Szałwia wieszcza (Salvia divinorum) - dyskusja o ekstrakcji, paleniu i uprawie
Więcej informacji: Salvia Divinorum w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 168 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Rob-D-Mistyk »
Hmm, albo jestem ignorantem albo się nie znam.. Dla mnie świetlówka albo świeci i jest ok. albo jest przepalona i nie świeci wogóle. Jeśli faktycznie, na oko, jest spora różnica w jasności między tymi świetlówkami to wybierz świecącą jaśniej a jeśli nie to weź tę z chłodniejszą barwą.
Wogóle to szałwia nie potrzebuje aż tak dużo światła jak np. konopie. Tak więc nie ma się co z tym za bardzo szczypać. Jeśli świetlówka jest słaba to zawsze możesz ją przybliżyć do rośliny i dać dookoła niej "ekran" np. z białej kartki, odbijający świato w stronę sadzonki.
Ostatnio zmieniony 14 listopada 2007 przez Rob-D-Mistyk, łącznie zmieniany 2 razy.
Uwaga! Użytkownik Rob-D-Mistyk nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 137 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: iwil »
Moj cool white sie wypala. Swietlowka albo moze sie spieprzyc momentalnie (elektryka w srodku) albo stopniowo przez wypalanie sie luminoforu. Objawia sie to jak pisalem ciemnymi spotami na swietlowce. Po prostu 2cm rurki przy tej plastikowej oprawie nie swieca sie :P Ale i tak proboje z nia
PiS
  • 48 / / 0
Nieprzeczytany post autor: zonik »
Myślicie, że takie coś można nazwac growboxem? :D Wszyscy tak zachwalają wzrost roślin, że tez spróbowałem. Świetlówka 8w, 6200K. Jest otwór w górnej części kartonu, aby było wentylowane. Co o tym sądzicie, powinienem zrobić jakieś poprawki? :)

[ external image ]
[ external image ]
  • 168 / / 0
Proponuje okleić wnętrze pudła jakimś białym papierem albo najlepiej folią aluminową.. no i kontrolować temperature jeśli nie masz wentylatora.
Ostatnio zmieniony 20 listopada 2007 przez Rob-D-Mistyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik Rob-D-Mistyk nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 375 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: obin »
Rob-D-Mistyk pisze:
Proponuje okleić wnętrze pudła jakimś białym papierem albo najlepiej folią aluminową.. no i kontrolować temperature jeśli nie masz wentylatora.
powinno byc "najlepiej pomalowac biala farba albo ewentualnie folia alu" :)
Uwaga! Użytkownik obin nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 48 / / 0
Nieprzeczytany post autor: zonik »
Właśnie nie wiem, czy obklejać. Latem moja roślina miała niedużo światła (północno-wschodni parapet) i pięknie wyrosła na ponad metr :P Czyli myśle, ze w growboxie małe też tyle nie potrzebują. A temperatury nie musze kontrolować :P Jak już wspomniałem jest otwór w górnej części kartonu, a i sama świetlówka jest na tyle wysoko, że póki co nie przygrzewa mi roślin :)
  • 168 / / 0
A ja Ci powiem, że jak sadzonki będą miały tylko światło górne punktowe ze słabym rozproszeniem to mogą rosnąć w stronę żarówki bez rozkrzewiania się. Tym bardziej jeśli żarówka nie jest zbyt mocna.
  • 375 / 2 / 0
w moim szałwiowym boxie pierw mailem folie alu ale okazala sie lipnym rozwiazaniem wiec pomalowalem biala matowa farba :) + 2-3 swietlowki 24w i jest gites hehe zazwyczaj nowy "szczyt" wyrastal tam gdzie urwalem liscia a teraz bez urywania lisci na każdym pietrze rosna po 2 odrosty wiec polecam malowanie :) farba kosztuje 3zł za pusze a w puszcze jest tyle ze pozna pomalowac 7 razy taka szafeczke dla salvi
Uwaga! Użytkownik obin nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 39 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Tremere »
Mam boxa z kartonu, wyłożonego aluminium, bez wentylacji do tego dwie świetlówki, osram duluxstar 23 w, WARM WHITE
Pytanie-podłączyć obie świetlówki czy to będzie az za dużo? ostatnio były w tym watku kontrowersje odnosnie ilosci swietlowek wiec pytam.
Uwaga! Użytkownik Tremere nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 375 / 2 / 0
daj 1 zobacz zapamietaj nastepnie daj 2 zobacz porownaj a w efekcie koncowym zostaw tyle ile bedzie najlepiej :)
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
CBZC uderza w narkobiznes. Zatrzymano 27 osób

Funkcjonariusze Centralnego Biura Zwalczania Cyberprzestępczości zatrzymali 27 osób podejrzanych m.in. o wprowadzanie na terenie województwa opolskiego znacznych ilości środków odurzających i substancji psychotropowych. Z ustaleń śledczych wynika, że grupa zajmowała się dystrybucją marihuany oraz mefedronu, czerpiąc z tego procederu stałe korzyści majątkowe.

KAS: 88 kapsułek z kokainą w żołądku + 1 w saszetce

Funkcjonariusze z Pomorskiego Urzędu Celno-skarbowego w Gdyni (PUCS) wykryli przemyt znacznej ilości kokainy na terenie Portu Lotniczego Gdańsk-Rębiechowo. Do rutynowej kontroli został skierowany podróżny, który przyleciał z Londynu.

USA. Takiej zmiany w kwestii marihuany nie było od dekad

Ministerstwo sprawiedliwości USA zmieniło w czwartek klasyfikację produktów z marihuany. To najdalej idąca zmiana polityki w tej sprawie od dekad. Marihuana znalazła się w "koszyku" substancji o umiarkowanym lub niskim potencjale uzależnienia, takie jak ketamina, paracetamol z kodeiną i sterydy anaboliczne.