Nie tak dawno weszło ograniczenie wystawiania benzo ilościowo. W przypadku receptomatow benzolubnych wystarczyło po prostu zapłacić za drugą wizytę żeby mieć drugi sort ilościowo, pacjent zadowolony a lekarz bardziej bo hajs się zgadza.
Nadal jak widać to ukracaja ale prawo jest dziurawe jak dupsko blade.
p.s szamani pracujący prywatnie mieli wyjebane w tamte przepisy, od jednego dostawałem więcej paczek benzo, inny mi wystawił R na pregabaline mimo że mi nie przysługuje - co wiąże się z ogromną karą finansowa. Ale z drugiej strony żałuję tego w chuj i pieniędzy i zdrowia do którego ciągle wracam, przez to też musiałem zrezygnować z zawodu na czas.
Wspominałem że porównywanie środowiska lekarskiego do dillerow RC jest trochę nadużyciem. Ale ciekawym przykładem jest to że po zbanowaniu ostatnich dobrych ketonów, nagle przy odrobinie kombinowania okazało się że można było łatwiej zdobyć te które zbanowali jeszcze wcześniej (przykład 3cmc i 3mmc).
Medyczna marihuana dopiero się rozwija, jej czasy świetności dopiero nadejdą aż do pełnej depenalizacji. Także w tej kwestii spokojna rozczochrana.
Gorzej sprawa ma się z lekami psychotropowymi typu MPH, opio, benzo. Bo już od roku ciężko nawet było znaleźć receptomat więc co dopiero teraz.
Ale może to i akurat dobrze.
Z marihuaną poprostu poczekajmy ( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)
"Mówiłem nigdy więcej, a czas mi przyniósł plaster
Zagoiło się nieźle skoro goiło z otwartej
Zasypiam w pół do pierwszej, zasypiam w pół do czwartej
Albo znów kurwa nie śpię przez co jeszcze nim zasnę..."
19 czerwca 2023pomasujplecki pisze: Wg. nowych przepisów tak musisz, ale jak to lekarze nauczą się omijać to się okaże. Jeśli już byłeś pacjentem który przechodził szereg badań na podkładkę dla lekarza i działa prywatnie to w sumie nikt nie udowodni mu że wizyta nie odbyła się fizycznie natomiast kontrolę i konsekwencje które będą eliminować cwaniaczków jak to będzie wyglądać w praktyce zobaczymy. Póki co może wystąpił po prostu etap "obsrania" się lekarzy bo to nowe przepisy i z czasem znajdzie się jakaś nisza która to skutecznie omija choć pamiętajmy że to lekarze którzy na swoje pwz długo pracowali a nie dilerzy RC którzy założą domenę za granicą i będą dalej handlować albo w darknecie albo ze starymi klientami zmniejszając przypał, i tak mając w razie czego słupy. To nie to samo.
Przepisy mówią coś o ponawianiu badań co 12 miesięcy więc w przypadku leczonych pacjentów mysle że to tylko kwestia dodatkowej papierologii a nie konieczności stawiania się na każdą wizytę więc nie do końca jest zakaz wystawiania recept online. Jednak nowi pacjenci tej bariery nie przeskoczą póki co.
Narazie temat zostaje do dyskusji, podejrzewam że w środowisku lekarskim panuje większe zamieszanie niż u pacjentów.
Dopiero jak machina ruszy to będzie można więcej powiedzieć.
Podobnie było z projektem monitorowania, który w praktyce okazał się nie taki straszny jak zapowiadali, co nie zmienia faktu że stał się narzędziem który można wykorzystać w obecnej nowelizacji bo ta zakłada również konieczność weryfikacji IKP podczas wypisywania leków co w jakiś sposób wymusza leczonego do wyrażenia zgody dostępności i odsłonięcia kart.
Co prawda taki zabieg był juz stosowany wcześniej przez nie których lekarzy. Tylko po macoszemu i często ograniczał się do dokumentacji medycznej bez wglądu do ikp na stare recepty.
Sam nie wiem jak to będzie wyglądać w praktyce u przeciętnego Janusza lek. med. ale projekt po prostu ma na celu skoszenie receptomatow i myślę że głównie polowanie będzie odbywać się na tym obszarze.
Projekt rozporządzenia został skierowany do konsultacji publicznych 2 maja. Resort zdrowia na ewentualne uwagi do niego czeka… 5 dni. – Skrócony czas konsultacji projektu rozporządzenia wynika z istotnego problemu dotyczącego przepisywania produktów leczniczych zawierających substancje objęte wyjątkową kontrolą nie w oparciu o faktyczny stan pacjenta, lecz z wykorzystaniem możliwości uzyskania recepty na ww. produkty w sposób komercyjny, co stanowi duże zagrożenie dla zdrowia publicznego w kontekście samoleczenia, nadużywania oraz uzależnienia. Konieczne jest zatem jak najszybsze podjęcie działań uniemożliwiających preskrypcję przedmiotowychsubstancji bez zbadania pacjenta – uzasadnia Ministerstwo Zdrowia
(...)
Możliwe jest wystawienie recepty za pośrednictwem systemów teleinformatycznych lub systemów łączności – jeżeli od ostatniego zbadania pacjenta, którego wynikiem było wystawienie recepty na preparat zawierający środek odurzający grup I-N lub II-N, substancję psychotropową z grup II-P, III-P lub IV-P, lub prekursor kategorii 1, upłynęło nie więcej, niż 12 miesięcy.
Warunek weryfikacji leków nie będzie dotyczył wystawiania recept pacjentowi, który nie aktywował Internetowego Konta Pacjenta, z uwagi na brak możliwości dokonania takiej weryfikacji w systemie P1 – w tym miejscu chodzi o pacjentów, których dotyka „wykluczenie cyfrowe”. Z kolei warunek zbadania pacjenta nie dotyczyć będzie przypadku, o którym mowa w art. 42 ust. 2 ustawy z dnia 5 grudnia 1996 r. o zawodach lekarza i lekarza dentysty (Dz. U. z 2022 r. poz. 1731, z późn. zm.) – zgodnie z tym przepisem lekarz może, bez dokonania badania pacjenta, wystawić receptę niezbędną do kontynuacji leczenia, jeżeli jest to uzasadnione stanem zdrowia pacjenta odzwierciedlonym w dokumentacji medycznej.
Wystawienie recepty w sytuacji stwierdzenia wcześniejszego przepisania pacjentowi innego preparatu zawierającego przedmiotowe substancje może nastąpić pod warunkiem uznania przez lekarza konieczności jej wystawienia uzasadnionej stanem pacjenta, co powinno znaleźć swoje odzwierciedlenie w dokumentacji medycznej pacjenta.
Celem proponowanej zmiany jest wprowadzenie rozwiązań uniemożliwiających przepisywanie produktów leczniczych zawierających środki odurzające, substancje psychotropowe lub prekursory kategorii 1 za pośrednictwem płatnych usług internetowych, bez uprzedniego zbadania pacjenta. Przepisywanie leków, bez oceny stanu pacjenta, jest wyjątkowo niebezpieczne w przypadku substancji kontrolowanych na podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 sierpnia 2018 r. w sprawie wykazu substancji psychotropowych, środków odurzających oraz nowych substancji psychoaktywnych (Dz.U. z 2022 r. poz. 1665 oraz z 2023 r. poz. 744). Mając na uwadze funkcjonowanie podmiotów oferujących płatne uzyskanie e-recepty, dochodzi do nieprawidłowości zagrażających zdrowiu i bezpieczeństwu pacjenta oraz polegających na uzyskiwaniu określonych produktów leczniczych w celu odurzania się. Ze względu na powyższe proponuje się szczególne regulacje w zakresie ordynacji produktów leczniczych zawierających w składzie środek odurzający grup I-N lub II-N, substancję psychotropową z grup II-P, III-P lub IV-P, lub prekursor kategorii 1, które zobowiązują osobę wystawiającą receptę do osobistego zbadania pacjenta podczas wizyty stacjonarnej oraz weryfikacji ilości oraz rodzaju wcześniej przepisanych pacjentowi tego rodzaju”
P.S
Jak widać nowelizacja zawiera pewne punkty dające możliwość na obejście przez zwykła papierologie a jedynie ograniczając receptomaty 15min.
Zanim wogole pojawiły się w/w informacje o rozporządzeniu było to bodajże zapowiadane w kwietniu przez MZ w bardzo rygorystyczny sposób.
Medyczna marihuana jest w grupie leków psychotropowych, aby ją nabyć potrzebna jest recepta RPW. Według tego co mówił w poniedziałek minister, resort będzie chciał poważnie ograniczyć wystawianie recept RPW w trybie online (przez Internet) nawet poprzez całkowity zakaz wystawiania ich w ten sposób. Niedzielski przyznał, że w przypadku tych leków potrzebne są konsultacje.
------
19 czerwca 2023Pingwino pisze: Dokumentacja medyczna jest i to porządna między innymi papiery ze szpitala.
Przez rok odbyłem dwie wizyty online i jedną z receptomatu.
Mianowicie GORILLA GLUE ("Original Glue," "GG4," , "Gorilla Glue #4")
Coś dodawać? Może tyle że na leafy.com ocena 4,6/5 na ponad 5100 ocen z recenzji użytkowników.
https://www.leafly.com/strains/original-glue
Pozdrawiam serdecznie
Poka mi teraz jakieś statystyki potwierdzające, że to jedna z najbardziej pożądanych odmian i kiedy ja sugerowałem, że taka odmiana nigdy się nie pojawi, albo nie zawracaj mi głowy i nie mentionuj.
Ciekawi mnie jakie uzasadnienie do leczenia ma ładowanie superstezonego THC do 1ml roztworu na buszka który wiadomo, nie służy do wapowania jak susz a bardziej spizgania się.
Chociaż takowe peny pojawiły się na zachodzie już jakiś czas temu.
Myślę że to zwykła reklama kliniki.
Nie podaje adresu bo zapomniałem i nie chce reklamować klinik które działają nie etycznie bo może to nie tyle scam co po prostu reklama w stylu innowacyjności żeby napędzić sobie pacjentów którzy i tak nie spełnia wymagań do ich uzyskania.
A co do ogólnie uzyskania recepty, ciekawi mnie czy bóle neuropatyczne i szereg zaburzeń po zepsutym GABA kwalifikują się do leczenia. Teoretycznie to pacjent który wcześniej był uzależniony co może być przyczyną niezakwalifikowania sie, choć w praktyce bardzo skutecznie by to pomagało żeby nie faszerować się chemią.
The body or a conscious mind'
22 czerwca 2023jezus_chytrus pisze: Wyjaśniłeś mnie totalnie i ośmieszyłeś przed wszystkimi.
Poka mi teraz jakieś statystyki potwierdzające, że to jedna z najbardziej pożądanych odmian i kiedy ja sugerowałem, że taka odmiana nigdy się nie pojawi, albo nie zawracaj mi głowy i nie mentionuj.
Nie takie mialem intencje. Jesli poczules sie osmieszony faktem ze uprawiasz watpliwej jakosci rosliny pod polskim niebem i polskimi dronami majac rarytasy w aptece a ryzykujac wszystkim. Twoja sprawa. Co do zrodel poszukaj sobie nie jestem g oo gle. Slyszales o xzyms takim jak High Times’ Cannabis Cup? Ta odmiana wygrala kilka razy 1 miejsce
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/psyloszwajcaria.jpg)
Szwajcaria – jedyne miejsce w Europie z legalną terapią psychodeliczną
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/cognitivemarijuana.jpg)
Długotrwałe używanie marihuany może mieć wpływ na zdolności poznawcze
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/germancannaclubs.jpg)
Niemiecki ekspert: trudno dostrzec w legalizacji konopi cokolwiek pozytywnego
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/mandarynki.jpg)
To nie zgniłe mandarynki. 24-latek niósł w torbie tak zapakowane narkotyki. Wpadł, bo spanikował
"Dzięki czujności, doświadczeniu i doskonałemu rozpoznaniu terenu, policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie kolejny raz skutecznie uderzyli w przestępczość narkotykową."
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/cannabe-a.jpg)
W Sejmie dyskutowano o depenalizacji marihuany. Co wynika z najnowszego raportu?
W Sejmie odbyło się posiedzenie Parlamentarnego Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany. Podczas spotkania zaprezentowano raport „Między potrzebą a kontrolą” dotyczący aktywnych użytkowników marihuany w Polsce. Temat wywołał sporo emocji.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/5514.jpg)
Czy psychodeliki mogą uczynić Cię bardziej moralnym człowiekiem? [Nowe badania 2025]
Czy możliwe jest, że po zażyciu psychodelików stajesz się bardziej empatyczny, troszczysz się o innych ludzi, zwierzęta czy nawet środowisko naturalne? Najnowsze badania opublikowane w Journal of Psychoactive Drugs sugerują, że tak – osoby, które doświadczyły głębokich przeżyć psychodelicznych, wykazują wyższy poziom moralnej ekspansywności, czyli gotowości do rozszerzenia współczucia i troski na coraz szersze kręgi istnienia. Co ciekawe, wzrost ten jest szczególnie silny u osób, które podczas „tripu” przeżyły rozpad ego lub intensywne doświadczenia mistyczne.