Syntetyczny opioid o niewybiórczym działaniu na receptory opioidowe.
Więcej informacji: Tramadol w Narkopedii [H]yperreala
Zablokowany
  • 638 / 10 / 0
Oltun pisze:
mesmerize pisze:
Trzeba tu wspomnieć, że nie tylko cyp3a4 zajmuje się n-demetylacją :) inne enzymy CYP moga tez, ale w mniejszym stopniu
jeszcze 2b6
Kiedyś szukałem jakiego łatwo dostępnego zapychcacza tego enzymu , Znalazłem kurkumine, składnik przyprawy kurkumy jest inhibitorem cyp2b6, ale tez w malym stopniu zapycha cyp2d6, trzeba bedzie kiedyś to przetestować.
Oltun pisze:
mesmerize pisze:
o-demetylotramadol który jedyny wykazuje aktywność z wszystkich metabolitow tramadolu
reszta metabolitow powstalych dzieki 2b6 i 3a4 (M2, M3, M4, M5) rowniez wykazuje niemala aktywnosc
o-dsm posiada tylko 1/30 sily morfiny... niby tworzy sie go max. 3x wiecej niz morfiny z kody ale to dalej nie spelnia rownosci w obliczeniu dlaczego tramal ma w przyblizeniu sile tej ostatniej
Niestety tylko M1 wykazuje duże powinowactwo do receptorów opiodowych(mu), M5 jeszcze jedyny jest wart wspomnienia, ale ma tylko ok 20-30 krotne mniejsze powinowactwo do tego receptora od o-demetylotramadolu(M1)
Affinity, potency and efficacy of tramadol and its metabolites at the cloned human mu-opioid receptor.
The metabolite (+)-M1 showed the highest affinity (Ki=3.4 nM) to the human mu-opioid receptor, followed by (+/-)-M5 (Ki=100 nM), (-)-M1 (Ki=240 nM) and (+/-)-tramadol (Ki=2.4 microM). The [35S]GTPgammaS binding assay revealed an agonistic activity for the metabolites (+)-M1, (-)-M1 and (+/-)-M5 with the following rank order of intrinsic efficacy: (+)-M1>(+/-)-M5>(-)-M1. The metabolites (+/-)-M2, (+/-)-M3 and (+/-)-M4 displayed only weak affinity (Ki> 10 microM) and had no stimulatory effect on GTPgammaS binding. These data indicate that the metabolite (+)-M1 is responsible for the mu-opioid-derived analgesic effect.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10961373

Skąd to info o tym, ze inne metabolity tramadolu wykazuja niemala aktywnosc, moza masz jakies nowsze badania? ;-) to daj
Możliwe jest też, że jakiś inny metabolit też ma wysoką aktywność, np. po sprzężeniu z kwasem glukuronowym jak to jest w przypadku kodeiny. Wkoncu z samego tramadolu powstaje w sumie kilkanascie różnych związków, oprócz tych M1-M5.
Oltun pisze:
o-dsm posiada tylko 1/30 sily morfiny... niby tworzy sie go max. 3x wiecej niz morfiny z kody ale to dalej nie spelnia rownosci w obliczeniu dlaczego tramal ma w przyblizeniu sile tej ostatniej
Jak wywnioskowałeś, że tramal ma siłe morfiny? brales pod uwage samo powinowactwo o-demetylotramadolu do receptora mi?
Pomyślmy, przyjmuje 400mg tramadolu, po kilku godzinach czuje podobne działanie o-demetylotramadolu, jakbym go samego sobie zaplikował w ilosci 60mg-80mg. Pominmy biodostepnosc itp.
Zjadam 400mg kodeiny, powstanie 20-40mg morfiny, zakłądająć, że należe do grupy IM(intermediate metabolisers) z umiarkowaną ilością enzymu cyp2d6.
Czyli w teorii może powstać 2, 3 razy wiecej o-desmetylotramadolu z tramadolu nicz morfiny z kodeiny, tak jak napisałeś ;-)
Morfina ma powinowactwo: 0,62 nM , M1(racemat) - 5,4 czyli odemetylotramadol ma tylko 10 razy słabsze działanie w tej samej dawce.

Dochodzą tutaj inne kwestie, tego typu, ze prawoskrętny izomer M1 ma powinowactwo do receptora opidowego tylko 5 razy słabsze od morfiny. Nie mam pojecia czy moze powstac w wątrobie wiecej jednego izomeru od drugiegoe. Moze tak jest i powstaje głównie (+)M1?
Wtedy by się wszystko zgadzało(moc kody=moc tramalu), inna opcja to taka, że powstaja z tramadolu jakies inne aktywne metabolity.

ale belkot ^_^

//czemu nagle pojawiaja sie posty ludzi "z dupy" ze tak powiem? :-D tzn, teraz to pisałem o 15:30 a tu nagle pojawil sie post BlueV z godzina 12:00 8-(
Dokładnie. W metabolizmie uczestniczy też cyp450, na który nikt zbytnio nie patrzy.
Ogólnie wiele osób przeczytalo, że istnieje coś takiego jak cytochrom p3a4 i on jest be. Większość nawet nie zdaje sobie sprawe co i z czym to się je.
Najlepiej poblokujmy sobie w piździec wszystkie enzymy. Pa chuj.. (to żart oczywiście).
Bo CYP3A4 jest naprawde beee, dezaktywuje wiele psychoaktywnych zwiazkow, odwrotnie do cyp2d6, który jest mniam :*)
Chodzi o to aby umiejętnie zablokować te enzymy, najlepiej selektywnymi inhibitorami, ale takie trudnbo zdobyć. Wczoraj czytałem, ze ejakis zwiazek chem. w cytryncu chinskim jeszcze mocniej blokuje CYP3a4 od ketokonazolu(który jest jednym z najsilniejszych), ale też lekko blokuje inne enzymy w tym cyp2d6. Nie ma to jednak znaczenia w przypadku midazolamu, który nie jest metabolizowany przez cyp2d6.
  • 791 / 7 / 0
sorry myslalem ze M1 ma duzo mniejsze powinowactwo, moj blad
jednak w dalszym ciagu nie spelnia to rownania czemu tramal ma sile kodeiny, jak sam napisales bardzo mozliwe ze powstaja jeszcze jakies inne aktywne metabolity, tym bardziej ze badanie ktore przytoczyles przeprowadzane bylo in vitro
co do kurkuminy to ma ona dosyc szerokie dzialanie farmakologiczne wiec nawet gdyby byla w pelni selektywnym inhibitorem 2b6 to nie tedy droga
Knowledge itself is power, for wisely used knowledge is the most lethal of weapons
So as the shots sing out like a piper, everyones scared of the neighbourhood sniper!
  • 486 / / 0
Po jedzeniu tramadolu przez jakiś czas, nie tykając wtedy kody, spadnie mi na nią (kodę) tolerka, czy właśnie wzrośnie, bo właśnie jest to opioid działający na te same receptery etc.?
  • 791 / 7 / 0
a jak ci sie wydaje? wzrosnie!
najlepiej jest zmieszac kode z t :)
Ostatnio zmieniony 31 marca 2012 przez Oltun, łącznie zmieniany 1 raz.
Knowledge itself is power, for wisely used knowledge is the most lethal of weapons
So as the shots sing out like a piper, everyones scared of the neighbourhood sniper!
  • 364 / 3 / 0
Mnie na ciągach na t, koda prawie wgl nie klepała.
Ale najlepiej sam, kup, spróbuj i zobaczysz, bo różnie u każdego bywa.
Uwaga! Użytkownik mlodymechanik nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 611 / 16 / 0
@mlodymechanik - to akurat kwestia indywidualna.. Nie ma zasady. kodeina ulega demetylacji do morfiny, tramadol - nie. Nie zapominajmy o tym. Zalezność typu morfinowego przy Tramalu nie wystąpi.. Chociaż moim zdaniem to kolejne skurwysyństwo w tym kraju. (sam jestem aktualnie na tramcu, zopiclonie, benzo i oczywiście staff - raj. Tak offtopowo ; d przepraszam) Dlaczego leki z kodeiną posiadający większy potencjał uzależniający niż tramadol są a recepte a te pierwsze nie?! Paradoksy płyną..
Widzę, że normy społeczne zazwyczaj są zbyt ciasne..
luminal_100
  • / / 0
Re: Tramadol - wątek ogólny
Nieprzeczytany post autor: luminal_100 »
No nie wiem czy czy koda ma większy potencjał uzależniający od tramadolu kłócił bym się .
2sprawa to połowa ludzi zachwalająca tak kodeine to młodzież do 18r.ż która nie ma dostępu do tramalv nie wspominając o czymś mocniejszym i zostaje to co najłatwiej dostać!
jeszcze jedno mam nowy patent jak wyciągac butelki od lekarzy działa w 85% ale nie będę tu tego pisal %-D
  • 791 / 7 / 0
BlueV pisze:
Kodeina ulega demetylacji do morfiny, tramadol - nie. Nie zapominajmy o tym. Zalezność typu morfinowego przy tramalu nie wystąpi..
jasne, przeciez tramal wcale nie jest opioidem :rolleyes:
luminal_100
  • / / 0
Re: Tramadol - wątek ogólny
Nieprzeczytany post autor: luminal_100 »
Wczoraj był u mnie znajomy z ukrainy bo chcial Kupic t zalatwilem mu butle i 60tab ale mówi że kropli Niechce bo ich nigdy nie jadl to Dalem mu jeszcze 60tab i odlalem mu 5ml żeby sobie spróbował i najlepsze jest to dzwoni po 4godz i mówi że wypił połowę tych kropli i takiej bomby jeszcze nie Mial Mowil że 2razy musial się zatrzymać samochodem i polewal glowe zimna woda bo myślał że zemdleje he he a kolega tolerke ma bo po 700mg z tab dobrze się czuje i teraz chce tylko krople.
sam kurwa chciałbym się tak czuc po takiej ilości-)
  • 221 / 2 / 0
tutis88 pisze:
No nie wiem czy czy koda ma większy potencjał uzależniający od tramadolu kłócił bym się .
2sprawa to połowa ludzi zachwalająca tak kodeine to młodzież do 18r.ż która nie ma dostępu do tramalv nie wspominając o czymś mocniejszym i zostaje to co najłatwiej dostać!
dziekuje. do widzenia .
Uwaga! Użytkownik Operator jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
Zablokowany
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Żeby nie dostać mandatu za piwo, próbował przekupić policjantów 70 euro i kokainą

Przyłapany na piciu piwa na peronie sopockiego dworca 33-latek, by nie dostać mandatu, zaoferował policjantom łapówkę: 70 euro i... kokainę.

Po debacie prezydenckiej wzrosło zainteresowanie woreczkami nikotynowymi

Debata prezydencka 23 maja br. pokazała, że Polacy nie wiedzą, czym są saszetki nikotynowe oraz snusy, a także czym się różnią. Sztab wyborczy Karola Nawrockiego podał, że kandydat na prezydenta podczas debaty przyjął snus. Sam Karol Nawrocki sprostował, że była to saszetka nikotynowa. Tymczasem różnica między oboma produktami jest ogromna. Snus zawiera tytoń, którego nie ma w saszetce, a jego sprzedaż w UE – z wyjątkiem Szwecji – jest zabroniona.

Pierwsze takie badania obaliły popularny mit

Mikrodawki LSD zyskały popularność jako potencjalna metoda leczenia ADHD, ale najnowsze badanie kliniczne wykazało, że ich skuteczność nie przewyższa placebo. Choć wiele osób wierzyło w poprawę koncentracji i samopoczucia, naukowcy nie znaleźli na to dowodów.