Więcej informacji: Amfetamina w Narkopedii [H]yperreala
09 września 2024Merx pisze: @nicR MPH działa w jakby 'odwrotny' sposób niż amph, więc tak, będzie - przynajmniej powinien, człowiek człowiekowi nie równy. funfact: MPH zbija tolerkę na amph. - k*rwa ale bubel jebłem XD chyba czas iść spać, co do reszty to potwierdzone info.
Zaczynając od prymitywnego przykładu - osoby walące na okrętę koks mają większą tolerkę na amph i na odwrót.
Cytując Einsteina - Rzeczy należy tłumaczyć tak prosto jak to możliwe, ale nie prościej.
W tym przypadku mówimy o działaniu najbardziej skomplikowanej struktury w ciele człowieka no ale mądrzy ludzie coś nie coś potlafiom i coś nie coś o niej wiemy.
W głowie płynie prąd - nie taki jak przez kable, tam płyną same elektrony czyli cząstki elementarne. Przez głowę płynie prąd jonowy czyli w wielkim uproszczeniu cząsteczki oraz zlepy cząsteczek ,które chemia i biologia nazywa na różne sposoby w zależności od ich budowy.
Taki prąd jonowy to mieszanina różnych cząsteczek ,które posiadają naładowanie dodatnie lub ujemne.
Jeżeli teraz uprościmy sobie działanie komórki nerwowej do samego ładunku to wygląda to tak, że są bramki przyjmujące ten ładunek, jest błona po której te ładunki płyną i są bramki przez które te łądunki są oddawane na zewnątrz - szczelina międzysynaptyczna, skąd zabierane do wnętrz następnych komórek nerwowych co zamyka cykl. I tak właśnie działa impuls pomiędzy komórkami.
Mówiąc o odwrotnym mechaniźmie działania amph od MPH możemy mówić o tym ,że metylofenidat sprawia ,że impulsy w tych samych komórkach nerwowych dzieją się częściej. amfetamina działa na odwrót bo sprawia ,że te impulsy są rzadsze.
Innymi słowy jak najesz się jednocześnie amph i MPH w odpowiednich ilościach to - mówiąc terminologią ludzi od głowy - amfetamina zredukuje częstotliwość potencjału czynnościowego komórek zwiększoną przez metylofenidat. Czyli wróci do normy.
Gdyby na tym działanie się kończyło to byłoby to proste :D
Problem polega na tym, że gdy nie będziemy przyglądać się samym ładunkom a zaczniemy ich zlepkom i temu jaką rolę odgrywają w przekazywaniu różnych impulsów pomiędzy różnymi komórkami nerwowymi w różnych częściach mózgu to dojdziemy do faktu ,że amfetamina wymusza odwrotny przebieg - w uproszczeniu "wypycha" zlepy atomów zwane monoaminami poza błonę komórkową, co powoduje aktywację innych komórek poprzez kontakt odpowiednich bramek przyjmujących te monoaminy do wnętrza komórek strzeżonych przez te bramki.
Mówiąc znowu trochę dokładniej to amfetamina uruchamia masę mechanizmów takich jak aktywacja receptora TAAR1 ,które jest białkiem reagującym na znajdującą się blisko cząsteczkę (przedewszystkim) dopaminy.
Drugim głównym mechanizmem jest modulacja VMAT2 czyli białka wbudowanego w błonę komórki, która jest odpowiedzialna za transport monoamin.
Próbować ująć to jednym zdaniem to się nie da.
Mam natomiast jedną radę dla ludzi ,którzy chcą redukować zjazd.
Rada jest dosyć długa ale ktoś kto myśli logicznie, przynajmniej ją przeczyta.
Odczucie zjazdu to nie "efekt uboczny" używania amfetaminy.
Odczucie zjazdu to prawie w całości połączenie kaskady innych efektów.
Na przykład - Efektu ZATRUCIA/PRZEDAWKOWANIA substancji, którymi zasyfiona jest amfetamina.
To co walicie posiada potwornie duże ilości zanieczyszczeń.
W zależności od metody syntezy może być od kilku do kilkuset różnych substancji, które najprościej mówiąc są trujące.
Jedne z tych nieplanowanych substancji klepią inne nie.
Idę o zakład ,że mniej niż 10% czytających tego posta ma dostęp do czystej krajówy. Reszta ma dostęp do amfetaminy o czystości mniejszej niż 20%.
Innymi słowy jeśli to czytasz to prawie na pewno jesz komercyjną krajówe ,która oprócz trucizn poreakcyjnych posiadają wypełnienie 60-75% kofeiny.
kofeina TEŻ JEST substancją aktywną czyli KLEPIE i walisz jej w takim prochu na potęge.
Czym to skutkuje? Ano bardzo ciekawą dezorientacją organizmu. Pewnie ciągle masz ochotę na dorzutkę. Tylko jak to jest ,że amfetamina przez około 4h "klepie" z tą samą mocą a wszyscy mają chęć po godzinie poprawiać.
Powód to spadek przedawkowanej kofeiny w organizmie ,który mylnie twoja głowa interpretuje jako zjebę po fecie.
Efekt końcowy - obciążenie wątroby wydalaniem wielu bardzo trujących związków chemicznych (neurotoksycznych, hepatotoksycznych, kardiotoksycznych i nefrotoksycznych) oraz przedawkowanej kofeiny (bo za dużo w stosunku do amph) oraz amfetaminy (bo zarzucane za często).
Co z tym zrobić?
Aceton? Proporcje w komercyjnym obrocie są tak dobrane, żeby rozpuścić tyle samo amfetaminy i kofeiny.
Sprowadzenie do wolnej zasady, odizolowanie od wiekszosci wypełniaczy i ponowne wysolenie to męczarnia.
Ja proponuję inny sposób.
Zamiast jednego worka, poświęć 40 złotych na zamówienie DCM z dowolnego sklepu internetowego (choćby nawet allegro).
Dichlorometan albo chlorek metylu czy jak tam to zwał to rozpuszczalnik, który rozpuści kofeinę a nie rozpuści fety. 1L starczy na długo a przy okazji można przejrzeć na oczy jak wygląda ilość fety w fecie :D
Przepis:
1. Rzeczy: wład, filtry do kawy, DCM, łyżeczka, szklanka.
2. Metoda:
Najpierw rozkrusz i wsyp włada do szklanki, potem nalej do niej dcm i mieszaj łyżeczką przez 30 sekund.
Wylej zawartość szklanki na filtr do kawy i poczekaj aż pozostały proszek wyschnie.
Dopiero tak obrobioną amfetaminę można próbować doczyszczać acetonem, eterem, wodą, robić ekstrakcję, destylację parową wolnej zasady albo chromatografię kolumnową. No ale zakładam ,że ktoś kto wie jak przeprowadzić destylację albo chromatografię nie musi tego czytać.
Pozdro.
Sorka za edit ale nie chcę być gołosłowny więc jak na poważnego człowieka przystało, poniżej źródełka.
1.https://www.wellesu.com/10.1111/j.1471- ... 10.07109.x
2.https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compou ... Solubility
3.https://www.swgdrug.org/Monographs/AMPHETAMINE.pdf
Jak kogoś interesuje mózg to polecam zacząć tutaj:
https://pl.khanacademy.org/science/ap-b ... ssium-pump
Po drugie - czy wszystkie psy szczekają w tym samym języku
Po trzecie - jeżeli wsadzę ci palec w dupę to kto ma palca w dupie
I po piąte - w czym rozszerza się wszechświat
Jest jeszcze sekret
k*rwa ale bubel jebłem XD chyba czas iść spać, co do reszty to potwierdzone info.
NIE DO KOŃCA TAK JEST
ahh popatrz, sam się wjebałem w swoje sidła z tym potwierdzonym info XDDDDDDD
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
Ja ogólnie biorę takie średnie, i trzymają mnie raz dłużej raz krócej szybko u mnie przestaje działać(myślałem że to przez towar, spróbowałem każdego z okolicy i że wszystkimi tak samo) przez to że słabo działa muszę robić często dorzutki nawet co godzinę.
ALE po czystej benzedrynie w postaci np. Adderallu, crash również występuje, choć oczywiście mniejszy niż po wyżej wspomnianej trutce. Jest to zresztą logiczna sprawa.
25 sierpnia 2014Melancthe pisze: Ja pierdole, jaka bieda umysłowa.
Niech zgadnę: mieszkasz z rodzicami/rodzicem, nie zarabiasz, studia Ci nie poszły, zainteresowania liczne acz powierzchowne.
17 września 2024deadmau5 pisze: A co to znaczy najprawdopodobniej? amfetamina działała na Ciebie w odwrotny sposób? Zamiast pobudzając, uspokajała?
19 września 2024Vetulani44 pisze: @najlepszyPszyjaciel Zjazd nie wynika wyłącznie z zanieczyszczeń. Owszem, większość ludzi wali trutkę z 5-20% włada, wynikiem czego są śmieszne/żałosne posty z tego wątku o waleniu gramowych kresek![]()
ALE po czystej benzedrynie w postaci np. Adderallu, crash również występuje, choć oczywiście mniejszy niż po wyżej wspomnianej trutce. Jest to zresztą logiczna sprawa.
Ćpanie fety z metalami ciężkimi (choćby solami rtęci), aldehydami(choćby formaliną), 4 rzędowymi fenyloaminami, azydkami, pochodnymi arszeniku i możnaby tu długo lecieć bo i cyjanki się znajdą...
O ile pojedyncza trucizna naprawdę nie jest przeciwnikiem dla wątroby (bo wątroba to potężna śmieciara i dużo potrafi przyjąć) o tyle ich zestaw czasami nie jest objęty przez naturę gwarancją na prostą detoksyfikację.
No ale przede wszystkim pominąłeś mój drugi, równie ważny, punkt.
OVERDOSING
Jak zwyklę będę parafrazował mądrzejszych ode mnie - To dawka czyni lekarstwo trucizną.
Medycyna na dzień dzisiejszy ma ścisłą definicję skutecznej medycznej dawki leku. Jest nią minimalna dawka prowadząca do skutecznych efektów.
Znajdź mi ćpuna, który przed użyciem zrobi GC-MS i zlikwiduje syf :D
No dobra to był żart.
No ale znajdź chociaż takiego ,który orientacyjnie zna stężenie spida w spidzie i WAŻY kreskę przed snifem...
Po drugie - czy wszystkie psy szczekają w tym samym języku
Po trzecie - jeżeli wsadzę ci palec w dupę to kto ma palca w dupie
I po piąte - w czym rozszerza się wszechświat
Jest jeszcze sekret
Jednak fakt, ze moja feta byla bardzo watpliwej jakosci i jedank jest dla mnie "brudnym" narkotykiem, z ktorym nie czuje sie komfortowo powoduje, ze mimo moich zapedow do przyjemnosci powiedzialem, ze to pierdole i kompletnie przestalem brac.
Z wyjatkami gdy sie trafi laska na to.
Zyc z feta w jakiejs regularnosci nie wyobrazam sobie. Nawet jesli robota idzie jak szalona i jest sie wodzirejem gdziekolwiek sie czlowiek nie pojawi.
Przeniesiono do ogólnego, nie tworzymy nowych tematów /Merx
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/otwarcie-punktow-sprzedazy-marihuany-1038x1038.png)
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/zdzojntempolak.png)
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/weedtravelbyair.jpg)
Podróż z medyczną marihuaną samolotem – co musisz wiedzieć?
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/portfelzpisza.jpg)
Młoda kobieta znalazła portfel z narkotykami
Młoda mieszkanka Pisza przekazała policji znaleziony portfel, w którym oprócz dokumentów i gotówki znajdowały się narkotyki. Dzięki jej reakcji funkcjonariusze szybko ustalili właściciela zguby i zabezpieczyli kolejne środki odurzające
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/kasmjwgrze.jpg)
Marihuana ukryta w grze planszowej. Paczkę przechwyciła Krajowa Administracja Skarbowa
Funkcjonariusze śląskiej Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) udaremnili próbę przemytu marihuany do Polski. Narkotyki ukryto w nietypowy sposób – wewnątrz popularnej gry planszowej. Do wykrycia trefnej przesyłki przyczynił się pies służbowy Kodi.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/wklegalize.png)
65% Amerykanów popiera legalizację marihuany na poziomie federalnym
Analiza sondażu Emerson College Polling (sierpień 2025).