Depakine w ulotce ma masę działań niepożądanych. U mnie nie wystąpiło chyba żadne (sorry, chyba 1 - bo wydaje mi się, że jednak odrobinę więcej włosów traciłam,). Jest to lek toksyczny dla wątroby, więc przy nadużywaniu alkoholu i dragów trzeba się liczyć, że razem to mieszanka zabójcza dla tego narządu.
Kubla Chan pisze:Lamotrygina jest jednym z lepszych normotymików, w sensownych dawkach (0,025-0,1g) prawie nie powoduje skutków ubocznych. Mi przy stosowaniu wyższych dawek często przeszkadzało podwójne widzenie.
Teraz biorę gabapentynę w dawce 100-200mg/d, do tego jak sobie przypomnę (będąc w 1,5r ciągu, lol) wezmę rolkę i jest naprawdę fajnie. Z tą gaba całkiem ciekawa kwestia w sumie ;> Nie polecam jej nagle odstawiać, bo mocno wzmacnia dwubiegunówkę, zarówno stany depresyjne jak i manii (a czasem wymieszane jedno z drugim - unikalne doświadczenie, ale jeden raz mi w zupełności starczy
Lamotrygina za to jest naprawdę dobrym lekiem i jak wiele osób tutaj mogę go polecić. A ponieważ mam CHAD biorę również lit i u mnie on zdziałał cuda.
NIE MIKSUJCIE Z NICZYM ALFY
U mnie została zaordynowana "podwójna stabilizacja" jak to określił sam lekarz, który zapisał mi stabilizatory. Mianowicie 200mg lamotryginy dobowo + 600mg kwasu walproinowego. Moja psychika tym razem rozchwiała się na maksa, rok temu miałem epizod psychozy maniakalnej, a teraz niedawno miałem zwykłą depresję popsychotyczną i popierdolenie afektu było za duże, żeby lamotrygina sama sobie z tym poradziła, wpadałem w kilkudniowe dołki. Teraz jest spoko, a emocjonalność została na takim poziomie, że mogę się zafascynować lub zatrwożyć, ale jest to zupełnie naturalne, a nie tak chwiejne jak wcześniej.
Edit: w związku z powyższym myślę o dawkowaniu raczej z dolnego przedziału zalecanego dawkowania i raczej niezbyt długo 2 tygodnie miesiąc max - myślę że dłużej nie będzie potrzeby.
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Psychoaktywny kameleon. Dlaczego marihuana to nie psychodelik?
Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem
Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.
Jest wyrok za sprzedawanie dopalaczy. "Brak pobłażania dla sprawców tego typu przestępstw"
Dwa lata więzienia za handel dopalaczami. Taki wyrok wydał lubelski sąd ws. Jakuba G. - właściciela sklepu, w którym sprzedawano „Cząstkę Boga”. Na 1,5 roku więzienia w zawieszeniu na 4 lata została natomiast skazana ekspedientka Patrycja M.
Nastolatki używające marihuany mają podwojone ryzyko poważnych zaburzeń psychicznych
Nastolatki używające marihuany mogą mieć w przyszłości aż dwukrotnie wyższe ryzyko rozwoju zaburzeń psychotycznych i choroby afektywnej dwubiegunowej - wynika z dużego badania opublikowanego w „JAMA Health Forum”.