Dział poświęcony niesklasyfikowanym wyżej substancjom, których struktura zawiera w całości cząsteczkę morfiny – dihydrokodeina, etylomorfina, hydromorfon, oksykodon i inne.
ODPOWIEDZ
  • 62 / 2 / 0
W jednej kwestii bym się nie zgodził oxykodon występuje nie tylko w formie kontrolowanego uwalniania a mianowicie w niektórych krajach decyduje o tym nazwa oxycontin- kontrolowane uwalnianie oxykodon -tabletki o normalnym działaniu
Uwaga! Użytkownik kazikoroner nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 627 / 66 / 0
no tak, ale rozmawiamy o Polsce, nie?
  • 62 / 2 / 0
Myślałem że polski też się to tyczy no ale akurat tego nie jestem pewien w stu procentach
Uwaga! Użytkownik kazikoroner nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
luminal_100
  • / / 0
Re: Oksykodon
Nieprzeczytany post autor: luminal_100 »
@v ja choruje ale mnie nie boli i zeby wysepic majke wymysliłem taka scieme i nie zawsze biore plaster a oksy dostane na nastepnej wizycie juz mam obiecane tak pani dr powiedziała :*)
  • 261 / 7 / 0
Kurcze, już z tego nic nie wiem- przy stosowaniu plastrów Bupry, lekarz wypisuje opiaty??? Oxy to opiat półsyntetyczny.
.
Nie wiem jak teraz, ale kiedyś w Polsce w aptekach był proszek Eucodal do wyrobów leków robionych w aptece. Brałem to tylko jeden raz i działanie było identyczne jak przy morfinie. Dlatego oxy jest super:-)
Uwaga! Użytkownik Kredaguma jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 627 / 66 / 0
Kredaguma pisze:
Kurcze, już z tego nic nie wiem- przy stosowaniu plastrów Bupry, lekarz wypisuje opiaty??? Oxy to opiat półsyntetyczny.
no pewnie :cheesy: to bardzo częsty 'zabieg'. i to właśnie w 90% przypadków tym drugim wypisywanym lekiem jest oxi. pozostałe 10% to morfina. robi się to po to, żeby nasz pacjent zamiast wpierdalac 160 mg oxi dwa razy dziennie, mógł byc bezpieczniej i co najwazniejsze skuteczniej leczony - wtedy dajemy mu trasteca i oxi np. 40 mg, albo 60 mg, albo 80 mg.

a jak ktoś ma wyznaczoną datę smierci to wtedy transtec zamienia się na fentanyl, ale oxi / morfina nadal jest stosowana.

Kredaguma pisze:
Nie wiem jak teraz, ale kiedyś w Polsce w aptekach był proszek Eucodal do wyrobów leków robionych w aptece. Brałem to tylko jeden raz i działanie było identyczne jak przy morfinie. Dlatego oxy jest super:-)
ja bym porównala oxi do heroiny. co nie zmienia faktu, że oxi jest super :-D
  • 261 / 7 / 0
Ale przecież bupra blokuje działanie opiatów... To już przy plastrach z fentanylem to miało sens, ale przy buprze? Nie mam zupełnie doświadczenia z buprą, ale przecież bupra cholernie skutecznie blokuje receptory opioidowe na wiele wiele godzin, więc jakie może przynosić korzyści dodatkowo przyjmowanie oxy/ morfiny? Zaistnieje ból przebijający i wtedy co??? Pomoże morfina czy oxy? Już z tego nic nie wiem...
Uwaga! Użytkownik Kredaguma jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 627 / 66 / 0
owszem, bupra blokuje działanie opiatów i opioidów (czyli staje się antagonistą), ale tylko w dużych dawkach.
nie pamiętam ile to dokładnie duza dawka, ale chyba jest w ulotce - chyba. muszę poszukac w swoich materiałach i dopiszę wieczorem.

u człowieka stosującego buprę w plastrach nie zablokuje ona działania ani morifny ani oksykodonu ani fentasia, a to dlatego, że dawka, która wchłania się transdermalnie jest zbyt mała, aby buprenorfina zadziałała jak antagonista.
  • 425 / 33 / 0
Widziałem badania dot. bupry i dawka 1,2mg iv blokowała działanie innych opioidów całkowicie. Plaster uwalnia dużo mniejsze ilości a więc działanie jest synergiczne.
  • 627 / 66 / 0
sprawdzilam w literaturze,
bupra działa silnie antagonistycznie na morfine, oksykodon, kodeinę, heroinę, dhc w dawce (w zależnosci od źródła) >10 mg lub >15 mg / dzień.
w dowolnie małej dawce osłabia działanie tramadolu.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Czy psychodeliki mogą wspierać praktykę medytacyjną? Analiza nowego badania

Czy psychodeliki mogą poprawić jakość medytacji? Nowe badanie opublikowane w PLOS ONE sugeruje, że tak! Aż 73,5% uczestników (634 osoby z 863) uznało, że doświadczenia psychodeliczne miały pozytywny wpływ na ich praktykę medytacyjną.

Ten napój to hit w USA. Sprzedaż rośnie jak szalona, alternatywa dla drinków

Rewolucja na rynku napojów trwa – Amerykanie coraz częściej sięgają po napoje z THC zamiast po alkohol. To już nie nisza, a branża warta setki milionów dolarów, która zmienia oblicze rynku spożywczego i wywołuje poruszenie wśród regulatorów.

Medyczna marihuana długoterminowo poprawia jakość życia pacjentów

Australijscy medycy mówią, że pacjenci, którym przepisano medyczną marihuanę, mogli liczyć na poprawę ogólnej jakości życia związanej ze zdrowiem, a także zmniejszenie zmęczenia i zaburzeń snu przez okres jednego roku. Lęk, depresja, bezsenność i ból również ulegały osłabieniu.