Depakine w ulotce ma masę działań niepożądanych. U mnie nie wystąpiło chyba żadne (sorry, chyba 1 - bo wydaje mi się, że jednak odrobinę więcej włosów traciłam,). Jest to lek toksyczny dla wątroby, więc przy nadużywaniu alkoholu i dragów trzeba się liczyć, że razem to mieszanka zabójcza dla tego narządu.
Kubla Chan pisze:Lamotrygina jest jednym z lepszych normotymików, w sensownych dawkach (0,025-0,1g) prawie nie powoduje skutków ubocznych. Mi przy stosowaniu wyższych dawek często przeszkadzało podwójne widzenie.
Teraz biorę gabapentynę w dawce 100-200mg/d, do tego jak sobie przypomnę (będąc w 1,5r ciągu, lol) wezmę rolkę i jest naprawdę fajnie. Z tą gaba całkiem ciekawa kwestia w sumie ;> Nie polecam jej nagle odstawiać, bo mocno wzmacnia dwubiegunówkę, zarówno stany depresyjne jak i manii (a czasem wymieszane jedno z drugim - unikalne doświadczenie, ale jeden raz mi w zupełności starczy
Lamotrygina za to jest naprawdę dobrym lekiem i jak wiele osób tutaj mogę go polecić. A ponieważ mam CHAD biorę również lit i u mnie on zdziałał cuda.
NIE MIKSUJCIE Z NICZYM ALFY
U mnie została zaordynowana "podwójna stabilizacja" jak to określił sam lekarz, który zapisał mi stabilizatory. Mianowicie 200mg lamotryginy dobowo + 600mg kwasu walproinowego. Moja psychika tym razem rozchwiała się na maksa, rok temu miałem epizod psychozy maniakalnej, a teraz niedawno miałem zwykłą depresję popsychotyczną i popierdolenie afektu było za duże, żeby lamotrygina sama sobie z tym poradziła, wpadałem w kilkudniowe dołki. Teraz jest spoko, a emocjonalność została na takim poziomie, że mogę się zafascynować lub zatrwożyć, ale jest to zupełnie naturalne, a nie tak chwiejne jak wcześniej.
Edit: w związku z powyższym myślę o dawkowaniu raczej z dolnego przedziału zalecanego dawkowania i raczej niezbyt długo 2 tygodnie miesiąc max - myślę że dłużej nie będzie potrzeby.
Marihuana negatywnie wpływa na płodność kobiet? Nowe badania kanadyjskich naukowców
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
Logika Valium, a nie LSD: narkotyki, artyści, mieszczaństwo i codzienność do znieczulenia [WYWIAD]
Mikrobiom jelitowy wpływa na pociąg do alkoholu
Mikroorganizmy tworzące mikrobiom jelitowy mogą wpływać na spożycie alkoholu, manipulując układem nagrody w mózgu - informuje czasopismo „mBio”.
Wino z kokainą stało się przebojem. Papież pisał encykliki, sącząc Vin Mariani
Pod koniec XIX w. kokaina była uznawana za cudowny lek na wszystko. Była też składnikiem Vin Mariani, czyli ulubionego napoju papieża Leona XIII. Ojciec Święty tak je sobie upodobał, że wystąpił w jego reklamie, a twórcę receptury, Angelo Marianiego, odznaczył medalem. Nie był zresztą jedynym sławnym entuzjastą tego wina.
Dyrektorka szkoły w powiecie łańcuckim podejrzana o utrudnianie śledztwa ws. narkotyków
Dyrektorka szkoły podstawowej z powiatu łańcuckiego zatrzymana przez policję. Śledczy podejrzewają ją o działania utrudniające postępowanie dotyczące grupy przestępczej handlującej narkotykami.