaście. W tym samym czasie mediana dawki THC wzrosła z 20 do 192 mg dziennie.