Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 1450 / 19 / 0
Re: Kawa
Nieprzeczytany post autor: C9H13N »
Jakie mieliście objawy odstawienia kawy lub silnego zredukowania jej ilości.
I przychodzi czas, że odurzanie się alkoholem przestaje być interesowne

Pamiętaj człowieku młody- NIE ĆPAJ Z POWODU MODY
  • 721 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: w3ird »
Mam niskie ciśnienie, piłam kiedyś do pięciu kubków dziennie(!), nie odczuwałam na pikawie problemów żadnych. Zredukowałam do dwóch kubków, nadmierna senność, nieogarnięcie, ciężko mi się myślalo, wszystko bylo takie wolne i monotonne. Po jakimś czasie zwiększając delikatnie ilość pikawa zaczęła pobolewać troszku :-( Ale podejrzewam, że nie tylko kawa miała na to wpływ.
i like to wear colors like black because it says i’m a whore gg - 11135871
  • 240 / 43 / 0
Nieprzeczytany post autor: Makrela »
C9H13N pisze:
Jakie mieliście objawy odstawienia kawy lub silnego zredukowania jej ilości.
Przy regularnym kawowaniu w dużych ilości to wygląda tak: po ok. dobie od ostatniego kubka pojawia się ból głowy, dosyć nieprzyjemny i trzyma się mniej więcej jeden dzień. Potem przez około tydzień człowiek jest taki przymulony i ospały, ciężko się myśli, ale to dosyć szybko się rozmywa. Ogólnie najgorszy jest pierwszy dzień, potem już z górki.
Uwaga! Użytkownik Makrela nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 100 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: krato33 »
Kawa (kofeina) podbija dopamina , noredrenaline , adrenaline oraz serotonine
Senny sie stajesz a to dlatego ze kawka dziala moczopednie czyli redukuje wode w organizmie a co za tym idzie spada cisnienie czlowiek moze robic sie senny wtedy dobrze sie napic szklanki 250ml wody mineralnej nie gazowej
Uwaga! Użytkownik krato33 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1 / / 0
Nieprzeczytany post autor: farmazonik »
Kawa jakoś szczególnie na mnie nie działa pomimo że piję ją okazjonalnie(rolę nawykowej używki pełni u mnie w tym przypadku herbata, ale też bez odczuwalnego działania i wcale niedużo, zazwyczaj 1 dziennie) bardziej dla smaku jak np. tata zrobi z ekspresu taką fajną z pianką ;D. Byłem kiedyś w Austrii w takim sklepiku/kawiarence tchibo, filiżanka kosztowała koło 5 euro jak nie więcej, ale jak za kawą nigdy specjalnie nie przepadałem, to była po prostu miodzio i poezja :D Ewentualnie w lato lubie sobie robić z rozpuszczalnej mrożone + lody i bita śmietana, albo z dodatkiem bolsa adwokatowego ;p

Ale jak wcześniej wspomniałem to niezbyt mnie ona "kopie" co się chyba tyczy kofeiny w całości, nic nie czułem także w przypadku wypicia pod rząd dwóch dużych red bulli a piję je naprawde rzadko, np. w drinku na disko ;d, podobnie cole co najwyżej jak ktoś ją kupi do popitki, ja tam preferuje soczki ;d
Za to moi rodzice piją sporo kawy, może faktycznie jest coś w tym dziedziczeniu chociaż nie wiem czy pili też przed moim urodzeniem.
Może musze spróbować z czystą kofeiną, kumpel nażarł się kiedyś takich tabsów to latał jak nastukany :D
Ostatnio zmieniony 07 października 2013 przez farmazonik, łącznie zmieniany 2 razy.
  • 849 / 289 / 0
czemu po kawie niczego mi się nie chce poza spaniem?
  • 5299 / 104 / 0
O skutkach ubocznych nie ma mowy. Kawa nie uzależnia fizycznie, a jej odstawienie po piciu hektolitrami wychodzi tylko i wyłącznie na plus dla organizmu
Spokój jest najwyższym szczęściem :*) Czanga tak bardzo
  • 422 / 3 / 0
Aha. Znów od ponad tygodnia nie tykam kawy, przy okazji cukru. Bez kawy mam więcej zapału, jestem ruchliwszy, nie mam rozchwianych nastrojów, nie czuje ciągłego chłodu. Same plusy, stymulowanie się kawą na dłuższą metę to złuda.
Uwaga! Użytkownik zWidzian nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 238 / / 0
Obawiałam się jakiegoś osłabienia, zmęczenia, bo wydawało mi się, że te min. 3 kawy dziennie są mi niezbędne do funkcjonowania bo inaczej na nic nie będę mieć siły, nic mi się nie będzie chciało. Że bez kawy moje życie straci sens itp. itd. :rolleyes:

Ale to było dawno, czas pokazał mi że się myliłam, że spokojnie można przeżyć dzień bez kawy. Nie pomyślałabym, że dzięki ćpuńskiemu forum wprowadzę do swojego życia jakieś zdrowsze nawyki.

Jednak jakąś dobrą kawą raz na jakiś czas nie pogardzę.
życie jak las vegas parano
  • 238 / / 0
Jak zaczęłam pić kawę o wiele rzadziej to ponownie odczuwam tą lekką stymulację, którą daje. Chęć do działania, dobry humor. Tych efektów nie było, gdy piłam ją kubek za kubkiem. Opłaca się.
Dziś na przykład pewnie dawno bym już spała, gdyby nie kawa koło 20. I mogę sobie wreszcie posiedzieć trochę w nocy, czego mi ostatnio brakowało.
życie jak las vegas parano
ODPOWIEDZ
Newsy
Meta cenzuruje konopie. Rząd Brazylii grozi sądem i żąda reaktywacji kont

Meta, właściciel Instagrama i Facebooka, znów jest oskarżana o cenzurę. Tym razem chodzi o masowe blokowanie kont związanych z medyczną marihuaną w Brazylii. W ciągu jednego weekendu zniknęło blisko 50 profili. Wśród nich były konta stowarzyszeń pacjentów, lekarzy, influencerów i organizatorów Marszu Konopnego.

Dostęp do legalnych sklepów z marihuaną wiąże się ze spadkiem nadmiernego spożycia alkoholu

Nowe, finansowane ze środków federalnych badanie przeprowadzone w stanie Oregon wykazało, że dostęp do legalnych sklepów z marihuaną wiąże się z niższym poziomem nadmiernego spożycia alkoholu, zwłaszcza wśród osób dorosłych w wieku 21–24 lata oraz powyżej 65 roku życia.

Narkotyki w starożytnym Egipcie i Mezopotamii? Archeolodzy mają koronny dowód

Nowe badania przenoszą nas w czasie o ponad 2500 lat. Odkryto dowód na to, że elity starożytnego Egiptu i Mezopotamii regularnie używały opium. Był to stały element ich życia. Prawdę ujawniło alabastrowe naczynko.