Luźne dyskusje na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
ODPOWIEDZ
  • 40 / / 0
Wiara włączcie myślenie!

Ustawa nie weszła w życie, nadal trwa vacatio legis!

Ustawodawca wyznacza organ, który przedsiębiorcy może przedstawić zarzut wprowadzenia do obiegu środka zastępczego, nałożyć karę i skonfiskować towar do badań, zakazując jego sprzedaży (zakaz dotyczy marki, np. gdy zarzut zostanie przedstawiony na towar o nazwie 'joker' ze sklepu X, nie dotyczy to towaru 'joker' ze sklepu Y pod warunkiem, że nie jest to ten sam towar, a także nie dotyczy towaru 'niejoker' ze sklepu X. Oczywiście jednorazowo mogą zostać zakazane wszystkie produkty w danym shopie) do max 18 miesięcy, w czasie których kolejne substancje mogłyby być dopisane do listy środków zakazanych, jeżeli tak się nie stanie po zakończeniu badań, towar może wrócić do obrotu. Jeżeli chodzi o RC, ich działalność jest całkowicie legalna i jest możliwe, że nowelizacja nie dosięgnie ich swoimi mackami. Oczywiście kolejne substancje mogą być delegalizowane, jednakże wydaje mi się, że przez przynajmniej rok nie powinny występować radykalne zmiany. Niestety rozwój sytuacji RC jest bardzo mocno uzależniony od działalności duposraczy, jeżeli oni to dobrze rozegrają RC się uchowa.

Jeżeli duposracze powrócą do stacjonarek jako suplementacja diety obchodząc tym samym ustawę o przeciwdziałaniu narkomanii, rząd powróci pewnie do polityki zakazywania kolejnych substancji, jednak to także jest daleki scenariusz, a wybory parlamentarne już niedługo ;). Aktualna akcja zakończy się obwieszczeniem wielkiego sukcesu zlikwidowania stacjonarek i 'Problemu Dopalaczy', skargą ustawy do Trybunału Konstytucyjnego oraz sprawami o odszkodowania przedsiębiorstw bezprawnie pozamykanych na początku października. Co dalej, to pokaże czas.

żadna nowa substancja jak na razie nie trafia pod zakaz!
  • 3362 / 349 / 0
kurwa, nie chcialo mi sie czytac dokladnie, wiec przeczytalem po lebkach. czyli rc sie uchowuje? :jupikurwa:

poza tym, myslisz ze to wyborow parlamentarnych da rade sie dostac jakas partia ktora moglaby zalegalizowac chociazby glupia (bez obrazy, nie chce obrazic w tym sensie) marijuane? z tgo co mi wiadomo to tylko wip jest za legalizacja, ale oni nie maja szans. sld (LSD %-D) chyba tez nie jest za legalizacja. po i pis to juz nawet nei wspominam.
psl nie da rady sie zalapac chyba do progu.
  • 40 / / 0
RC się uchowuje dopóki się do nich nie przypierdolą w skrócie. Jeżeli w tym czasie znajdą ustawę, pod którą będą mogli podlegać, to zupełnie się uniezależnią i będą działać normalnie. Jeżeli nie będzie o nich głośno, to w zaciszu neta będą sobie egzystować, a nawet jeżeli coś się z nimi stanie, to jak pozostałe duposracze, zapewne przeniosą się do słowacji... jak na razie jest git, chociaż gdy ustawa w życię wejdzie zapewne na jakiś czas zawieszą działalność.

Na legalizację bym nie liczył, patrząc na aktualną politykę, żadne ustępstwa nie są realne. Dialog społeczny zapewne rozpocznie się, gdy rząd będzie musiał wypłacać odszkodowania, ale do tego też jeszcze trochę czasu.
  • 3248 / 3 / 0
@FajnieJest, Korwin coś tam gadał o legalizacjach i on jako jedyny się wypowiada "otwarcie" o legalizacji, a nie mydli oczów jak Tusk, czy zasrany poeta - Komorowski. Jednak ja swój głos oddaję na SLD i niech mnie piorun walnie, jak to będzie zła decyzja (w każdym razie gorsza od PiSu i PO nie będzie), jedyne czego jestem pewien to tego, że gdyby lewusy nadal rządziły, nie było by takich akcji, jak te wspaniałe gry aktorskie wielkiego T, naczelnego złodziei.
Ostatnio zmieniony 14 listopada 2010 przez Crytek, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik Crytek nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3362 / 349 / 0
obys wiedzial. chociaz sld to spuscizna pzpr, to wierze ze byl by jakitaki spokoj w polsce.
i wkurwia mnie ten tusk i komor i z reszta cale po. maja sie za liberalow, a zachowuja jak dzieci piaskownicy.

a korwin nie ma szans. poglady moze i ma dobre, ale jesli chcemy kogos reprezntacyjnego dla polski, to nie mozemy przeciez wybrac jakajacego sie pajaca w muszce. cale wip / upr = full of win, korwin-mikke = hell no!
  • 4024 / 371 / 951
chemicalSINKman pisze:
Jeżeli chodzi o RC, ich działalność jest całkowicie legalna i jest możliwe, że nowelizacja nie dosięgnie ich swoimi mackami.
Nie bardzo rozumiem dlaczego, wyjaśnij proszę? RC jak dla mnie idealnie wpasowują się w zawartą w nowelizacji definicję środka zastępczego, zaś
Kto wytwarza lub wprowadza do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej środek zastępczy, podlega karze pieniężnej w wysokości od 20 000 zł do 1 000 000 zł
  • 3362 / 349 / 0
owszem, ale to jest tak, ze te produkty sa wylacznie do celow laboratoryjnych. nikt nie pisze o celach kolekcjonerskich. poza tym, nazwa mowi 'chemicals' a nie 'drugs'.
  • 4024 / 371 / 951
Ale przecież ta ustawa mówi właśnie o tym, że nieważne do jakich celów i co pisze. Jeśli coś może być użyte w zastępstwie środka psychotropowego, to podpada.
  • 2129 / 29 / 0
No ale jak firma będzie działać poza granicami to nie poniesie konsekwencji finansowych ?
Słowem, wszystko raczej będzie w internecie ( na zagranicznych stronach). Nie wiem, czy ktoś będzie ryzykował otwieranie stacjonarek.
btw, coś przycichło z tymi dopalaczami. Nic nie słychać o ewentualnym odwecie/ pozwach sądowych.
  • 3362 / 349 / 0
bo media szukaja sensacji, a to juz nie jest sensacyjne.

czyli ma sie rozumiec ze eter, aceton i inne tego typu srodki zaliczaja sie do tego? ucznmy takze kofeine i teine nielegelna!
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Ekspertka: nikotyna ma większy potencjał uzależnieniowy niż heroina

Nikotyna ma bardzo duży potencjał uzależnieniowy, jest on nawet większy niż w przypadku heroiny - powiedziała PAP prof. Dominika Dudek, psychiatra. Dodała, że jej używanie ma niekorzystne skutki zdrowotne. Wskazała też, że nikotyna działa silnie na układ nagrody powodując wydzielanie się dopaminy.

Marihuana tylko na receptę. Tajlandia zmienia politykę dotyczącą "miękkich" narkotyków

Marihuana w Tajlandii jest dostępna już tylko na receptę; w życie wszedł dekret zmieniający wprowadzone trzy lata wcześniej liberalne zasady sprzedaży specyfiku - podała w piątek agencja AP, przypominając, że Tajlandia była pierwszym azjatyckim państwem, które zdekryminalizowało obrót marihuaną.

DNA w powietrzu. Wykrywają tak narkotyki i patogeny

Przełomowe badanie naukowców z Uniwersytetu Florydy wykazało, że środowiskowe DNA (eDNA) zasysane prosto z powietrza może dostarczyć szczegółowych informacji o otaczającym nas świecie. Od identyfikacji zagrożonych gatunków i śledzenia ludzkich patogenów, po wykrywanie alergenów i nielegalnych substancji.